Diari digital d'Andorra Bondia
El PS és favorable a mantenir l’IGI reduït si té incidència en el preu final
El PS és favorable a mantenir l’IGI reduït si té incidència en el preu final

El PS és favorable a mantenir l’IGI reduït si té incidència en el preu final


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Mentre l’executiu es planteja suprimir el tipus reduït del 2,5% de l’impost general indirecte, a través de la llei del pressupost de l’any vinent, ja que considera que té poc marge i no gaire sentit quan el tipus general d’IGI és del 4,5%, des del Partit Socialdemòcrata no només no es vol suprimir sinó que s’aposta per ampliar el tipus reduït a altres serveis, sobretot de l’àmbit cultural.
Així ho va explicar el primer secretari del PS, David Rios, convençut que la fórmula, “que no és pas nova ja que no hem inventat res que no hi hagi als països del nostre entorn”, és factible “independentment que el tipus general de l’impost general indirecte sigui del 4,5% o del 20%”.
En aquest sentit, i després que el cap de Govern, Antoni Martí, assegurés que “no la va encertar” quan va aplicar l’IGI reduït, el dirigent socialdemòcrata va recordar que la intenció inicial de l’executiu demòcrata  i la majoria que li dóna suport era establir un IGI superreduït de l’1% per a les estacions d’esquí. No obstant, va continuar Rios, i gràcies a una esmena del grup parlamentari socialdemòcrata finalment es va acabar establint un tipus reduït del 2,5% per a les estacions, a través del transport per cable, i també per al transport públic, les activitats culturals i turístiques, com és el cas del teatre o els espectacles organitzats per privats, Naturlàndia i Caldea, així com per al mercadeig d’obres d’art.
Per Rios, aquesta fórmula “encara pot ser perfectament vigent”, tot i que va recordar que la formació socialdemòcrata pretenia que aquesta rebaixa fiscal tingués una incidència en el preu final del servei que paga l’usuari. “La filosofia de la nostra esmena era que les empreses poguessin ser més competitives però també que abaixessin els preus finals”, va recordar el primer secretari del PS, que va lamentar però que “cap dels beneficiaris del tipus d’IGI reduït l’acabés repercutint en el preu del servei”.
Per això, el dirigent socialdemòcrata, que va insistir que “l’IGI reduït és interessant si afecta el preu final per als usuaris, sobretot en el transport públic, que és prou car”, es va mostrar partidari de veure si aquesta opció encara és interessant abans d’optar per la supressió del tipus reduït com s’ha apuntat des de l’executiu.
En aquest sentit, Rios, que va assegurar que “també en l’àmbit cultural és necessari mantenir l’IGI reduït i fer-lo si cal encara més universal”, va demanar al Govern “un esforç” per parlar amb les empreses que es beneficien del tipus reduït de l’impost general indirecte i veure si aquest 2% d’estalvi que tenen pot acabar beneficiant, amb una rebaixa del preu del servei, l’usuari final. En cas que això sigui d’aquesta manera, els socialdemòcrates són partidaris de mantenir el tipus reduït de l’IGI.
De fet, des dels sectors implicats, especialment les estacions d’esquí, a través de Ski Andorra, i en menor mesura les companyies de transport públic, preocupades pels dubtes que genera el plec de bases per a la concessió de les noves línies, s’ha reclamat “prudència” i que s’avaluï bé qualsevol canvi que els pugui suposar una càrrega fiscal més gran, ja sigui per la supressió o per una modulació del tipus reduït de l’impost general indirecte.

PS
IGI reduït
David Rios
2
5%
tipus
serveis
transport públic
Comentaris: 2

Comentaris

PS, per quedar bé qualsevol cosa. Cuideu-vos del SAAS que ho havíeu fet molt bé.
Lo del PS és un drama. El cas és dir coses per quedar bé i sabent que no han de governar. Primer es van oposar frontalment a l'IGI del 2,5%, ara hi estan d'acord si acaba afectant el preu final. De fet l'afirmació en si ja demostra el desconeixement d'un impost sobre el valor afegir: naturalment que afecta el preu final. I per acabar la dosis de populisme parlar de l'IGI cultural que sempre queda bé. S'obliden però que a Andorra la cultura paga 0% o 1%. Lo de sempre, estar a l'oposició és fàcil, pots dir qualsevol cosa.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic