Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, pitjor país europeu en capacitat d’emergències
Andorra, pitjor país europeu en capacitat d’emergències

Andorra, pitjor país europeu en capacitat d’emergències


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) publicat recentment que tracta de la vigilància de la salut sostenible i que dona estadístiques mundials de salut, situa Andorra a la cua dels països europeus preparats i capacitats per atendre emergències sanitàries segons la regulació internacional. L’estudi mesura fins a tretze indicadors bàsics entre el 2010 i el 2016, i Andorra se situa en el darrer o pitjor lloc del rànquing, amb una puntuació de 29 punts en aquest paràmetre, molt lluny dels 99 que té Alemanya, que encapçala la llista, o dels 95 d’Espanya. França, per la seva part, té una puntuació de 89.  Si es compara amb els altres rànquings dels altres continents, Andorra està un punt per sota del Senegal, en el cas africà, i molt per sota dels 55 punts que té Guatemala, que és l’últim país de la llista dels americans.  
Per establir aquesta puntuació es tenen en compte diversos paràmetres que preveu el reglament sanitari internacional. Aquest reglament té l’objectiu de prevenir i donar resposta als riscos greus per a la salut pública que poden travessar fronteres i amenaçar la població mundial. La finalitat és prevenir la propagació internacional de malalties i proporcionar protecció davant d’aquestes, controlar-les i donar-hi una resposta de salut pública, i tot això de manera proporcional als riscos que suposen per a la salut pública i evitant interferències innecessàries amb els viatges internacionals. 
Per altra banda, segons les World Health Stadistics 2017, Andorra també és a la part baixa del rànquing quant a professionals sanitaris per cada 100.000 habitants. En concret,  només disposa de 81,3 per aquesta densitat de població, una xifra molt lluny de la dels principals països, que en el cas europeu són Mònaco amb 266,3, Suïssa amb 219,3 i Noruega amb 218,3. Espanya té una ràtio de 91,8 treballadors i França, de 138,3.

OMS
emergències
capacitat
Europeu
informes

Compartir via

Comentaris: 6

Comentaris

No estic gens d'acord, i he viscut 25 anys a Andorra
Al informe de 116 pagines hi ha moltes coses. La interpretació del periodista no esta be fonamentada com per desgracia es habitual. Concretament d'aquest indicar diu: CAPACITAT RSI i preparació per a emergències SALUT 3.d SDG Target Enfortir la capacitat de tots els països, en particular els països en desenvolupament, per a l'alerta, la reducció de riscos i la gestió dels riscos de salut nacionals i mundials Indicador 3.d.1: Reglament Sanitari Internacional (RSI) de capacitat i preparació per a emergències de salut. Es normal la dada, donat que Andorra que jo sàpiga no es un país en desenvolupament i les emergències en salut publica son altament improbables... i a la següent pagina del informe dona aquest indicador: La despesa del govern sobre els serveis bàsics, salut, incloent 1.a.2 Indicador: Proporció de la despesa pública total en serveis essencials (educació, salut i protecció social) Andorra es el primer de la llista, però això sembla que no interessa remarcar-ho. En quan als professionals sanitaris al país, el indicador diu: Indicador 3.c.1: densitat de treballadors sanitaris (metges i infermeres / llevadores.) i distribució: La dada es de 81.3 professionals per 100.000 habitants Es evident que hi ha una dada erronia. Sols metges hi ha col•legiats 300 en el nostre país de 70.000 habitants. Si conten infermeres i llevadores... PER FAVOR ESTIMAT PERIODISTA INFORMI BE O NO HO FAGI...
segons The Lancet, al ranking mundial de sistemas de salud, Andorra esta al capdemunt de la llista. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30818-8/fulltext#cesec100 Per els que tinguin temps i paciéncia, Sobretat els periodistes que informen de manera parcial.
No se si som el pitjor o el millor, de queixes ni han sempre, però en el moment que la major part de pais van a bcn per temes de cirugia,parts,pediatres,traumatòlecs etc etc. per algo serà..... jo puc dir que vaig tenir la meva filla, i hem van tractar molt be, i tot correcte, ara si vaig tenir 4 dies ingresada la meva filla per una bronquitis, i la pediatra pujaba de bcn, al suero el tenia que controlar jo quan s'acabava ja que les enfermeres eren noves, i ni veien que la nena no tenia suero, això jo ho he viscut no es que ho he sentit d'algú. suposo que tot es millorable. gràcies,
Aixo es serio? estic dacord que no tinguem un bon regim per a aixo que diuen de malalties de propagacio, pero si ens fiquem a comparar les urgencies de espanya i andorra crec que no hi ha punt de comparacio, temps que yo he estat aqui a les urgencies de andorra com maxim 4 hores amb el radio trencat, a figueres la meva avia sa estat casi 12 hores, a part de les maneres amb les que et tracten, no u se per ser un pais tancat amb frontera vec poc probable qe es propagui una possible malaltia pero possible, i metges encara que en tinguessim mes, la gent de aqi seguiria marchan fora del pais a fer operacions "delicades".
Senyors del bondia abans de llençar notícies catastròfiques s ha d analitzar bé que valoren: es tracta d emergències sanitàries, esta ben clar que vist el petit país que som no podrem mai tenir totes les especialitats en el nostre país i si que em de derivar algunes patologies amb un bon sistema d evacuació, també es pot afegir que som el primer sistema sanitari del món, pero potser no es tanta notícia http://www.lexpress.fr/actualite/societe/sante/le-systeme-de-sante-francais-classe-au-15e-rang-mondial_1909633.html#u76BePERFMtO9Hdx.41

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte