Diari digital d'Andorra Bondia
La pista Àliga de Grandvalira.
La pista Àliga de Grandvalira.

Els arquitectes proposen "cabanes entre els arbres" com a solució d'habitatge per als temporers


Escrit per: 
Redacció / Foto: Grandvalira

El Col·legi Oficial d'Arquitectes (COAA) proposa, entre d'altres, la construcció de "cabanes entre els arbres" com a solució d'habitatge per als temporers. La idea surt d'una taula rodona celebrada la setmana passada per analitzar possibles solucions a la problemàtica de l'habitatge.

Es tractaria de cabanes "com les que es construeixen per a ús turístic", i de rebot podria "millorar també la mobilitat", ja que la proposta és de construir-les a peu de pistes.

Lligat a aquesta proposta, hi ha els sistemes de construcció prefabricada. Per aquestes es fabriquen els diferents elements en un taller i es munten en obra sense necessitat de conglomerants, i la construcció és més ràpida, per la qual cosa es redueixen els consums d'aigua i altres recursos.

Altres solucions proposades passen per augmentar les unitats d'actuació i també el percentatge de cessió de sòl obligatòria. I a més, una part d'aquesta cessió s'hauria de destinar "exclusivament a zona verda inalienable", s'explica en un document resum de la darrera taula de debat celebrada el 24 de novembre.

Lligat a aquesta qüestió, des del COAA s'apunta la necessitat de tenir una "veritable planificació urbanística" i destinar cada terreny de cessió a un ús públic concret segons les previsions de creixement urbanístic i que formi part d'un pla general d'equipaments, habitatges públics i zones verdes. D'aquesta manera no es podrien alienar (vendre) dits terrenys.

En relació al sòl i al seu preu, també es proposa una "reducció de l'edificabiltiat permesa" per tal de "reduir el valor del terreny i l'interès en el mateix". Això també permetria reduir els costos de construcció en "reduir indirectament el nombre de places d'aparcament a justificar".

Les compres del Govern "no són rendibles"
El COAA també exposa que les operacions que ha realitzat el Govern de compra i lloguer d'edificis per rehabilitar-los i destinar-los a habitatge a preu assequible "no són rendibles" i per aixpo proposen altres solucions per disposar d'aquest parc públic, com substituir les cessions dineràries en sòl urbà consolidat per cessions en habitatges que gestioni l'Institut Nacional de l'Habitatge (INH) o establir un percentatge en les promocions d'habitatges en terrenys de nova urvanització perquè també es destinin a aquest parc de lloguer regulat gestionat per l'INH.

D'altra banda, els arquitectes també demanen establir "concessions administratives atractives" perquè es puguin establir convenis de col·laboració público-privats per al desenvolupament i expltotació d'edificacions d'habitatges de lloguer a preu assequible.

En paral·lel, però, consideren que cal incentivar el transport públic "de qualitat, econòmic i sostenible. Un transport públic segregat", apunten, per evitar els embussos. També creuen "necessari" evitar la radicació d'empreses en habitatges buits i el foment d'un parc d'oficines.

Una altra proposta passa per modificar el reglament de construcció per "donar cabuda a altres solucions o formes d'habitar, sense perdre de vista que aquestes han de ser igualment dignes i amb una qualitat espacial i material que asseguri el benestar físic i psíquic de les persones". Aquí s'inclourien  modalitats de co-living.

Cooperatives de propietat
Finalment, una altra possibilitat que posen damunt la taula els arquitectes són les cooperatives de propietat, per les quals "persones sense ànim de lucre amb una necessitat comú, l'habitatge, i que s'associen per aconseguir les millors condicions de preu i qualitat". I així compren conjuntament el terreny, encarreguen el disseny i desenvolupen la promoció, "eliminant la figura del promotor". El COAA defensa que aquestes cooperatives "són autopromocions que anul·len l'especulació".

Per acabar, el COAA manifesta que fa pública aquest seguit de propostes amb la voluntat de compartir la visió dels assistents a la taula rodona convocada pel COAA i "en favor d'un urbanisme sostenible i un habitatge digne per a totes les persones, que asseguri la qualitat de vida futura".

Habitatge
COAA
arquitectes

Compartir via

Comentaris: 13

Comentaris

Y porqué no las cabanes de fusta del mercat de Nadal ?Al fin y al cabo ya están montadas,veintitantos colchones,y listo
Desde luego,están mejor que algunas habitaciones de cochambrosas pensiones,por las que cobran de 550 a 600 Euros.Sin wc,sin ducha,sin calefacción. Puedo poner el nombre de algunas,por si les interesa
cabanes entre arbres, masa luxe, amb un sac de dormir tenen prou. Sembla que els arquitectes d'aquest pais son feudals, encara viuen a l'edat mitjana, no s'han enterat de que ja estem al segle 21 i que hi ha una carta de drets humans
Ara volen muntar un poblat ewok al mig de les pistes xDDDD.
I es desplaçaran amb lianes i menjaran plàtans?
Molt bo el teu comentari Es per flipar.
Encara queda pels Sants innocents no? Aquesta mena de comentaris explica per què la població d'Andorra ha de sortir al carrer per manifestar-se pels seus drets bàsics, estem arribant a un punt de no retorn, on els que viuen massa bé, es pensen que som animals als que pots enviar a viure al bosc o a la Seu...si aquest és el nivell d'ètica dels arquitectes i polítics del país, els de baix hem de fer força i mantenir-nos units perquè deixin de menysprear les nostres vides. Jo hi seré a la manifestació i espero que tots els que estiguin en contra d'aquest menyspreu també!!!
Es una falta de respecte i una vulneració dels drets humans. Em sembla increible el que es proposa i que a sobre es faci en un ambit public. Hem arribat al limit de la denigració a la gent que treballa, aixeca i fa funcionar el pais? Son concients de que sense treballadors, ja poden fer projectes de cabanes i torres, com no se'ls construeixin ells amb les seves manetes....
Verge santíssima quina manera de malgastar diners no? que els facin dormir en coves és més barat, passa que com no hi haurà un super a prop hauran de caçar per menjar, però no passa res oi? Tot bé, claro que si guapi!!!
Però, però, perooooo, es del pitjor que he sentit en anys!!! Per l'amor de déu, aquesta gent de veritat té una carrera? S'han parat a pensar en què construir cabanes suposaria una destrossa bestial? Talar arbres, canonades per subministrar l'aigua, portar la llum fins allà, o es que es pensaven que no es renten ni beuen ni caguen???? Jo com tots estem farts d'aquesta casta social que porta el país, dient que tenen cura per la gent, la sostenibilitat, el medi ambient...etc, i després tenen idees de bombers (demano perdó als bombers que segur tenen més seny). És com Canillo que diu que el seu POUP es super sostenible. Doncs us convido a buscar quantes hectàrees s'estan venent de la Vall d'Incles per construir hotels de luxe etc. Ni protegeixen el medi ambient, ni els recursos, i això es pot entendre estan podrits per l'avarícia, però coi, una mica de respecte per la gent almenys que no som animals!!!!! JA tots els ficava en un helicòpter (així li traiem profit a l'heliport que ha destrossat el bosc de la Caubella) i els enviava el més lluny possible, a tots!!! Vinga a pastar fang home ja!
Ja posats que els enviïn a viure a la gossera, si es quee
I cap polític ha tingut la decència de manifestarse en contra d'aquesta vergonyosa "declaració"???!!! Cap ni un, són tots iguals de despreciables
Ja estem a 28 de decembre?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte