Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Institut d'Estudis Andorrans, Sant Julià, IEA, Cenma, CRES, Cehip, Villaró, Guillamet, Centre d'Estudis Històrics i Polítics
Andorra, Institut d'Estudis Andorrans, Sant Julià, IEA, Cenma, CRES, Cehip, Villaró, Guillamet, Centre d'Estudis Històrics i Polítics

L’IEA vol fer història


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil

Villaró dirigirà el nou Centre d’Estudis Històrics i Polítics, que completa l’organigrama al costat de CRES i Cenma Ho havia apuntat el ministre d’Educació, Èric Jover, l’agost passat, quan va anunciar la clausura de les seus de Barcelona i Tolosa: l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) rumiava afegir una nova pota a les dues ja existents –el Centre de Recerca Sociològica (CRES) i el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya (Cenma)–, consagrada aquesta a la història i que havia de completar l’organigrama científic de l’entitat.

Doncs aquesta tercera pota ja té nom i data de naixement: es dirà Centre d’Estudis Històrics i Polítics –en endavant, Cehip–, obrirà de forma immediata –a principis de juny– i el dirigirà Albert Villaró, aquí amb el barret d’historiador. Villaró, que entre el 2011 i el 2015 va ocupar el càrrec de director d’Arxius i Recerca del Comú d’Andorra la Vella i que l’any passat va assumir el comissariat de la capitalitat iberoamericana de la cultura, hi exercia actualment d’assessor en matèria de patrimoni cultural, i a banda de la seva faceta com a novel·lista (La bíblia andorrana, Els ambaixadors) acumula com a historiador una bibliografia considerable (La ciutat i el riu: la Seu i el Segre, dos miracles al canal; Hèrcules i la ciutat: un passeig per la història de la Seu; El temps dels rais a la ribera del Segre), així com l’estudi inèdit sobre el jaciment de la Roureda de la Margineda en què, juntament amb Susanna Vela, planteja la hipòtesi que l’emplaçament correspongui al desaparegut castell de Sant Vicenç.

Villaró, en fi, compleix el perfil que l’IAE buscava per al càrrec: un historiador amb capacitat per compaginar la investigació i la gestió, segons el director de l’Institut, Jordi Guillamet. De fet, s’hi incorporarà amb el càrrec de cap d’àrea i amb funcions de cap d’investigació. El Cehip no tindrà de moment director, com sí que tenen el CRES (Joan Micó) i el Cenma (Ramon Copons): “Confio que l’any que ve hi puguem incorporar un investigador; la intenció és anar creixent a poc a poc”, deia ahir Guillamet. El CRES, perquè ens en fem una idea, té avui quatre sociòlegs en plantilla, mentre que al Cenma hi treballen vuit científics.

Quina serà, però, la missió del nou Cehip? El ministre Jover deia l’agost passat que es tractava d’“ajudar a construir un relat històric i un discurs identitari fent especialment èmfasi en l’evolució de les institucions”, així com en la divulgació a les escoles. Guillamet ho concretava ahir en la necessitat d’omplir els buits flagrants que subsisteixen en la historiografia d’àmbit andorrà. Per exemple? El Consell General, que s’ha estudiat molt parcialment, diu, o la intrahistòria parlamentària, des de l’evolució de les famílies polítiques de la –diguem-ne– Andorra preconstitucional fins als partits polítics nascuts a partir del 1993. En aquesta línia, Guillamet posa com a exemple dels “buits” que el Cehip està cridat a resoldre les llistes històriques de cònsols i veguers, una part de la història institucional pendent: “On trobes qui era el cònsol d’Ordino el 1813?”, es demanava ahir.

I qui ho farà, tot això? La idea és instituir un sistema de beques per a doctorands, suggerint-los temes o demanant-los propostes que toquin aquests pals: “Primer els buscarem al país, i si no trobem la persona adequada, demanarem la col·laboració de les universitats amb què ja treballem: l’Autònoma de Barcelona, l’Oberta de Catalunya i la Jean Jaurès de Tolosa.” I tot això en estreta coordinació –conclou– amb l’Arxiu Nacional –que ja convoca les beques Cebrià Baraut d’investigació històrica– i el departament de Patrimoni: “Nosaltres ens centrarem en les fonts escrites de l’alta edat mitjana cap aquí; el que no farem és arqueologia.”

Andorra
Institut d'Estudis Andorrans
Sant Julià
IEA
Cenma
CRES
Cehip
Villaró
Guillamet
Centre d'Estudis Històrics i Polítics

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Enhorabona a l' Albert Viĺlaró. Em sembla idoni per aquest càrrec!
quina sort que tenim a andorra de disposar d'un il·lustrat, home del renaixement, tant valuós.... escriptor, historiador, arqueòleg, arxiver, politòleg... en fi, no hi ha res com ser un pilota arreserat sempre del cavall guanyador en aquest país, malgrat ser un ignorant en algunes matèries. Tot sigui per pujar el seu gran ego, que no es digui...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte