Diari digital d'Andorra Bondia
La majoria de despatxos que treballen amb professionals estrangers encara no han regularitzat la situació segons estableixen els estatuts del COAA.
La majoria de despatxos que treballen amb professionals estrangers encara no han regularitzat la situació segons estableixen els estatuts del COAA.

Només 4 despatxos regularitzen la col·laboració amb arquitectes forans


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Només quatre de la quinzena de despatxos d’arquitectura que col·laboren amb despatxos i professionals forans ha començat a regularitzar la seva situació per adaptar-la a la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis professionals. Aquesta és la informació que fa uns quinze dies va transmetre la secretaria d’Estat de Justícia i Interior al Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA), segons explica la seva degana, Sònia Palau. En concret, se’ls va traslladar que hi havia una persona inscrita al registre, que també està inscrita al COAA en règim d’inscripció temporal, i que tres persones més de dos despatxos diferents havien tramitat la sol·licitud i estava en estudi. A banda, dues persones d’un altre despatx han tramitat també la residència. 

Per tant, i tal com s’ha dit, són quatre els despatxos que estan adaptant la seva situació. Es tracta de despatxos amb múltiples projectes i d’envergadura, segons confirma Palau. 

“Cas omís”
I què passa amb la resta de despatxos, uns 13, dels quals hi ha proves que estan treballant amb arquitectes forans en més d’un projecte? Doncs que “ha fet cas omís”, reconeix la degana. “Cas omís” al que diu el legislador i a la interpretació de l’article 6 bis per encabir la figura del col·laborador que van votar els arquitectes per majoria absoluta en assemblea extraordinària el 22 de juny: els despatxos estrangers que col·laboren amb professionals locals han de gestionar un registre propi on consti el número de col·legiat temporal, així com el de l’arquitecte local amb qui col·laboren. 

Quin pot ser ara el següent pas? Des de Justícia i Interior es va assegurar als representants del Col·legi que “tenen instrucció oberta” seguint el procediment previst legalment per determinar si hi ha infracció a la normativa. En aquest sentit, Palau recorda que el COAA no pot actuar envers els arquitectes forans, però sí que ho fer amb els despatxos i arquitectes locals. Així les coses i  tal com preveuen els estatuts votats en assemblea, malauradament “nosaltres també hem d’instruir expedients disciplinaris que en breu es comunicaran”.

El 23 de juny, el Col·legi Oficial d’Arquitectes va comunicar a tots els col·legiats el canvi d’estatuts votat el dia anterior. Llavors els donava 15 dies per regularitzar la col·laboració amb els professionals de fora per evitar bàsicament l’intrusisme. El 23 de desembre es complirà mig any d’aquest ultimàtum que de moment segueix actiu i que no ha trobat massa complicitat per part del Govern per fer complir la llei. 

despatxos
arquitectes forans

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Curiós que, en aquest cas, no es faci públic quins dels despatxos SI que han complert aquest requisit.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte