Diari digital d'Andorra Bondia
L’avinguda d’Enclar tindrà tres carrils i un passeig de nou metres d’ample avinguda Enclar
L’avinguda d’Enclar tindrà tres carrils i un passeig de nou metres d’ample avinguda Enclar

L’avinguda d’Enclar tindrà tres carrils i un passeig de nou metres d’ample


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Comú d'Andorra la Vella

El projecte que ha de potenciar l’entrada dels visitants per Santa Coloma i reforçar la capitalitat d’Andorra la Vella ja està pràcticament enllestit. Aquest preveu reduir de quatre a tres els carrils destinats al trànsit rodat (un de pujada, un de baixada i un carril reversible) a més de la creació de dos carrils bici (un per sentit, que s’estudiarà que pugui arribar fins a Escaldes-Engordany) i una via de servei. A banda, l’entrada a la capital planejada per l’actual corporació donarà una especial rellevància a la zona reservada als vianants. Això s’aconseguirà amb la creació d’un passeig de nou metres d’amplada, amb una part central enjardinada amb cirerers bords, gespa i flors de temporada i el paviment de la voravia de color rosat. A més, cada 50 metres s’hi ubicaran bancs, jardineres i il·luminació. 
Així mateix, i tenint en compte que es tracta d’una via en què els cotxes circulen a una velocitat important, també es planteja la instal·lació de semàfors per garantir la seguretat dels passos per a vianants. L’actuació es realitzarà des de la rotonda de la Margineda fins al giratori situat a l’alçada de Becier i s’ha reservat una partida de 400.000 euros per fer-hi front. Segons va explicar la cònsol major, Conxita Marsol, a finals d’any ja estarà definit el projecte i fins i tot una part de les obres podria estar executada. En tot cas, encara que la corporació no vol parlar de terminis, espera que el març de l’any que ve la remodelació ja estigui enllestida. 
Marsol va recordar que aquest és un dels projectes importants del mandat i va destacar que el passeig garantirà que “tothom vegi que és un carrer que va cap a un lloc important”. L’actuació es reforçarà amb la ubicació d’un arc lluminós a la Margineda. La instal·lació s’ha retardat per la construcció d’una gasolinera a la zona, però aviat es traurà un concurs d’idees. La intenció és posar arcs a totes les entrades, com poden ser el carrer Doctor Vilanova, la baixada del Molí, el Fener o Riberaygua.
El projecte per millorar l’entrada a la parròquia des de la zona de la Margineda és un dels punts en què la corporació de la capital ha començat a treballar durant els primers cent dies (naturals) de mandat. Ahir els cònsols, acompanyats de tots els consellers, van fer balanç de la feina feta des que van accedir al Comú. I la primera ha estat el pla de xoc per netejar i embellir la parròquia. S’ha establert un calendari de neteja anual i s’ha invertit en equips. L’objectiu és que els equips d’alta pressió passin més freqüentment per les zones més sensibles com ara Prada Ramon o Príncep Benlloch. Així mateix s’ha ofert assessorament als hortolans per al condicionament de les barraques. Quant a la il·luminació, s’ha començat a posar noves lluminàries a diferents punts i aquesta setmana es convocarà un concurs per adjudicar les de Meritxell, que es doblaran, igual que a Príncep Benlloch i Santa Coloma. La inversió serà de 360.000 euros. 
La corporació també va recordar que les subvencions a les entitats esportives han pujat un 20%, per a les culturals s’ha doblat la partida i en joventut s’ha crescut un 27%. A més va indicar que per fomentar la transparència en la gestió es publicaran les actes del consell i de la junta de govern a la web, que es renovarà, i es treballarà en l’informatiu comunal. També s’ha designat un conseller per cada zona de la parròquia per tenir una línia de comunicació directa amb els ciutadans.

 

La part baixa de Meritxell serà per a vianants després de rebre el suport del 85% dels comerciants

El 85% dels comerciants de la part baixa de l’avinguda Meritxell són favorables a convertir el tram entre la Rotonda i la Unió en zona per a vianants. Així s’extreu de les consultes fetes pels cònsols als 75 establiments radicats a la zona, en les quals no s’ha trobat cap oposició frontal a aquesta mesura, un fet que es veu com un aval per tirar-la endavant. Per això ara caldrà estudiar la viabilitat de la zona i fer el projecte d’embelliment, que inclourà tant la part baixa com l’alta. Marsol va confirmar que a final d’any ja es preveu tenir definit el projecte i part de la zona per a vianants en funcionament. L’actuació es farà per fases (d’octubre a novembre la primera i de maig a juny la segona) i s’hi destinarà 300.000 euros. La cònsol major va explicar que la decisió per a la part alta passa per definir si es vol un o dos carrils de circulació i que això en dos mesos es pot tenir tancat. Així mateix va afegir que per potenciar aquest tram es planteja reobrir la Rotonda a la circulació. A banda, el Comú també incidirà en el control dels aparcaments en zona blava de les zones comercials per potenciar la rotació de vehicles.

 

Inspectors a la via pública, en breu

En breu es disposarà d’inspectors a la via pública, seleccionats a través d’un edicte intern. S’encarregaran de detectar les incidències relatives a la higiene i residus, entre d’altres.

Càmeres de vigilància al carrer

S’instal·larà càmeres de vigilància a la plaça del Poble i al parc Central per evitar bretolades. La intenció és posar-ne en més zones de la parròquia.

Posada en marxa de l’Espai Ciutadà

Les noves dependències comunals acullen des d’ahir l’Espai Ciutadà, on els residents poden transmetre les incidències que detectin per trobar-hi una solució.

Casa pairal a l’estiu a la plaça del Poble

La Casa Pairal podrà obrir a la primera planta del bar de la plaça del Poble entre la festa major i Meritxell. Caldrà fer-hi unes obres per habilitar-hi uns lavabos.

 

 

 

 

Comú d'Andorra la Vella
Conxita Marso
l avinguda Meritxell
Enclar
Comentaris: 2

Comentaris

Bona iniciativa sobre tots per els amants de la bicicleta, no obstant no se si aquest es el projecte definitiu o no, però per el que fa als carrils bici, haurien d'estar senyalitzats d'una altra manera, marcant una separació amb una línia continua i amb color i encara mes posar-hi en aquesta línia continua algun petit pivot cada cinc o deu mestres, per que els vehicles no evadeixin el carril bici.
Molt macu el passeig de la recta de Santa Coloma, fantàstic que hi hagi carril bici.. Però si véns de Sant Julià caminant haurà algun semàfor amb pas de peatons per poder-hi accedir, a la part on es fa la "fantàstica" gasolinera i disfrutar del passeig?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic