Diari digital d'Andorra Bondia

Guillem Forné: “En urbanisme, no és que s’hagi fet malament, sinó que hi ha hagut passivitat”


Escrit per: 
Albert Belis / Imatge: Xavi Casals

Entrevista al candidat de Amb Seny de la Massana

Per què es presenta?
Després de l’experiència del 2019 en què només es va presentar una candidatura, era necessari que a la Massana hi hagués contrast d’idees i que el poble pogués escollir. Democràticament és el més sa. Des d’un punt de vista ideològic, durant aquest mandat hem diferit bastant amb el grup de la majoria en temes clau que són puntals en la campanya, com ara l’urbanisme. Així, la idea ha estat fer una candidatura amb diverses sensibilitats que actualment no se sentien representades.

Per què Amb Seny?
Ens va agradar perquè és una paraula purament catalana, no té traducció a cap altre idioma i representa força bé el que pretenem: una gestió a futur amb seny i que no sigui d’actuació immediata, sinó que desenvolupi una Massana a llarg termini. I no ho tenim. En urbanisme, l’última modificació ve del 2016 i ja permetia el que ara estem veient, una sobreexplotació del teixit constructiu que ens està duent força problemes en l’àmbit dels recursos d’aigua i mobilitat. Volem representar el poder actuar per interès general i amb sentit de parròquia.

Es va presentar amb DA, va crear Acció, i ara va amb Concòrdia i el PS. Pot costar d’entendre?
Sí, i la nostra feina és explicar-ho. Ara mateix soc independent i estic molt a gust. La meva experiència m’ha demostrat que hi ha mancances als partits. Vam crear Acció per distanciar-nos de Liberals, més conservadors, i des del moment que vam veure que hi havia aproximacions amb DA ens vam adonar que no era el nostre projecte. Així, fa quatre anys es deia sobre urbanisme que calia una gestió adequada, amb creixement sostenible i tenint cura dels recursos naturals. La majoria diu que s’ha complert i creiem que no ha estat així.

Totes les llistes que s’enfronten a DA tenen un nom diferent. Pot confondre?
En l’àmbit comunal, el tema electoral és diferent. Quan parlem d’ideologia o colors polítics, es dissol, ja que la gestió al Comú és més pragmàtica. Per tant, l’únic que es pretén és que hi hagi una línia d’actuació consensuada, i a partir d’aquí la resta es fa menys present. A més, tenim noms diferents perquè els pactes han estat diversos, cada parròquia és un món.

Què ha fet malament aquest equip de govern, que d’altra banda era el seu?
Per un costat, aprecio les coses bones que ha fet aquest Comú, com ara l’estació d’esquí. Ha estat un gran mèrit, perquè hem aconseguit alleugerir les arques comunals. Ara bé, la gran crisi està sent l’urbanisme i l’habitatge. No és que s’hagi fet malament, sinó que hi ha hagut una passivitat excessiva.

Què defensen?
S’ha de modificar el pla d’urbanisme, això és essencial. De fet, s’han de renovar cada sis anys. El nostre s’hauria d’haver renovat el 2022 i no hi ha ni la previsió. Estem esperant els estudis de càrrega, però no sabem quan els tindrem.

Ordino ho ha fet.
Exacte, i ha estat un dels grans exemples que hem posat sobre la taula. El 2022, i fins i tot abans, tots els indicadors ja ens deien que la situació aniria cap on està anant ara, amb construcció desmesurada i especulació en el desenvolupament dels plans parcials. Per tant, hi hauria d’haver hagut un fre. Aturar no, és impossible, i tampoc ho pretenem. De fet, volem defensar els propietaris que tenen una parcel·la on es volen fer una casa familiar. En resum, hi ha marge d’actuació a partir de no fer res.

Quines modificacions s’haurien de fer?
L’augment de la cessió anticipada gratuïta al Comú quan es fa un pla parcial, que actualment és del 5%, i la volem apujar mínim al 15%. Amb això aconseguiríem que aquests plans, un cop desenvolupats, no quedin tan massificats com estan ara, i també que el Comú pogués percebre a canvi unes dotacions que es podrien fer servir. Si fas una promoció de tres cases, hauríem de disposar de dues plantes senceres per destinar a lloguer assequible o aparcaments. Amb un 5%, el Comú només percep microparcel·les que al promotor no li interessen. Per tant, és vital desenvolupar-ho al més aviat possible.

Les mesures per combatre la sequera són suficients o cal alguna cosa més?
Les mesures van solucionar el problema concret, amb una sequera a la qual no estem acostumats. Van ser correctes i eren precisament per evitar que el mal sigui major. Ara bé, tots sabem que aquests mesos de sequera cada cop es donaran més sovint. Per tant, el pla d’actuació ha de ser a llarg termini. A més, com més es construeixi, més consum d’aigua hi haurà i més necessitats tindrem. Els estudis de càrrega ens ho diran.

Defensa una xarxa d’interconnexió parroquial?
Històricament, la gestió de l’aigua ha estat comunal, això ha anat molt bé, però arriba un moment que hi ha d’haver una implicació de tots. Els informes del pla d’urbanisme del 2016 ja preveien que a partir del 2025 o 2030 si el creixement urbanístic seguís la línia prevista podria començar a haver-hi falta de subministrament d’aigua. I ja ho hem viscut el 2023, així que necessitem un canvi de paradigma.

Què li falta a la Massana per ser més atractiva?
La Massana té un potencial en participació ciutadana, el teixit associatiu és important, el voluntariat és fantàstic i s’ha de recuperar l’interès per les activitats socioculturals. La parròquia pot ser pionera i per això hem d’aconseguir que els ciutadans sentin que formen part de les decisions comunals. Volem comptar amb la ciutadania perquè ens ajudin. S’ha perdut els darrers anys i els departaments haurien d’estar oberts a la gent.

Una cosa bona i una dolenta de la seva adversària?
Cosa bona: és molt implicada en les seves tasques. I cosa dolenta: falta de proximitat i certa intransigència, marca un mur amb qui no pensa igual i en el debat identifica els dolents. 

LA FINESTRA INDISCRETA
37 anys, casat, dues filles; bàtxelor en Dret, especialització en mediació i estudiant de màster en dret

Viu en un pis de lloguer o de propietat? 
De propietat

En té algun de llogat?
No

Cotxes familiars? 
Dos i una moto

En quina llengua parla a casa?
Català

Xarxa social de referència? 
Instagram

Quantes hores dedica al mòbil? 
Massa, dues hores al dia

Costa Daurada o Costa Brava? 
Costa Brava, anem a Roses

Sala de cine o plataforma? 
Algunes pel·lícules al cinema i també plataforma a casa

MoraBanc o FC Andorra? 
MoraBanc, en soc soci, però tot i ser alt no vaig jugar a bàsquet

Cuina o li cuinen?
Cuino jo

Plat favorit (només un)? 
Pasta, macarrons all’arrabbiata

La cançó de la seva vida? 
La 9a simfonia de Beethoven

I la pel·lícula?
'Esencia de mujer'

Albert Villaró o Iñaki Rubio? 
Iñaki Rubio, per les temàtiques

Existeix vida intel·ligent allà fora? 
Espero que sí, seria egoista pensar que no.

I a la Terra? 
Hi ha més potencial del que es percep

entrevista
la Massana
Amb Seny
eleccions
Forné

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

La passivitat que vosté diu, la ha liderat vostè, segons la web del comú del qual vosté és part de la majoria diu que vosté també es membre de la comisió de urbanisme. Doncs no potser que. Ahir tot be i avui tot malament. No ens vulgui enganayr
Molt bones "pilotes fora", efectivament, formo part de la comissió d'urbanisme, una comissió on he estat reclamant continuament i des de fa molt temps, una actuació ràpida i decidida pel que fa a la revisió del POUP. Un fet que també porto temps exigint públicament i, de fet, va ser la causa principal del distanciament respecte a la majoria comunal... Entendrà que les decisions es prenen per voluntat de la majoria, tan en aquesta comissió com al conjunt de la junta de Govern del Comú i lògicament així ha de en democràcia. Li ben asseguro que si ho hagués "liderat" jo, tal com vostè diu, ara mateix aquesta revisió, per nosaltres tant necessària, ja estaria enllestida o, si més no, en curs...
I de la pujada del preu del túnel d'Envalira 8el túnes més car i curt del món) del qual un porcentatge va a parar directament a les butxaques del papi res?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte