Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, atenent els mitjans de comunicació avui al seu despatx.
El cap de Govern, Xavier Espot, atenent els mitjans de comunicació avui al seu despatx.

Espot: “la negociació política la podem donar per conclosa"


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: SFGA / C. Esteve

“La negociació política la podem donar per conclosa, i conclosa a satisfacció de la Comissió Europea i d’Andorra”. Així s’ha expressat el cap de Govern, Xavier Espot, en anunciar la fi de la darrera ronda negociadora per l’acord d’associació amb la Unió Europea, en la qual s'han tractat de forma reeixida “tots els aspectes que quedaven per tancar”, tant al nivell bilateral com multilateral, conjuntament amb San Marino. I “s’han salvaguardat totes les línies vermelles” que Andorra s’havia posat en un inici, per la qual cosa “els avantatges superen amb escreix els desavantatges”, ha assegurat Espot.

“A grans trets, les grans línies polítiques de l’acord estan negociades, no tancades, però sí ben perfilades”, ha matisat, i ha explicat que després que dimarts vinent, juntament amb el primer ministre de San Marino, Luca Beccari, i el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, “que és qui ha pilotat la negociació”, compareguin a Brussel·les en un “acte formal” per exposar aquestes línies polítiques, s’iniciarà el “treball més fi” de redacció de l’acord.

“Andorra no signa res de moment”, ha tranquil·litzat els opositors, ja que encara falten uns mesos, tres o quatre, perquè es pugui rubricar el document. La idea és que es faci “abans de la fi del mandat de la Comissió”, cosa que serà a l’abril o al maig, segons ha apuntat Espot. Durant aquest període es mantindran les negociacions per les qüestions de detall de redacció del text de l’acord. Unes negociacions i uns redactats que seran tractats cada vegada amb els integrants del pacte d’Estat i també amb els actors socials i econòmics, ha assegurat el cap de Govern, com s’ha anat fent fins ara en cada ronda negociadora.

I un cop contrasignat l’acord s’obrirà un termini de com a “mínim sis mesos” per preparar el referèndum, que per tant no se celebraria fins a finals de l’any 2024. En aquest punt, Espot ha reiterat la“ferma intenció d’obrir un gran debat nacional a diferents nivells”. És a dir, no es quedarà en reunions de poble, sinó que s’organitzaran reunions sectorials específiques amb actors socials i econòmics. Amb aquest debat, Espot vol arribar no només als prop de 40.000 electors, sinó “a les 80.000 i escaig persones que es veuran afectades, més positivament que negativament, a parer del Govern, per l’acord”. “Som un país petit i ens podem permetre, i l’ocasió s’ho val, d’arribar al darrer dels ciutadans per explicar fil per randa què és aquest acord i els seus avantatges i desavantatges”, ha asseverat el líder de l’Executiu.

Gran dia per Andorra
Amb tot, el cap de Govern ha valorat que el d’avui és “un dia important per a Andorra, i per al Govern i molta gent. Un gran dia”, ja que el que s’havia assolit “després de nou anys de negociació és una fita positiva”. “És la clau de volta per al nostre procés de diversificació econòmica i apuntala la prosperitat del nostre país per als decennis vinents”, ha manifestat Espot tot apuntant que era “mèrit de moltes persones”, entre les quals el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba.

Entre els serrells tancats en aquesta darrera ronda de negociació, celebrada avui i ahir, hi ha el període transitori en l’àmbit de les telecomunicacions, que s'ha acceptat el que demanava Andorra, així com establir un mètode de càlcul per roaming els pròxims anys i “d’acord amb premisses favorables per a Andorra”.

En l’àmbit financer, Espot ha assegurat que “el protocol de serveis financers és adequat”, després que s’hagin acceptat moltes de les demandes andorranes, com ara la reciprocitat, els 15 anys de transitòria i la participació dels òrgans de supervisió estatal.

Espot
negociació
política

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Algú més a part d'una servidora té la sensació que acabaran fent el que els hi rota? Ja veurem si la prosperitat que anuncien no acabarà destruint tota l'economia les peculiaritats que feien d'Andorra un país únic per viure. Després de la destrossa especulativa del medi ambient permesa als depredadors voltors de fora, ara ja volen fer-nos agenollar i empassar el que mana o no la UE, una organització corrupta, antiquada i que demostrat està no serveix per res. És com l'OMS sols parlen i cap resultat. Sempre que veig aquestes presses i ansietat em demano quin interès tenen els propietaris i polítics d'Andorra i quin benefici i profit trauran de tot això. La resta de la població estic segura que cap ni un...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte