Diari digital d'Andorra Bondia
La CASS torna a reclamar reformes per assegurar les pensions futures gent gran
La CASS torna a reclamar reformes per assegurar les pensions futures gent gran

La CASS torna a reclamar reformes per assegurar les pensions futures


Escrit per: 
Enric Guinart/Foto: Jonathan Gil

Lluny de fer marxa enrere, des de la direcció de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) continuen reclamant una reforma del sistema de seguretat social per assegurar les pensions futures. Des de la parapública no en tenen prou amb la modificació de la llei de la CASS que es va dur a terme la passada legislatura i insisteixen que cal adaptar el sistema de pensions a l’evolució econòmica i geogràfica d’Andorra si se’n vol mantenir la supervivència a llarg termini.
Així es posa de manifest en la introducció del document que inclou els estats financers de la Seguretat Social del 2015. En aquest informe s’exposa que “és necessari tenir present” la quantitat de punts adquirits per totes aquelles persones que en algun moment de la seva vida han cotitzat a la CASS. En aquest sentit, des de la parapública s’apunta que “han passat més de 167.000 persones al sistema andorrà de seguretat social” i que en data 31 de desembre del 2015 els assegurats actius a Andorra (menors de 
65 anys) i aquelles persones que han cotitzat a la CASS en algun moment de la seva vida laboral “han adquirit 126,186 milions de punts”. Davant d’aquest escenari, la parapública recorda que “aquests punts adquirits impliquen unes obligacions futures de la CASS envers el col·lectiu d’assegurats”. A la vegada, també cal tenir en compte que aquestes obligacions no es recullen en el passiu del balanç de la CASS i, en conseqüència, “no estan valorades en tractar-se d’un sistema semblant als sistemes contributius de pensions de bona part de la Unió Europea”, s’afegeix. 
Així mateix, des de la CASS també es recorda que la fórmula de càlcul de la pensió de jubilació procedeix de la relació d’un preu de compra i d’un preu de venda dels punts de jubilació que es fixa per llei i que “no té en compte l’esperança de vida en el moment de jubilar-se ni el rendiment dels fons de reserva de la branca de jubilació”. Davant d’aquesta situació, la parapública remarca que “la prolongació de l’esperança de vida segueix una tendència creixent i es fan necessàries reformes que permetin donar confiança als assegurats en relació a les expectatives de pensions futures que van construint al llarg de la seva vida laboral i preservin a llarg termini el nostre sistema públic de pensions”. Finalment, la CASS també assenyala que 
“en tota la UE s’estan portant a terme reformes continuades, amb l’objectiu d’aplicar estratègies globals d’adaptació dels sistemes de pensions a l’evolució econòmica i demogràfica”.

743 € de pensió mitjana
Precisament sobre les pensions de jubilació, la CASS també fa una anàlisi en què destaca que aquests pensionistes han augmentat un 3,2% en relació a l’any 2014. Més concretament, el desembre del 2015, dels 8.481 pensionistes de jubilació, 5.255 resideixen a Andorra i 3.226 a l’estranger. Segons les dades de la parapública, la mitjana de l’import mensual de la pensió és de 743,29 euros mensuals per als residents a Andorra i de 295,23 euros mensuals per als residents a l’estranger. D’aquesta manera, els pensionistes de jubilació residents a Andorra han cotitzat més períodes al país i perceben, globalment, pensions més elevades que els pensionistes residents a l’estranger. 
En aquest sentit, dels 
1.516 pensionistes que han cotitzat menys de 5 anys, només 283 resideixen al Principat, mentre que els pensionistes que han cotitzat més de 35 anys són 1.325, dels quals 1.263 resideixen a Andorra. Cal tenir en compte que la mitjana de l’import de la pensió dels que han cotitzat menys de 5 anys és de 70,5 euros i per a les persones que han cotitzat més de 35 anys és de 1.268,17 euros.

 

cass
reformes
estudi actuarial

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Tot això em sembla perfecte, però en comptes d´apujar la cotització, per què no fan més controls per evitar el frau? Si no es controla la depesa, no serveis de res la entrada de més diners. A part d´això, podrien dir quants diners ha ingressat a la CASS des de què es va crear. També dir, què per calcular la mitja de les pensions, no es pot usar la mitja, sinó la mitjana. Surten números més reals. Conec gent què just cobra els 500€ i han cotitzat més de 30 anys.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte