Diari digital d'Andorra Bondia
Espot atenent els mitjans de comunicació.
Espot atenent els mitjans de comunicació.

La inflació “impregnarà” les decisions sobre “salaris i lloguers”


Escrit per: 
E. O. / M. S. / Foto: O. M.

La variació interanual estimada de l’IPC el mes de setembre és del 6,1%, segons el càlcul de l’indicador avançat que va fer públic el departament d’Estadística ahir. Aquest indicador representa un càlcul previ de l’IPC segons el qual, en cas de confirmar-se, augmentaria cinc dècimes respecte a l’IPC avaluat el mes d’agost, que va ser del 5,6%. Això “no és una bona notícia”, va interpretar el cap de Govern, Xavier Espot, en declaracions a la premsa, ja que significa que hi ha un “encariment dels preus” i “afecta la vida quotidiana”, especialment dels que es troben en una situació de més vulnerabilitat. Per això va assegurar que l’evolució de la inflació “impregnarà totes les decisions que hàgim de prendre fins a finals d’any, particularment aquelles en matèria de salaris i lloguers”.

La decisió sobre com es va descongelant els contractes de lloguers “es prendrà en base com estigui evolucionant l’IPC”, va afirmar Espot després d’informar que s’està “ultimant” el projecte de llei de mesures en matèria d’arrendaments. Ara bé, la voluntat és “anar liberalitzant progressivament” aquest sector, que està “molt intervingut”, “però de manera molt prudent”, i més veient com aquest darrer mes l’IPC torna a augmentar. 

Així, es preveu establir “salvaguardes” a la descongelació perquè “la gent no es trobi desemparada”, va explicar  el cap de Govern, tot reiterant que serà una “llei ponderada, prudent i moderada”, que lluny d’establir una “descongelació absoluta” intervindrà de “manera molt quirúrgica” i amb “una sèrie de prevencions i salvaguardes que protegeixin la part més feble, que en aquest cas és el llogater”. Sigui com sigui, però, la inflació “ens obliga a replantejar la qüestió”, va reconèixer Espot.

Aquest text es presentarà les “pròximes setmanes”, va avançar Espot, que va apuntar que el text necessitarà una tramitació parlamentària i ha d’estar publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) abans del 31 de desembre, que és quan queden sense efecte les mesures actualment en vigor.

Augments salarials
Una altra de les qüestions que es veurà afectada per com vagi evolucionant la inflació és la dels salaris. “No es pot no contemplar un increment dels salaris”, va manifestar Espot. 
En aquest punt, el cap de Govern va deixar clara la intenció d’actualitzar el salari mínim interprofessional en base a l’IPC, si no per sobre, vist “el compromís d’anar-lo revaloritzant” per acostar-se a l’objectiu establert en la Carta Social Europea pel qual el salari mínim ha de ser del 60% del mitjà. 

Per a la resta de sous, Espot va advocar pel “diàleg social iniciat, que hauria de fructificar amb un acord”. “Ens faríem tots plegats un favor”, va opinar valorant que en el context econòmic i social actual cal revisar els salaris però que la decisió, “com en qualsevol altre país, s’hauria de prendre a través del diàleg i la concertació social”. En aquest punt, el cap de Govern va assegurar que “ens esforçarem tant com calgui perquè s’assoleixi” un acord, tot i que va deixar la porta oberta a intervenir des de l’Executiu en cas que les converses entre patronals i sindicats no arribin a bon port.
 

Inflació del 6,1% 
Com ja s’ha informat a l’inici, la variació interanual estimada de l’IPC el mes de setembre és del 6,1%, que en cas de confirmar-se seria cinc dècimes superior respecte a l’IPC avaluat el mes d’agost, que va ser del 5,6%.

El departament d’Estadística detalla en la nota de premsa publicada ahir que aquest comportament de la inflació seria a causa de l’evolució dels preus del grup transports i, en menor mesura, dels grups béns i serveis diversos i habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles. En sentit contrari, destacaria el comportament dels preus dels aliments, que aquest mes haurien augmentat menys que el mateix mes de l’any anterior.

Pel que fa a la inflació dels països veïns, l’IPC avançat d’Espanya del mes de setembre se situa al 3,5%, que en cas de confirmar-se augmentaria nou dècimes respecte a la variació registrada el mes d’agost. L’IPC avançat de França del mes de setembre se situa al 4,9%. En cas de confirmar-se, es mantindria estable respecte a la variació registrada el mes d’agost.

Cal recordar que aquest indicador avançat es calcula amb un 93% aproximat dels preus del mes de setembre i que per a les sèries encara no enquestades s’utilitza el mateix preu que el mes anterior. Aquest indicador avançat proporciona únicament una informació orientativa, i no ha de coincidir, necessàriament, amb la dada definitiva, que es donarà a conèixer el 16 d’octubre.

IPC
lloguer
Habitatge
salari

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si aquest sector està intervingut és perquè els propietaris andorrans no tenen cap mena de vergonya, decència o ètica i que menys que un toc d'atenció. Estan forrats i encara volen esprémer més a la població que no té ni per arribar a finals de mes? són idiotes o que? Que volen fotre fora a la gent per trobar algú encara més desesperat? Perquè el joc a aquest país és estrènyer i estrènyer i aprofitar-se de la desesperació i necessitat de la gent. I sabeu que srs. de Govern? Les vostres mesures són insuficients i és que tots sabem que us tenen agafats pels ous i que sou unes gallines de primera. Fins i tot els rics nous vinguts i youtubers afirmen que els preus a Andorra són una total bogeria i que amb les milionades que paguen aquí a Espanya es compren un castell. Si esteu convençuts que aquesta és una bona imatge per Europa, caciquisme, especulació i gent de tota la vida marxant del país és que sou curtets molt curtets...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte