Diari digital d'Andorra Bondia
Espot i Marsol durant la sessió de control al Govern celebrada pel Consell General.
Espot i Marsol durant la sessió de control al Govern celebrada pel Consell General.

Reunió a principis de desembre per establir les prioritats d’habitatge


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Consell General

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha anunciat una reunió amb els presidents dels grups parlamentaris per establir les prioritats en matèria d’habitatge. Serà per la primera setmana de desembre, segons va avançar a preguntes del president de Concòrdia, Cerni Escalé. 

El líder dels regeneracionistes ha demanat pel pla de mesures per a l’habitatge que s’havia acordat la setmana anterior en el marc del debat monogràfic i el seu calendari, i Marsol ha anunciat la proposta de “seure” amb tots els presidents de grup parlamentari per treballar “el full de ruta i marcar prioritats”. “És important que ho fem amb consens i conjuntament”, ha defensat la ministra.

La pregunta d’Escalé s’emmarcava en el debat originat pel conseller socialdemòcrata Pere Baró, que demanava per les mesures per frenar la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania en resposta a la mobilització ciutadana del passat 31 d’octubre en favor del dret a l’habitatge digne. Segons Baró, és gràcies a aquestes mobilitzacions que “la setmana passada vam aconseguir posar fil a l’agulla” i treballar en mesures que des de les files socialdemòcrates fa temps que es van proposant. Ha estat el cap de Govern, Xavier Espot, qui li va respondre que “si no haguéssim implementat mesures, ara la capacitat adquisitiva de la població encara estaria més minvada”, i ha posat els exemples de l’increment del 22,4% del salari mínim durant la legislatura passada (i la voluntat de “mantenir un ritme de creixement sostingut del salari mínim” i de “situar-lo per sobre de l’espanyol”), la llei per obligar els empresaris a apujar tots els salaris inferiors als 4.000 euros adoptada l’any passat, la gratuïtat del transport públic, la flexibilització d’ajuts o la “contenció” dels preus de l’electricitat, entre d’altres. En aquest punt, Espot ha defensat que el fet que FEDA revaloritzi les tarifes amb l’IPC per “reequilibrar els resultats després d’una època molt difícil”. Tot i això, ha assegurat que l’increment no serà generalitzat i les famílies més desafavorides no es veuran afectades. 

Així mateix, Espot ha reiterat que en cas que no hi hagi un acord entre patronal i sindicats per un increment salarial, el Govern “agafarà el bou per les banyes”.

 

Pisos tutelats
D’altra banda, Marsol ha aplaudit la iniciativa del Comú de Sant Julià de Lòria per fer pisos tutelats amb serveis per a la gent gran i s'ha mostrat oberta a la possibilitat que el Govern pugui contribuir-hi en el seu finançament. Ha estat a preguntes de la consellera de Concòrdia Maria Àngels Aché que la ministra d’Habitatge ha recordat que ja hi ha signat un memoràndum d’entesa per concertar entre el 45% i el 65% de les places i assumint el 50% del cost del lloguer.
“És un bon model”, ha assegurat tot assenyalant que “iniciatives com aquesta són molt necessàries”, i especialment en un context d’envelliment de la població. Així, ha anunciat que hi ha un projecte similar que es vol tirar endavant des del sector privat i que a Andorra la Vella hi ha l’Hostal Calones, que és un concepte similar.
 

Temporers
També a preguntes d’una consellera de Concòrdia, en aquest cas de Núria Segués, Marsol ha recordat que per obtenir un permís d’immigració cal acreditar disposar d’un allotjament i que des de les empreses que contracten temporers “s’ha fet una gran feina” per facilitar-los habitatge. Així mateix, els contactes realitzats per evitar “l’allau” que es va tenir l’any passat de persones que buscaven feina han estat “fructífers”.

Grifols, “sense pressa però sense pausa” i el “100% de garanties”
Espot ha assegurat que es treballa “sense pressa però sense pausa” en el projecte del centre de recerca immunològica que es té amb la farmacèutica Grifols. Ha defensat, a preguntes de la consellera d’Andorra Endavant Noemí Amador, que es tracta d’un projecte que cal treballar “de manera molt pausada, molt curosa i molt científica” i que “tant ells com nosaltres volem el 100% de garanties que és el millor projecte”, tant per a Andorra com a nivell de seguretat. En aquest punt, el cap de Govern ha volgut deixar clar, responent a la socialdemòcrata Susanna Vela, que “no hem detectat mai cap perill, i anem de la mà de persones de reconeguda solvència, que són els primers interessants a no fer res mal fet” i que “sempre hem volgut tirar-ho endavant amb les màximes garanties en tots els sentits i no només en salut, sinó també econòmiques”.
 

Bronquiolitis
El Govern també ha estat qüestionat sobre l’episodi de bronquiolitis que va derivar en l’ingrés hospitalari de diversos infants, alguns dels quals van haver de ser traslladats a UCIs pediàtriques a Espanya. La ministra de Salut, Helena Mas, ha explicat que la decisió de només subministrar el fàrmac d’immunització als infants vulnerables es va basar en la situació epidemiològica del país i en un criteri de prudència, vist que el medicament va ser aprovat l’octubre de l’any passat, i esperar a disposar de més evidència científica per ampliar la recomanació a tots els menors de sis mesos.

D’altra banda, Mas ha defensat que l’increment de la despesa mèdica des de la implantació de la via referent es deu a diferents motius, entre els quals l’augment de la població o l’encariment de les prestacions, i que el nou sistema havia invertit la tendència i els actes d’especialistes se situen ara per sota dels generalistes, “com ha de ser”, mentre que actes de generalistes segueixen una tendència a estabilitzar-se. Van ser, totes dues, respostes a demandes de la consellera Susanna Vela.

Consell General
Habitatge
Grífols

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

NO A GRÍFOLS!!!!!!!!!!! Esteu jugant amb la salut del poble andorrà

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte