Diari digital d'Andorra Bondia
La sala de la comissió legislativa, amb Galabert i Escoriza al fons, avui al Consell General.
La sala de la comissió legislativa, amb Galabert i Escoriza al fons, avui al Consell General.

Una afiliada va informar la CASS el 2022 d’anomalies amb la pensió


Escrit per: 
A. B. / Foto: Facundo Santana

Una afiliada de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) va demanar informació sobre la seva pensió d’invalidesa del grup 1 el desembre del 2022, perquè estava cobrant més del que havia de percebre, segons l’article 172 de la llei de la parapública. Es va revisar i es va comprovar el sobrepagament i, després de la resolució, l’afiliada va presentar una sol·licitud al consell d’administració, segons s'ha revelat avui al Consell General durant la compairexença del president de l’òrgan rector de la CASS, Marc Galabert, davant la comissió legislativa de seguiment i sostenibilitat de les pensions.

Tot i que des del 2017 la CASS ja era coneixedora d’irregularitats, no va ser fins a l’agost del 2023 que es va informar per primer cop Afers Socials, mig any després de conèixer el cas de l’afiliada. De fet, la regularització de les pensions d’invalidesa no es feia de manera automàtica i sistemàtica, sinó només en casos puntuals i de manera manual i individualitzada. “El 2017 hi havia altres prioritats, com ara la nova plataforma, i no retocar el sistema antic”, ha recordat el director general de la institució, Josep Escoriza, que també ha intervingut en la compareixença. A més, ha afegit, “no s’era conscient de la magnitud del problema i no hi havia prou mitjans”.

Després de comunicar la situació a Afers Socials, el mes de setembre passat es presenta un full de ruta per la regularització i es demana un informe jurídic extern, que determina que no es pot condonar el deute ni fer una regularització progressiva. El novembre s’incorpora el nou president, Marc Galabert, i es determina que el procés d’automatització i regularització es farà a partir del mes de febrer del 2024. Finalment, el 16 de gener passat el president i el director de la CASS es reuneixen amb el cap de Govern, Xavier Espot, per exposar la situació i avaluar un canvi legislatiu per assumir el deute involuntari generat per la parapública, que finalment es tradueix en una transacció a una esmena en la Llei del pressupost del 2024. A partir d’aquí, s’adjudica a l’empresa Deloite l’estudi forensic per determinar l’abast del problema generat, que estarà enllestit a finals d’aquest mes.

“Tenim voluntat de transparència, no defujo la responsabilitat que la CASS tenia respecte a aquesta situació”, ha afirmat Galabert. Ara bé, ha afegit, “tenim una investigació en marxa i nosaltres som els primers que volem conèixer els fets, perquè considerem que els diners públics i el seu malbaratament no són una cosa de broma”. 

Sobre si la CASS és l’entitat més adequada per encarregar aquest estudi, per ser part interessada, atès que l’oposició ha demanat que es faci una comissió d’enquesta al Consell General, Galabert ha matisat que “no el liderem, sinó que l’encarreguem, perquè creiem que ha de ser independent i elaborat de manera externa, ja que quina responsabilitat estaríem deixant d’assumir si no investiguéssim aquests fets tan rellevants”.

cass
pensions
afers socials
Galabert
Escoriza

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

doncs felicitats a aquesta afiliada, que va ser honesta, llastima que no li van fer gaire cas, se haurien de saber els altres que han cobrat de mes i no ho han dit, potser tenim alguna sorpresa al saber qui son

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte