Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Mlopez

Meritxell López

Consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata

 

 

Impost a la inversió estrangera
L’1 de febrer passat vam aprovar en seu parlamentària la Llei de l’impost sobre la inversió estrangera en immobles al Principat. Una llei que és fruit del neguit sobre l’evolució a l’alça de la inversió estrangera en immobles, de la conscienciació que hem d’apostar per un model urbanístic més equilibrat i de l’acusat dèficit i encariment de l’habitatge dels darrers anys, per als andorrans i residents.
És cert que la inversió estrangera, present al nostre país des de l’aprovació de la Llei del 2008, ha contribuït al creixement de l’economia del nostre país, i fins a cert punt a la seva diversificació.
No obstant això, hem de ser conscients que aquesta inversió estrangera ha tingut els seus efectes col·laterals en els darrers temps, especialment pel que fa a l’encariment i dèficit d’habitatge.
Des dels grups de la majoria hem estat valents i hi hem fet front. Hem apostat per aquest impost, xifrat entre un 3% i un 10% sobre el valor real de la inversió, de forma progressiva segons el nombre d’unitats immobiliàries adquirides. Ha de ser un fre a la inversió estrangera, però també una palanca de l’Estat per invertir la recaptació (prevista en cinc milions d’euros per al 2024) en projectes d’habitatge i de diversificació econòmica. 
M’agradaria ressaltar la bona tasca que s’ha fet des del Govern i des dels grups de la majoria per garantir que aquest impost es pugui implementar de manera àmplia i coherent.Hem treballat intensament el contingut de la llei per assegurar que es graven les inversions estrangeres en un perímetre el més ampli possible, amb mecanismes inclosos per tal d’evitar que cap inversor estranger pugui eludir d’estar subjecte a aquest impost, sota cap supòsit. 
Entrant-hi més al detall: hem previst aspectes de tan ampli abast com que tots els residents amb menys de tres anys de residència estiguin contemplats com a obligats tributaris de l’impost, perquè hem entès que no és acceptable posar un gravamen que, obtenint qualsevol classe de residència, un estranger pugui prescindir de tributar l’endemà. 
També hem previst que aquelles societats andorranes amb una participació superior al 5% d’inversors amb residència estrangera, hagin de tributar també per aquest impost segons la part proporcional de capital estranger al moment de fer una inversió en immobles al país. 
Per últim, destacar que, amb el mateix afany, hem previst que aquelles societats estrangeres pertanyents a un mateix grup empresarial o a un mateix soci estranger hagin de tributar per tots els immobles adquirits en totes les societats, amb el tipus impositiu més elevat. És a dir, hauran de sumar tots els immobles adquirits de totes les societats vinculades i, si per exemple el total d’immobles és de 10, se’ls aplicarà l’escala del 10%. 
Aquests són només alguns exemples que hem volgut contemplar a la llei, per tal de preveure un impost el més just i alineat amb les prioritats i necessitats del país, també dels seus ciutadans. A la vegada, obre la porta a una reflexió més profunda sobre quin model de creixement volem i quin paper hi ha de tenir d’ara endavant la inversió estrangera. Reflexió que ja tenim en marxa i confiem que puguem desplegar des del consens, partint d’un treball conjunt amb la resta de forces parlamentàries.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Perdona ehhhh, però l'especulació (que no inversió) estrangera no contribueix al creixement de cap economia, són ingressos pel present que no aporten res al futur (no es com si vinguessin empreses com Google a instal·lar-se com a Irlanda que això veritablement si contribueix al creixement de l'economia). L'únic que esteu permetent és l'especulació immobiliària per tenir torres i pisos de luxe buits tot l'any (com a Nova York etc) que alguns aniran venent més tard ja que per ells tan sols són inversions i punt, no son ni per viure. Esteu amb les vostres lleis tretes de la màniga, improvisades i incompletes, enfonsant el mercat real immobiliari, i esteu deixant sense vistes, llum i sol els parcs pels nens, i a molta gent que ha treballat i lluitat tota la vida per comprar una llar, una veritable llar on viurà que ara queda a l'ombra d'aquest tipus de construcció. Per altra banda, ja heu aixecat la moratòria per dita "inversió estrangera" abans de tenir funcionant la llei i reglament d'impostos per la inversió estrangera. Potser per algun interès o interessos particulars pel mig? Què passa que us han apretat i heu anat corrents com esclaus a aixecar-la?. No teniu cap dret a parlar de les prioritats i necessitats del país, ja que les esteu ignorant per complet. Tanqueu els ulls per beneficiar als propietaris andorrans i promotor que viuen de la construcció i especulació. Exemple la bonificació del que, 90% pels estrangers si posen a lloguer els pisos. El primer és establir un topall per aquesta bonificació, perquè, de què serveix si els posen a llogar a 40€ el m2? De res!! Tot el contrari. Tot el que esteu fent, és carregar-vos el país, els pàrquings, les muntanyes, el nostre dia a dia per tenir contents a 10 persones (per posar un exemple) per sobre del benestar de milers d'habitants. No sé com tens encara el coratge d'escriure aquest tipus de columnes d'opinió i dormir tranquil·la. Us penseu que som idiotes? No som idiotes i estem cansats de veure que tot el que feu, va a parar sempre al mateix lloc o butxaca...

Totalment d'acord, fa més de 30 anys que em dedico això, i primer trobo una vergonya la quantitat de torres, que s'están deixant construir al país. Propietats que els habitants del país, no poden comprar ni assumir el el cost del lloguer, ni comunitats. Els sous d'aquest país no ho permet. Son torres creades per gent de fora, i pensades per la gent de fora.
La especulació del preus ha estat creat per culpa d'això, els preus estancia fora de mercat, totalment. I amb aixó has de comptar les hipoteques...... la gent del país (andorrans, com jo ) haurem de marcar , per haver de viure sota el pont.
I ara la UE, perque sigui més facil que vinguin, els manguis, i els que dormin al carrer.
Espot i Marsol, dimisió- s'están carregant el país, ara ella tenen les butxaques plenes. Un desastre total

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte