Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Mònica Bonell i el cap d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, han presentat avui el reglament.
La ministra Mònica Bonell i el cap d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, han presentat avui el reglament.

El salari mínim, criteri bàsic per definir l’artista “professional”


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

La Comissió de seguiment, pendent de constitució, últim escull per activar l’estatut.

Haver ingressat els últims tres anys una mitjana de 1.376 euros mensuals, l’equivalent al salari mínim, i que com a mínim la meitat siguin procedents de l’activitat artística o assimilada. Aquest és el criteri bàsic que preveu el reglament que desenvolupa l’estatut de l’artista perquè un creador pugui sol·licitar el carnet que l’acrediti com a artista “professional”. Una condició que no serà només ni principalment estètica, sinó que tindrà conseqüències eminentment pràctiques per al creador. Assenyaladament, li permetrà assimilar-se al règim laboral de relació especial i beneficiar-se de la cotització reduïda i de les prestacions socials associades al treballador per compte propi: maternitat i paternitat, baixa laboral, prejubilació i jubilació, incapacitat temporal per accident no laboral i malaltia comuna.

Aquesta serà la via principal i directa per acreditar-se com a artista professional, segons el reglament que demà mateix aprovarà el Govern i que desenvolupa (per fi) l’estatut de l’artista, que va entrar en vigor el gener del 2023. Però n’hi haurà una segona, una mena de porta del darrere per on podran colar-se els creadors que no arribin a justificar aquests 1.376 euros mensuals (i durant els últims cinc anys, recordin). Els sol·licitants hauran de presentar un pla de professionalització amb les accions concretes que li permetran arribar en el termini de cinc anys al llindar mínim. El cap d’Acció cultural, Joan-Marc Joval, el defineix com un “acte de confiança” que té a més una clàusula de salvament: si al tercer curs el candidat no ha arribat a generar aquests ingressos mínims, passarà a la condició d’artista “en procés de professionalització” i podrà presentar un nou pla amb un nou horitzó de cinc anys.

Es tracta, en fi, d’una eina llargament reclamada des del sector, que dona resposta a les recomanacions de la Unesco, que va sorgir d’una iniciativa consensuada per tots els grups parlamentaris, i que té el molt noble objectiu de contribuir a la professionalització d’artistes i creadors. Una altra cosa és si satisfarà les altes expectatives que s’hi han dipositat. És a dir, si serà eficaç, però això només ho sabrem quan es posi definitivament en marxa. I això depèn ara mateix de la Comissió de seguiment de l’estatut, que serà l’encarregada d’examinar les sol·licituds d’acreditació directa i d’aprovar els plans de professionalització, d’una banda, i de comprovar que els requisits es continuen complint al llarg del temps. Serà, per entendre’ns, qui expedirà els carnets d’artista entesos en sentit literal, perquè existiran físicament, qui ordenarà que els artistes professionals siguin inscrits al registre que es crearà a aquest efecte i qui traslladarà a les diferents administracions la informació necessària perquè apliquin als creadors els beneficis a què tinguin dret.

La comissió estarà integrada per set membres institucionals –dos representants del ministeri de Cultura, un d’Economia, Treball i Finances, un altre de la CASS i un setè de la societat de drets d’autor– i dos més que hauran d’escollir les entitats artístiques i culturals. Els primers ja estan confirmats, segons la ministra de Cultura, Mònica Bonell, i queden per determinar els que proposin les associacions, que seran convocades en breu al Rosaleda perquè proposin els seus candidats. Ni els uns ni els altres seran càrrecs retribuïts, el mandat tindrà una durada de tres anys, la comissió es reunirà de forma ordinària dues vegades l’any, i haurà de resoldre les sol·licituds d’acreditació en el termini de 60 dies hàbils.

Quina acollida tindrà l’estatut, per fi degudament desenvolupat, entre el gremi a qui pretén servir? “Tenim prop de 400 artistes censats. Una altra cosa és saber quants s’interessaran per aquest règim. Ara mateix no ho sabem i és una pregunta que nosaltres mateixos ens hem fet. Esperem que la proposta sigui prou atractiva perquè un bon nombre vulguin provar de viure de la seva professió”. Atenció a això últim, perquè serà literalment així. La condició d’artista professional equival al treballador per compte propi i serà per tant incompatible amb la condició d’assalariat: “Si tens un contracte laboral ja estràs cobert per la CASS i per tant no et pots acreditar.” Així que caldrà triar: o artista o assalariat. O artista o professor.

salari mínim
artista
professional

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

Crec que dels 400 artistes censats ben pocs podran gaudir del carnet d'artista, si no pots tenir cap altre feina o ser autònom... no es que no estiguin interessats sinó que pels requisits ja no podem, seria fantàstic viure de ser artista però la realitat es ben diferent. Com diu o ets artista o assalariat, artista o professor... si has de ser assalariat o professor potser es perquè no guanyes prou per ser artista "professional". Un futur no artista :(
Clar que si guapi! 1.400 lereles al mes! Llei feta a mesura, no pels artistes del país, sinó per importar artistes reputats de fora que guanyin una pasta i que paguin impostos com els youtubers , i au a omplir arques (que es veu que és l'únic que us interessa.. més que Unesco="Unasco"). Sou el pitjor, per un cop que podíeu protegir i establir un marc legal pels artistes d'aquí, l'heu tornat a cagar. O sou molt ingenus i no teniu ni idea del que guanya un artista o sou uns ineptes o les dues...
Però, però però....quina fantasia és aquesta?!!!!!! Els sants innocents no eren el 28 de desembre? Ja sabíem que els de Govern viuen a un altre món, però s'han traslladat a viure a un altre galàxia pel que es veu...un altre futur NO artista.
Vinga home! Si aixó quasi no ho guanyes quasi amb una feina normal! Curts de gambals no, el següent!
De veritat que no em puc creure que hagin sigut incapaços de fer una llei a mesura per les necessitats dels artistes. Estem pagant aquesta gent per fer un copy and paste?!!!!!! Així qualsevol persona pot ser polític no? Bueno suposo que has de tenir algú que t'endolli...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte