Diari digital d'Andorra Bondia
Maldecap a l’AREB pel retard en cotitzar el pla de pensions de BPA
Maldecap a l’AREB pel retard en cotitzar el pla de pensions de BPA

Maldecap a l’AREB pel retard en cotitzar el pla de pensions de BPA


Escrit per: 
E.G./Foto: Jonathan Gil

El mes de juny passat bona part dels treballadors i extreballadors de BPA van liquidar el pla de pensions que tenien amb l’entitat intervinguda. El problema estaria que els administradors de BPA nomenats al seu dia per  l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) havien de dur a terme la cotització tant de la part de l’assalariat com de l’empresari a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) a meitat del mes de juliol i, avui dia, encara no l’han fet malgrat que als empleats sí que se’ls va retenir el 6,5% corresponent a la part treballadora. El volum total del fons de pensió era d’aproximadament 18 milions d’euros i, per tant, l’import no cotitzat per l’empresa estaria al voltant d’un milió d’euros, segons asseguren extreballadors de l’entitat.
Així, el descobriment d’aquest polèmic afer l’haurien fet extreballadors de BPA a l’hora d’anar a consultar els seus punts a la CASS. En aquest sentit, les fonts consultades indiquen que, en exposar la situació a la Seguretat Social, des de la parapública se’ls hauria reconegut que n’eren coneixedors i que estaven en contacte amb l’AREB per mirar de regularitzar-la com més aviat millor. Precisament, fonts de l’AREB consultades ahir pel BonDia van reconèixer que en efecte no s’han dut a terme les cotitzacions però que la situació es regularitzarà a principi d’aquesta setmana i de forma retroactiva. Això vol dir que el valor de la cotització per a cada persona serà el que li corresponia per la data que li pertanyia. I sobre les causes del retard, les mateixes fonts van assenyalar que en cap cas hi ha hagut un descuit ni voluntat de no fer el pagament, sinó que el procediment informàtic entre la CASS i el departament de Tributs no estava preparat per a “un cas tan excepcional” com aquest. D’aquesta manera, i davant aquesta mancança, si s’hagués fet la cotització quan tocava això podria haver provocat una rectificació posterior, amb el maldecap que això hauria representat per a tots els treballadors, i aquesta és una circumstància que es volia evitar, afegeixen les fonts. 
Així mateix, afirmen que ja s’ha explicat als afectats que es faria retroactivament, una informació aquesta darrera que neguen haver rebut els extreballadors de BPA consultats. És més, aquests últims asseguren que amb l’anunci del pagament en retroactiu hi hauria una voluntat de l’AREB de passar de puntetes per l’assumpte i, encara més important, consideren que seria una presumpta maniobra per evitar un possible delicte. I és que aquestes mateixes fonts expliquen que més enllà de la possible sanció administrativa que es podria donar pels impagaments a la CASS, un grup dels afectats podria acudir a la Fiscalia per denunciar uns fets que, atès el seu volum econòmic, podrien tenir conseqüències penals. Sobre això recorden que un dels delictes de què s’acusa l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, en el marc de la causa Landstreet és precisament no haver cotitzat a la CASS mig milió d’euros.

AREB
BPA
cotitzacions CASS
pla de pensions
Comentaris: 1

Comentaris

El procediment informàtic entre la CASS i el departament de Tributs està preparat per a “un cas tan excepcional” com aquest. Busqueu un altre escusa, i no prengueu la gent per idiotes. Han passat dos messos sense ingressar.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic