Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de juliar

Julià Rodriguez

Periodista

 

 

Paperassa bancària i dades fiscals
Em truquen del banc perquè vagi a l’oficina a actualitzar les dades del compte (?), que vaig obrir ara fa més de 25 anys. Com que penso que tot el relacionat amb qüestions dineràries no es pot ajornar, l’endemà em presento al banc, tot i no saber ben bé de què es tracta davant l’explicació genèrica rebuda. Això sí, com ja m’havien comentat alguns coneguts, ja sabia que els bancs estan cridant els seus clients per fer alguns tràmits, que ningú no m’ha aclarit, i esperava un avís d’aquest tipus. Un cop a la seu bancària, veig que l’empleada tampoc té ganes de donar gaire explicacions del que es tracta exactament. Sense encreuar amb mi res més que les paraules justes (s’han d’actualitzar les dades personals, em diu), treu de la impressora un qüestionari que –m’avisa‒ tardaré una estona llarga a omplir. Diligentment em poso a fer els tràmits al més ràpidament que puc, però davant l’allau d’apartats del full, malauradament ‒uff, quina mala sort!‒ m’equivoco i he de començar tot el procés de nou (no serveixen impresos guixats). I al final del full, la que dedueixo que és una dada cabdal i potser la clau que es busca amb tanta paperassa: els ingressos anuals. Obedients com som davant d’aquestes entitats, no tinc cap inconvenient a posar-hi la xifra. Però no és només l’Estat el que ens pot demanar una dada d’aquest tipus per veure quines són les nostres obligacions fiscals?, em pregunto més tard. Crec que s’ha de fer tot el que faci falta per complir amb les nostres obligacions, però seria molt demanar a qui li correspongui que ens ofereixi una mica d’informació clara per no haver de respondre com xais a obligacions (?) d’aquest tipus?

Comentaris: 1

Comentaris

Apreciat Julià:
Em sembla que et queixes massa tard.
Fins fa poc temps, Andorra era un paradís fiscal, però, a hores d'ara, ja no ho és ni de broma.
El fet d'espanyolitzar el país ha comportat aquests inconvenients fiscals: caldran recaptar molts impostos dels pocs contribuïents que es disposi.
Per diversos motius: a) pel carísim cost dels efectius espanyols contractats als llocs claus de funció pública. b) pel endeutament galopant de les despeses públiques. c) per la pèrdua dels beneficis i finançament bancaris. d) pel pagament i manteniment d'inversions públiques de poc rendiment (túnel Dos Valires, heliport, circ du Soleil, plataforma Soldeu, Naturlandia, ...). e) indemnitzacions milionàries dels clients afectats de BPA. f) entrada a la UE....
Andorra ha deixat de ser un lloc on viure tranquil fiscalment, Julià.
A partir d'ara, ja estaràs controlat de per vida, sabran que cobres i en que t'ho gastes al milímetre.
Recorda que som un país molt petit i amb molts funcionaris disposats a seguir vivint de l'erari públic. I algú ho ha de pagar. En aquest cas, tota la colla com tú.
Acostuma't als nous temps, Julià. Que et sigui lleu.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic