Diari digital d'Andorra Bondia
Guillem Casal en la roda de premsa d'aquest dimecres.
Guillem Casal en la roda de premsa d'aquest dimecres.

El Govern espera l’informe de la CASS per si ha “d’anar més enllà”


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: SFGA/CEsteve

El Govern esperarà disposar de l’informe forense encarregat per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que ha de determinar exactament què ha passat amb la qüestió dels pagaments de més en algunes pensions d’invalidesa, per veure si “ha d’anar més enllà”. Així s'ha pronunciat el ministre portaveu, Guillem Casal, en ser qüestionat per la premsa en la compareixença posterior a la celebració del Consell de ministres. 

Casal ha defensat que cal fer les coses amb “ordre i concert” i que el primer que cal fer és esperar aquest informe, que a més al seu parer és el que “més informació” aportarà per esclarir els fets i el seu abast. En aquest punt, ha apuntat que la comissió d’investigació que presumiblement engegarà el Consell General difícilment portarà més llum sobre l’assumpte, i si així és benvinguda serà. I en relació amb el dubte que plantejaven dimarts representants de l’oposició sobre la neutralitat de l’auditoria que ha encarregat la mateixa CASS, Casal ha defensat que dins el Consell d’Administració de la parapública hi ha representants de diferents col·lectius altres que el Govern.

D’altra banda, l’Executiu confia que, arran de la descoberta dels errors que s’han produït amb el pagament de les pensions d’invalidesa del grup 1 (aquelles que complementen el salari de les persones que per una invalidesa sobrevinguda han hagut de reduir la seva jornada laboral o canviar de feina), la CASS “haurà revisat la resta de mecanismes de control”. Així mateix, Casal ha afirmat que no li constava que s’hagués informat el Govern de la problemàtica amb anterioritat a aquest gener, quan el president del Consell d’Administració de la parapública, Marc Galabert, i el director, Josep Escoriza, es van reunir amb el cap de Govern, Xavier Espot. Del contrari, s’hauria actuat amb anterioritat, ha assegurat el portaveu de l’Executiu.
 

“Via més proteccionista”
Vista la problemàtica, es va optar per la “via més proteccionista”, segons Casal, que era introduir l’esmena al pressupost per evitar que els pensionistes, “vulnerables”, haguessin de retornar el rebut de més a causa de l’error de la CASS. I ha subratllat que es tractava d’una “solució política” en la qual van estar d’acord totes les forces polítiques. I a més, la solució per als pensionistes afectats “no és incompatible” amb el fet d’investigar els fets, les seves causes i si cal, trobar responsables.

El ministre portaveu ha aprofitat per recordar que les pensions d’invalidesa del grup 1 es paguen des de la branca general, “que és deficitària” (normalment té al voltant de 180 milions d’ingressos i 210 de despeses) i que el Govern complementa amb uns 30 milions d’euros l’any. Concretament per a aquest 2024 s’han pressupostat 31,2 milions per sufragar el dèficit d’aquesta branca.

cass
pensions
Govern
informe

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Això és malversació de fons públics i el Govern no té cap dret legal, per condonar un deute amb diners que NO SÓN SEUS, sinó del poble. Més val que s'aclareixi, que es depurin responsabilitats i que se'ns restitueixin els nostres diners. Nosaltres no tenim la culpa de què la CASS sigui gestionada per incompetents
El consell d'administració de la CASS ja sabia des del gener de l'any passat, i el 2023 i van informar de la situació al ministeri d'Afers Socials. Així, doncs, el Govern estava al cas del descontrol i ni l'un ni l'altre van fer RES!!!! Ara uns o els altres incompetents ens han de restituir els diners que manquen i si no estaran cometent una il·legalitat, ja que eren conscients que hi havia un problema i no han actuat.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte