Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les professionals de l’arquitectura i l’urbanisme implicada en la revisió del POUP, intervenint en la reunió de poble.
Una de les professionals de l’arquitectura i l’urbanisme implicada en la revisió del POUP, intervenint en la reunió de poble.

Ordino concentrarà la construcció als pobles i en mantindrà la separació


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Facundo Santana

El futur pla d’ordenació i urbanisme d’Ordino frenarà la construcció. Hi posa límits i condicions. D’entrada, es buscarà que el creixement es faci al voltant dels pobles, que sigui “compacte al voltant dels nuclis històrics”, i no creant nous nuclis dispersos. I també evitarà que s’interconnectin. Així es va exposar ahir en la reunió de poble per part dels cònsols de la parròquia, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, i les arquitectes i tècniques que han realitzat la proposta.

Entrant una mica més en el detall, en sòl urbà, s’ordenarà el creixement i es determinarà l’orientació dels edificis, l’altitud, etcètera, malgrat preveure una permeabilitat i diversificació dels models d’habitatge. És a dir, que hi haurà lloc per a habitatges plurifamiliars i unifamiliars. Però no es podrà desenvolupar una zona en concret fins que hi hagi les xarxes i els serveis, i caldrà que estigui connectada amb el nucli. És a dir, que caldrà que el pla d’actuació contigu i més proper al poble estigui desenvolupat. Es podrà desenvolupar si aporta “valor afegit”, és a dir, si inclou un equipament necessari o desenvolupa àrees d’activitat econòmica o d’interès per al teixit social, per exemple. “Hem d’evitar aquesta construcció que malmet el nostre entorn”, va manifestar el cònsol major fent referència als edificis que es construeixen de forma aïllada. 

I entre pobles es preveu una xarxa de corredors ecològics, amb zones de transició per evitar que s’acabi convertint tot en un sol poble, o “l’efecte túnel”  com va dir Mortés, pel qual es construeix tot al voltant de la carretera. “Hem de conservar els criteris adoptats amb la Reserva de la Biosfera”, va remarcar.

Segons el cònsol major, aquest nou pla d’urbanisme, fruit d’una revisió excepcional, és un “projecte ambiciós” i que complirà amb quatre objectius principals: preservar el territori com a Reserva de la Biosfera, la qualitat de vida i el benestar dels habitants de la parròquia, els recursos disponibles, i establir un marc d’actuació “que permeti assegurar un llegat per a les futures generacions”. En definitiva, evitar el punt de no retorn.
 
Necessitats cobertes
El nou model de creixement de la parròquia que preveu la revisió del POUP representa “una forma diferent de fer urbanisme” i en la qual “tot Andorra s’hauria d’emmirallar”, a parer de Mortés, que va insistir que el projecte s’ha basat en la sostenibilitat i la qualitat de vida i s’han ingut en compte els estudis de càrrega, ja gairebé enllestits i també les previsions de creixement demogràfic.

En aquest sentit, es va exposar que amb els plans parcials ja aprovats es podrien construir més de 3.900 habitatges, que seria l’equivalent a un creixement de fins als 16.000 habitants (ara Ordino en té alguns més de 5.500) el que cobriria les necessitats derivades del creixement demogràfic previst per a l’any 2047. “Partim d’un escenari en què estan satisfetes les necessitats poblacionals per als propers 25 anys”, va destacar la cònsol menor, Eva Choy, que va insistir que cal trobar l’equilibri entre la capacitat de càrrega i la d’acollida de la parròquia.

Amb tot, el pla preveu que es pugui anar creixent i donant resposta a les necessitats futures, tant d’habitatge com d’equipaments. Es tracta d’un pla “resilient”, segons van destacar les professionals de l’arquitectura i l’urbanisme que l’han desenvolupat, ja que “té la capacitat de poder-se articular en diferents escenaris demogràfics, ambientals i de desenvolupament de xarxes i infraestructures”. És, en definitiva, un pla que es pot adaptar, o contempla, “qualsevol cosa” que pugui succeir.
 

Pròxims passos
Els següents passos per tramitar l’aprovació de la revisió extraordinària del POUP passaran, primer per l’aprovació inicial de la proposta per part del Consell de Comú d’Ordino, que se celebrarà el 29 de novembre. Després s’obrirà un període d’exposició pública que s’allargarà per 60 dies hàbils, perquè les persones interessades hi puguin presentar al·legacions. També es preveuen reunions de ciutadans amb l’equip tècnic del Comú i l’equip redactor del projecte. I un cop analitzades les al·legacions que s’hagin rebut es farà l’aprovació provisional del POUP i es traslladarà al Govern. Quan aquest darrer hagi tramès l’informe favorable, es procedirà a l’aprovació definitiva del pla d’urbanisme. Per tant, serà ja el pròxim consulat qui acabi aprovant-lo.

Mortés es va mostrar convençut que, passi el que passi a les eleccions comunals del 17 de desembre, el nou POUP tirarà endavant. “Difícilment no s’aprovarà”, va assegurar, i va explicar que ja s’havia presentat tant a la majoria com a la minoria: “és un projecte suficientment important perquè s’impliquin” els grups de l’oposició.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Una mica tard per la resta d'Andorra. Ja està tot sobre construït amb pisos de luxe o buits, inútils, i ara volen....ara!!! Construir pisos pels habitants (els de veritat no els passius o que no volen pagar impostos elevats), socials etc quan ja està tot a petar. Vejam si per Ordino no és massa tard, ja que estic segura que abans d'aquest anunci ja s'han acceptat unes quantes promocions també, de luxe i residencials, però per gent que NO resideix tot l'any etc... a veure si el seu pla d'urbanisme és o no és sostenible. No és el mateix comptar quants hi habiten realment, a quants tenen el seu piset per pujar els caps de setmana.
A mi avui al facebook just em ve de sortir una nova promoció a Ordino "El Pla d'Ordino" (em pixo de riure amb el vostre super pla d'urbanisme sostenible) Quina poca vergonya (o inexistent) teniu, que us carregareu ara en quant a natura? la zona verda al costat de la via verda del camí Ral potser? com no tenin prou amb totes les construccions en curs, en feu una de nova, ole! On teniu la dignitat? A les butxaques de ser...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte