Diari digital d'Andorra Bondia
Juny del 2022: representants de tots els grups parlamentaris van donar suport a l’Estatut de l’artista, en una rara mostra d’unanimitat. Va entrar en vigor el gener passat.
Juny del 2022: representants de tots els grups parlamentaris van donar suport a l’Estatut de l’artista, en una rara mostra d’unanimitat. Va entrar en vigor el gener passat.

L'artista haurà d'acreditar que ha ingressat el salari mínim tres anys per obtenir el carnet professional


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

Dos creadors de “reconeguda trajectòria” elegits per tres anys completaran la Comissió que aprovarà els carnets.

A poc a poc anem coneixent els detalls que regularan d’una vegada l’estatut de l’artista, pendent des de fa un any. Quinze dies enrere en transcendia la disposició bàsica del reglament, la clau de volta que permetrà a un creador ser reconegut com a artista “professional”, obtenir el carnet que l’acreditarà com a tal i accedir als beneficis socials i laborals previstos a la llei: assenyaladament, la cotització reduïda i un règim especial a la CASS, amb les prestacions associades de maternitat, paternitat, incapacitat temporal, malaltia comuna i jubilació.

Aquesta clau era el salari mínim, que és com el ministeri de Cultura ha interpretat el manament del legislador. A l’article 2 de la llei, recordin, havia deixat dit que per ser considerat artista “professional” caldrà demostrar que se sustenta “amb els ingressos que percep d’aquesta activitat” o bé “tenir la voluntat de sustentar-se amb els ingressos que percebi d’aquesta activitat en un termini màxim de cinc anys”.

Doncs bé, la novetat és que, segons el reglament, per valorar els ingressos del candidat la Comissió de seguiment haurà de tenir en compte la mitjana dels tres últims anys. Com ja havíem avançat, aquests ingressos hauran de provenir sempre de l’exercici de l’activitat artística, amb un matís important: se li permetrà computar els provinents d’activitats i serveis “complementaris” que tinguin una relació directa amb l’activitat artística principal. A títol orientatiu el reglament cita l’exercici com a “formador”, impartir conferències, participar en obres literàries o audiovisuals i explotar marxandatge. Però atenció, perquè el que no podrà fer un creador que opti a la condició d’artista professional és compatibilitzar l’activitat artística principal amb l’exercici de la docència de forma habitual: és a dir, en nònima d’una escola o acadèmia.

Recordin, en fi, que el salari mínim està ara mateix fixat en 1.280 euros bruts mensuals. Aquests són els revinguts que haurà d’acreditar per sol·licitar el carnet professional, i durant un mínim dels 36 mesos anteriors a la sol·licitud.

La condició d’artista professional l’avaluarà i reconeixerà la Comissió de seguiment, que serà també l’encarregat d’inscriure’l al Registre d’artistes acreditats i d’expedir els corresponents carnets –que el reglament anomena certificats. Doncs bé: l’Estatut aprovat al desembre en determinava els membres, dos representants del ministeri de Cultura, un dels d’Economia, Finances i de Treball, així com de la CASS i de la Societat de drets d’autor, i atenció, dos artistes “independents i de reconeguda trajectòria”. El reglament, que ja està enllestit i que la ministra de Cultura, Mònica Bonell, vol que passi pel Consell de inistres abans de fi d’any, determina que aquests dos artistes “de reconeguda trajectòria” seran nomenats per un període de tres anys i entre els candidats que proposin les associacions culturals, i necessitarà la ratificació dels dos terços dels membres de la Comissió.

Una regulació problemàtica, perquè no queda gens clar quines són les entitats culturals a qui la Comissió o el ministeri reconeixeran la faculta de proposar candidats, ni si aquests candidats hauran de figurar ells mateixos al Registre d’artistes professionals –constituiria una certa incongruència que no fos així– ni es determina si tindran o no remuneració per exercir aquest càrrec, tot i que l’Estatut deixa oberta aquesta porta en el cas dels membres del Consell que no formin part de l’administració.

Finalment, estableix també com es perdrà el carnet professional: quan durant tres anys es constati que l’artista acreditat no ha ingressat l’equivalent al salari mínim (recordin, 1.280 euros). En aquest cas, conclou, perdrà els beneficis socials i laborals i haurà de tornar el carnet.

legislació
artista
professional
salari

Compartir via

Comentaris: 7

Comentaris

Complicat, però del tot necessari per evitar tant d'intrussisme en el món artístic.
Com es nota que els que fan la llei no han de viure de l'art. Mai hauria imaginat una llei tan allunyada de la realitat andorrana. Això no evitarà l'intrusisme ni de lluny, justament això està fet per portar artistes de fora que ja tinguin certa reputació i certs ingressos i que vulguin establir-se a Andorra, però per res ens ajuda als que estem al país i que de fet tenim una, dues o tres feines, perquè justament no podem arribar a aquest tipus d'ingrés sols amb l'art.- Una pífia de llei, un xurro, no ens serveix ni ens ajuda. Viviu a un altre món mare meva quin despropòsit...
Quins il·luminats pfffff, aixó es quasi el que guanyes en una feina, normal no amb l'art una feina en la que ara tens feina i demà qui sap, i volen que tinguem aquests ingressos? Però si després tot deu racaneja amb l'art, inclosos els comuns! Ara s'entén perquè la cultura a Andorra va com va, els que fan les lleis, no tenen npi... com si fos fàcil tenir aquest ingrés mensual sols amb l'art!
Claro que si guapi! Per aixó el 90% d'artistes a Andorra és pluriempleat, perquè és taaan facil viure de l'art que el 90% de perfils a Andorra, de gent més que professional, no podrà rebre l'acreditació. perque si deixen la feina principal, no poden ni pagar els lloguers... bravooooo, esteu deixant a fora a tot cristo jajajaj, si us plau deixeu de fer lleis, que no feu més que el ridícul
I qui pugui tenir carnet serà, el que sota corda, sigui beneficiat per subvencions i encàrrecs de comuns i govern. Perquè aquí només es pot viure de encarrecs, subvencions, es a dir encàrrecs de segells, entre d’altres, que a més els paga França i Espanya.
Que aixequi la mà qui sigui capaç de guanyar aixó cada mes sense una feina complementària
No es pot ser més tontet... així ens va als artistes a Andorra, només treuen profit els que venen de fora a aprofitar el diferencial fiscal i es al final el que interessa a aquests polítics cobdiciosos i més falsos que un gat d'escaiola. El intrusisme no el generen els artistes, com podeu veure, al igual que amb els llogers hi generen ells mateixos amb aquestes lleis dirigides a recaptar i no a protegir als artistes

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte