Diari digital d'Andorra Bondia
El director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles.
El director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles.

FEDA vol apujar la tarifa amb l’IPC tot i la baixada del preu de compra


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Forces Elèctriques d’Andorra preveu poder incrementar les tarifes d’acord amb l’IPC, estimat en un 4,2%, de cara a l’any vinent tot i que el preu de compra de l’energia per a l’exercici 2024 s’espera que sigui un 12% inferior respecte al que es va pressupostar per aquest 2023 degut a la millora i estabilització de la situació dels mercats energètics els darrers mesos tot i la continuïtat de preus alts. 

Així s’explica si més no al projecte de pressupost de la parapública per a l’exercici 2024 que el Govern ha entrat a tràmit parlamentari, uns comptes que ascendeixen a 129,6 milions d’euros, un 2,5% menys que els 132,9 milions pressupostats per a aquest any.

D’aquesta manera, la partida de subministraments per a vendes a tercers, que ascendeix a 62,4 milions d’euros i representa el 82,1% del capítol de despeses corrents de béns i serveis, inclou una dotació de 59,8 milions d’euros, per a la compra d’energia elèctrica, tant nacional com d’importació, un 7,7% menys respecte dels 64,9 milions previstos per a aquest exercici. 

Per determinar aquesta despesa, FEDA té en compte també la previsió del consum elèctric, una pauta difícil d’establir. No obstant això, en la memòria del pressupost la companyia explica que es preveu acabar l’any 2023 amb un consum un 0,5% superior al nivell del 2022, és a dir amb una demanda de 567 GWh, i que de cara a l’any 2024 s’ha estimat que la demanda pugui créixer un 4,2% respecte a la previsió final per a aquest any, de manera que s’ha considerat un volum de 606 GWh. Tenint en compte la dependència energètica del país, FEDA calcula que el volum d’importació per a l’exercici vinent sigui del 81%, mentre que la producció interna se situarà al voltant del 19% del total de la demanda, en la línia del que s’esperava per a aquest any.

Pel que fa a la compra de gas natural liquat, FEDA hi destina una dotació de 2,7 milions d’euros, un 20% menys del que es va pressupostar per a aquest 2023, 3,3 milions, una disminució que la parapública justifica per la reducció del preu mitjà de compra, mentre que per la compra de calor a Ctrasa es preveu una dotació de 434.000 euros, un 31% menys respecte dels 631.000 d’aquest 2023, per la baixada de preu prevista. La companyia recorda que aquesta compra es compensa amb la venda de calor a Capçalera per a la seva distribució a clients de la xarxa de calor d’Andorra la Vella.

La partida de subministraments per a vendes a tercers inclou també una dotació de 2,5 milions d’euros per fer front a la despesa que li suposa a FEDA la subcontractació dels serveis de transformació, una partida que és un 7,1% superior a la d’aquest any. D’altra banda, les despeses de personal s’incrementen un 13,1% i passen dels 7,5 milions pressupostats enguany a 8,5, un augment que la companyia explica per les variacions de l’IPC i per la incorporació de perfils professionals que són principalment tècnics mitjans o superiors, necessaris per ajudar a “afrontar els creixents reptes de l’organització”.

En el cas de les despeses financeres, s’estima que seran d’1,9 milions d’euros, un 19,6% menys respecte de l’esperat per a aquest any, una baixada que s’atribueix al fet que finalment no s’ha contractat un préstec de 31 milions d’euros que s’havia previst.

La inversió puja un 15,1%

D’altra banda, pel que fa al capítol d’inversions, FEDA, d’acord amb el seu pla d’inversions per als pròxims cinc anys, preveu una partida de 35,1 milions d’euros, 4,6 milions (un 15,1%) més dels pressupostats per a aquest exercici 2023.

Fins a 25,2 milions del total de la partida es destinaran a maquinària, instal·lacions i equipaments, i gairebé la meitat d’aquests, a energies renovables, i concretament a un únic projecte. Així, i al marge del condicionament del terreny, el pressupost inclou una partida de 12 milions d’euros per a l’inici de la construcció del parc eòlic del pic del Maià, amb la compra ja dels primers molins l’any vinent. I encara en l’àmbit de les renovables, es reserva una dotació de 100.000 euros per desenvolupar projectes fotovoltaics als edificis de FEDA.

L’altra gran inversió correspon a la subestació transformadora 225/110 kV del riu Runer, per a la qual s’ha reservat una dotació de 7,3 milions d’euros corresponent a la inversió en transformadors i en equips elèctrics de la primera fase de la construcció de la nova ETR. Els comptes també preveuen una inversió d’1,8 milions d’euros per a l’ETR de la Margineda i un milió més per a diferents actuacions en les línies de mitjana tensió.

Pel que fa als ingressos, el 94,2% dels quals provinents de la venda d’energia, s’estimen en 101,5 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 9,1% respecte al pressupost del present exercici, que en valors absoluts equivaldria a 8,5 milions d’euros més.

Per tot plegat, la parapública preveu un resultat d’explotació de 10,1 milions d’euros, que un cop descomptat el resultat de les operacions financeres deixaria el resultat abans d’impostos en 8,5 milions d’euros, i un cop descomptats aquest un benefici net de 7,7 milions d’euros.

FEDA
tarifa
IPC
preu de compra
energia
pressupost

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

No oblidem que l'ESPOT és el PRESIDENT DE FEDA. Per tant, és l'Espot qui ens vol apujar les tarifes de la llum a les famílies. Gràcies, Xavi!
Ara tal com està la gent crec que no toca aplicar aquesta mena de pujades injustificades, si la gent té poc o gens de poder adquisitiu, encara ens ofegaran més?!!!!! Espero i desitjo que els votants ho reflecteixin a les eleccions comunals, el Sr. Espot, està trinxant l'economia del país...
Just abans del nadal? la mare que els va parir...toma regalito

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte