Diari digital d'Andorra Bondia

Drets virtuals: una reflexió




Hi ha allò que en diem comunament els drets adquirits. Vindria a ser una mena d’abús del llenguatge, ja que tots sabem que des de l’època de Margaret Thatcher, i la posterior aparició de la crisi, tot és precari, sobretot quan es tracta precisament de drets que afecten la població més fragilitzada, i que doncs res no es pot donar mai definitivament per adquirit. Prenem per exemple la jubilació. Ningú no et dirà: “En el nostre model econòmic actual és impossible continuar malgastant uns recursos limitats per a una sèrie d’elements parasitaris, pel fet de no ser ja productius.” No. Seria impensable sentir coses per l’estil, ja que serien de les que podrien provocar com a mínim un flash-mob espontani, o una petició en línia via Change.org.

Al contrari. Es tracta de posicionar-se deliberadament com a sacrificats defensors d’aquest famós dret adquirit: “Com que volem de totes totes salvaguardar les jubilacions, treballarem per fer-les cada cop menys accessibles, i amb una mica de sort morirem tots abans d’arribar-hi. Així hi haurà diners de sobres a les caixes, i la jubilació estarà salvada... dels jubilats!” D’acord, això tampoc seria políticament correcte del tot. En lloc d’això, salvarem el dret a la jubilació tornant-lo directament impossible de realitzar. És el principi de la condicionalitat.

De fet, a partir del moment en què un dret va de la mà de condicions d’accés, esdevé més difícil de realitzar per tota una part de la població, tot mantenint-se com a dret. Així no suprimim el dret a la jubilació, simplement ens acontentem d’endurir les condicions per accedir-hi, per exemple allargant el temps de cotització obligatòria. És la millor manera de virtualitzar la jubilació, fent que la majoria dels que hi tenen dret morin abans de fer-lo servir. Retardar la jubilació... Intenteu visualitzar una mica el que pot assemblar-se a la hiperproductivitat a partir dels 65 anys, quan parlem d’una generació que no sap el que és treballar més de 40 anys a la mateixa empresa, i que els que vénen al darrere passen més de deu anys de becaris entre pràctiques no remunerades i feines precàries, i sense parlar dels que treballen des dels 16 anys, en els llocs de treball més privilegiats (sic!).

Fet i fotut, encara que mantenim el dret a la jubilació, en la realitat ja no seria realitzable, i vindria a ser un dret virtual. Val a dir que el que és virtual és tendència avui en dia! I el que val per a la jubilació val per a tots els drets adquirits: el dret a un habitatge digne, amb criatures que no es poden permetre marxar de casa els pares fins ben entrada la trentena; el dret a la informació, amb una manca de finançament perenne i eficaç que garanteixi una vertadera llibertat de premsa i la seva independència; el dret d’elegir els nostres representants, però només dins del límit que suposa tenir l’opció de triar entre diferents personalitats que semblen sortir totes del mateix motlle polític i amb una visió del món i unes opcions polítiques estrictament idèntiques (cosa que ens nega de fet qualsevol possibilitat de control democràtic de les nostres institucions); el dret a la salut, que entre reduccions i retallades de les prestacions fa temps que hem engegat el camí del mercantilisme, qui el vol el paga.

Tenim drets, sí. Però drets de paper, drets condicionals, drets inaccessibles, drets virtuals, de cara a la galeria. De fet tenim sobretot la possibilitat de triar entre posar el preu necessari per continuar gaudint dels drets. I ens deixen aquesta tria dient-nos que tenir la possibilitat de triar és llibertat. Teníem doncs drets universals, i ara tenim el dret d’avançar els diners i pagar per gaudir plenament dels nostres drets més fonamentals i elementals... I un dret que es compra ja no és un dret. Com a molt és un producte.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Jo aquesta peli ja l'he vist,sols cal que mireu a fora les vostres fronteres per veure els resultats.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte