Diari digital d'Andorra Bondia
Òscar Fernàndez i Sònia Bigordà, president i vicepresidenta del Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra.
Òscar Fernàndez i Sònia Bigordà, president i vicepresidenta del Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra.

Els psicòlegs demanen inspeccions per detectar l'intrusisme


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Copsia

El Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) llança una alerta contra l’intrusisme professional i demana a l’Administració inspeccions d’ofici per detectar aquests casos i evitar-los. Segons exposa el seu president, Òscar Fernández, més enllà del darrer “cas concret” compartit a les xarxes socials segons el qual un conegut youtuber resident al país apareix en un vídeo declarant que busca creixement personal mitjançant l’ajuda d’un filòsof, són molts més els casos d’intrusisme que es donen. “L’únic que no rebem són denúncies de les persones afectades i per això no podem actuar com a col·legi professional”, reconeix Fernández. I és que o bé no són col·legiats i no poden actuar o bé no poden cursar des del Copsia la demanda perquè no tenen la denúncia formal d’algú que s’hagi vist afectat per aquesta mala praxi.

Segons Fernández es tracta d’unes pràctiques que no és que vagin a l’alça, però sí “que fa temps que duren i que al final poden fer més mal que bé”. En aquest sentit, detalla que poden tenir conseqüències negatives per a la persona tractada a nivell emocional, físic i mental, i també des del punt de vista econòmic per la despesa que suposa. I encara va més enllà, ja que considera que tenen un efecte “a nivell ètic” donat que no tenen a veure amb l’exercici de la psicologia.

D’aquí que sorgeixi una doble petició a Govern, indica Fernández. D’una banda, que quan s’organitzin propostes  des de l’Administració es comprovi que la persona contractada per a portar-les a terme estigui formada i acreditada en l’àmbit que pertoqui. D’altra banda, demanen que es facin inspeccions d’ofici perquè aquests centres amb “pseudoterapeutes” que ofereixen teràpies alternatives en l’àmbit de la salut mental en moltes ocasions s’anuncien públicament i fan activitats públiques que requereixen que hi hagi algú que les autoritzi. Fernández explicita que “volen controls administratius dels organismes competents i sancions que dissuadeixin d’altres de portar a terme aquestes males pràctiques”. En relació amb això, el Copsia recorda que l’acceptació oficial d’aquestes pràctiques, a més, pot desorientar els pacients. 

Finalment, el president del Copsia anima els ciutadans que si tenen algun dubte o veuen algun cas que els genera inquietud contactin amb el col·legi per fer arribar la seva consulta. De fet, explica que actualment estan modificant el seu web per facilitar l’accés i també per poder fer la comprovació de quins són els professionals que estan acreditats i col·legiats. 

psicòlegs
intrusisme

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Penso que la motivació i superació personal pot venir donada per molts camins diferents, un exemple és Tedx espai per aprendre de moltes coses. Potser el que haurien de fer els psicòlegs es millorar la captació de clients mitjançant plans estratègics dirigits a la població.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte