Diari digital d'Andorra Bondia
La FIS dona un cop de mà a Ensisa i surt en defensa de la plataforma
La FIS dona un cop de mà a Ensisa i surt en defensa de la plataforma

La FIS dona un cop de mà a Ensisa i surt en defensa de la plataforma


Escrit per: 
Redacció

“Sense la plataforma, la pista Avet no pot acollir cap cursa masculina de la Copa del Món ni les curses de les finals de la Copa del Món que requereixin dos pendents al mateix temps”. Així ho assegura la Federació Internacional d’Esquí (FIS) en una carta dirigida a l’organització de les finals de la Copa del Món de Soldeu 2019, signada pels presidents dels  circuits masculí i femení –Markus Waldner i Atle Skaardal–, una missiva, amb data 20 de juny, sol·licitada pel propi president d’Ensisa i cònsol major de Canillo a la FIS, i que el mateix Josep Mandicó va fer ahir pública.
La carta, que incideix també en la necessitat de disposar de més espai per al públic, premsa i convidats així com per poder celebrar a peu de pista les cerimònies de lliurament dels Globus de Vidre, no diu però absolutament res de l’aparcament soterrat que preveu el projecte de construcció de la plataforma esquiable fet per Ensisa i que ha estat declarat d’interès nacional per l’executiu.
Precisament, Mandicó, que va assegurar que no va fer pública la carta abans per “no polititzar” la sessió del Consell General de dijous passat, va defensar les 450 places d’aparcament que s’hi construiran, per solucionar una “mancança de vint anys al poble” de Soldeu, i va remarcar que la carta “no deixa cap mena de dubte” sobre la necessitat de tirar endavant aquesta infraestructura.
En aquest sentit, el president d’Ensisa va lamentar que se’ls hagi acusat de mentir sobre la necessitat de la plataforma i que s’hagin vist en la necessitat de parlar amb la FIS perquè fessin una carta d’aquestes característiques. 
D’altra banda, Mandicó no va voler deixar passar l’oportunitat de respondre les crítiques i acusacions, en el sentit que la plataforma “és molt il·legal” i que es tracta d’una “requalificació urbanística encoberta”, que va fer el màxim accionista de Saetde, Joan Viladomat. “En cap cas hi ha hagut cap canvi de classificació del sòl” ni “cap canvi de qualificació urbanística”, va assegurar el cònsol canillenc.
Així mateix, Mandicó va destacar que “si nosaltres sabéssim que la plataforma és il·legal el que hauríem de fer és aixecar-nos i marxar” i va insistir en el fet que “estem convençuts que és legal”. 

SDP manté que és il·legal
D’altra banda, i sense entrar a valorar la idoneïtat o no del projecte de la plataforma esquiable al peu de l’Avet i de l’aparcament que preveu que “podria ser bona cosa”, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va insistir ahir en què la declaració d’interès nacional de la infraestructura “és il·legal”.
En aquest sentit, Naudi, que va mostrar la preocupació pel fet que el Govern i també el grup parlamentari demòcrata “s’entestin a voler justificar que és legal tal com s’ha procedit quan la realitat és molt clara i és la contrària”, va insistir que amb la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme vigent no es pot declarar la plataforma com a projecte d’interès nacional. I és que, com va recordar el parlamentari d’SDP, la llei deixa clar que els projectes d’interès nacional els ha d’executar el Govern, que han de ser promoguts pel sector públic i no pas pel privat i que un equipament esportiu no està inclòs en la tipologia d’infraestructures que diu el text que poden ser d’interès nacional.
Naudi, que va acusar l’executiu de precipitar-se amb aquest tema ja que “hauria pogut esperar a la modificació de la llei que és a tràmit parlamentari” o recórrer a altres “alternatives”, va advertir del perill que el projecte es tiri endavant i que després hi hagi una sentència judicial contrària. En aquesta línia, el conseller general d’SDP, que va lamentar que “el primer d’incomplir una llei sigui el Govern com ja va passar amb el cas del ministre Alcobé”, va recordar que existeix jurisprudència al respecte i va citar el cas del Comú d’Encamp que “el 2009 volia tirar endavant un projecte d’interès nacional i els tribunals el van tombar”.

FIS
plataforma
Ensisa
cop de mà
defensa
pista Avet
Comentaris: 1

Comentaris

Haurieu d'haver subrallat d'un altre color alla on fica "The Avet course" perque be que van dir no hi hauria cap problema de fer-la a l'Aguila

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic