Diari digital d'Andorra Bondia
Sense acord per l’augment de l’hora dels monitors a les portes de l’hivern
Sense acord per l’augment de l’hora dels monitors a les portes de l’hivern

Sense acord per l’augment de l’hora dels monitors a les portes de l’hivern


Escrit per: 
M. S. C.

L’augment del preu de l’hora reclamada per l’Associació de Monitors d’Esquí d’Andorra segueix a sobre de la taula a menys d’una setmana de l’inici de la temporada d’hivern. De fet, aquest és l’únic aspecte en què les dues parts no han aconseguit tancar cap acord. El plec de demandes era més ampli i amb les reunions mantingudes amb els directors de les escoles a través d’Ski Andorra se n’ha aconseguit materialitzar algunes. Una de destacable és el problema que suposava per a aquests empleats haver-se de sufragar l’uniforme de treball, un fet que no es dóna amb la resta del personal.

Així doncs, a partir de la temporada 2017-2018 cap estació d’esquí farà pagar el vestuari als monitors. A banda d’aquest compromís, les pistes també han avançat que analitzaran dins de les seves possibilitats –ja que tenen tancat el pressupost– que de cara a aquest hivern tampoc l’hagin de satisfer. “S’ha entès que som treballadors com la resta”, va dir el president de l’associació professional, Carles Iriarte, “i en això ja hem avançat”, va celebrar. A banda, l’entitat i les estacions també van acordar que tots els monitors aniran identificats a partir d’ara amb el seu nom i la titulació que tenen. Sobre aquesta qüestió, Iriarte va remarcar que donar a conèixer que aquest personal disposa de les titulacions internacionals ISIA Card o ISIA Stamp és molt important a l’hora de vendre l’escola de cara al client ja que li dóna qualitat. El president de l’associació va explicar que l’acord és “unànime” i que la mesura s’aplicarà de cara a aquesta temporada o la que ve. A l’últim, les escoles també es van comprometre a fer arribar la informació al col·lectiu professional (i aquest n’informarà l’ISIA, l’associació internacional de monitors d’esquí) sobre els avantatges que cada estació ofereix als usuaris de l’ISIA Card o l’ISIA Stamp. L’entitat defensa que aquesta és una altra forma de donar a conèixer el país a l’estranger a través d’uns professionals que en poden esdevenir prescriptors.

Quant a l’augment del preu de les hores treballades i les hores requerides, els directors de les escoles van informar que qui decideix sobre aquesta qüestió són les societats i per això ara l’associació de monitors ha demanat per carta una reunió amb algun representant d’aquestes. L’objectiu de l’entitat és tenir resultats abans de l’inici de la temporada, és a dir, abans d’aquest dissabte. En aquest sentit va insistir que fa uns deu anys, el preu de l’hora treballada bàsica era de 18,50 euros mentre que avui és de 19,50 euros, un import que consideren “inviable”, sobretot si es té en compte l’elevada despesa que han d’assumir aquests treballadors. Per això van començar la negociació demanant que aquesta es pagués a 25 euros tot i que ja han avançat que el mínim que estan disposats a acceptar és de 22,50 euros l’hora. Amb relació a les hores requerides (quan el client demana específicament per un monitor), Iriarte va explicar que l’increment que se sol·licita és força important. En aquest sentit va exposar que a França, el monitor obté el 85% del que paga el client, una xifra molt llunyana a l’establerta al Principat. Per això s’ha proposat un 50%. “Tenim molt clar que aquest any no es tornarà a pagar l’hora al mateix preu que l’any passat”, va avisar Iriarte, que va declarar que si no s’arriba a cap acord, l’associació celebrarà al desembre una assemblea per decidir com procedeix.

L’associació reivindica que cal tornar a fer del monitor d’esquí una professió de futur

L’Associació de Monitors d’Esquí reivindica que aquesta ocupació ha de tornar a ser una “professió de futur, ben considerada” i en aquest sentit està treballant. El president de l’entitat va subratllar que amb les condicions actuals, en el moment en què un monitor troba una feina amb un sou mensual de 1.000 euros durant tot l’any “penja les botes”. En aquest sentit, Iriarte va assenyalar que “tenim els aspectes dolents dels autònoms i els dolents dels assalariats” i va lamentar que “som un país de neu tot i que el Govern fa sovint com si fóssim un país que té neu”. Per aquest motiu va apuntar que el nombre d’andorrans i residents que es dediquen a aquesta feina està en caiguda lliure. Dels 800 que treballen a Andorra, només uns 200, tirant llarg, són del Principat. “El monitor del país està en perill d’extinció”, va remarcar i va afegir que cal treballar perquè el futur no sigui agonitzant com és ara. Amb tot, des de l’associació es va afirmar que treballen per tots els instructors i per això col·labora amb les associacions argentines, xilenes i angleses del sector. 

 

 

Andorra
neu
nieve
monitors
monitores
instructors
ski
esquí

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

cual es la funcion de un monitor de esqui? gracias.
Gabriela, la funció o feina d'un monitors de esqui és ensenyar al seu alumne a esquiar. I segons el seu grau de coneixement iniciar-lo a la practica d'aquest esport o perfeccionar-lo tècnicament per arribar a alts nivells, siguin dins l'àmbit competitiu, o lúdic, competició, fora pista o simple gaudiment de l'esport.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte