Diari digital d'Andorra Bondia
Martí busca una posició comuna amb els grups sobre el ‘cas català’
Martí busca una posició comuna amb els grups sobre el ‘cas català’

Martí busca una posició comuna amb els grups sobre el ‘cas català’


Escrit per: 
M.S.C. / P.G. / M.S. / Foto: M.S.C.

Aprofitant que hi havia reunió de la junta de presidents, el cap de Govern, Antoni Martí, amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va voler mantenir una trobada amb els representants dels grups parlamentaris per mirar de trobar “una posició comuna” sobre la situació que es viu a Catalunya, i més després dels fets de diumenge, amb la violència de la policia nacional i la guàrdia civil contra els ciutadans que volien votar.
Així ho van confirmar el conseller general liberal Ferran Costa i la parlamentària del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, que van coincidir a remarcar que el Govern “es pronunciarà quan consideri que ha arribat el moment oportú”. 
Precisament en aquesta línia s’havia pronunciat minuts abans el ministre de Turisme, Francesc Camp, que va reconèixer que la situació que viu Catalunya “preocupa” el Govern. Camp va admetre que l’1 d’octubre “van succeir molts fets” i va recordar que aquesta situació “no és un fet puntual que va passar diumenge, sinó que s’emmarca en una continuïtat de coses que han passat aquestes dues setmanes i que segur que continuaran succeint en la propera setmana”. En aquest sentit, el titular de Turisme va destacar que el Govern “el que està fent és analitzar acuradament la situació i quan ho consideri oportú ja es manifestarà al respecte”.
Interpel·lat directament sobre si el Govern condemna els actes de violència que es van viure diumenge a Catalunya, Camp va tornar a insistir que l’executiu “el que està fent és analitzar la situació i l’analitzarà a fons, perquè és una situació complexa, que no ve només d’ahir, i segurament hi haurà més esdeveniments els propers dies o les properes setmanes”.
Així mateix, el ministre va reconèixer que la preocupació per si la situació a Catalunya pot afectar les xifres de turistes “hi és des de fa setmanes i des de fa mesos”. Tot i això, va continuar Camp, “no sabrem quina serà l’afectació fins que no hi hagi un canvi real de panorama, i de moment no es detecta cap davallada”.
Per la seva part Gili, que va recordar el comunicat de condemna de la violència fet pel PS el mateix diumenge, va justificar el silenci de l’executiu sobre la qüestió recordant que “la diplomàcia és un món complicat” i que el Principat “és un país petit” i, en conseqüència, “vulnerable”, i que la valoració que se’n faci s’ha de fer “amb molta cura”.
Costa, que també es va referir al comunicat fet públic per Liberals d’Andorra l’1 d’octubre, va insistir a “lamentar profundament” la situació viscuda, que va considerar “un fracàs de la política”. En aquest sentit, el conseller general liberal va apostar novament pel diàleg, que ha de permetre trobar “una solució política a un problema polític”.
També va fer una apel·lació al diàleg el secretari general de Demòcrates per Andorra, Èric Jover. Des de DA “estem preocupats per la situació, deplorem la violència que hi ha hagut aquests dies i estem pendents del que pugui passar”, va assegurar Jover, que va incidir en la necessitat, malgrat els lligams de molts andorrans amb Catalunya i Espanya, de “tenir la prudència necessària des de les institucions andorranes i esperar que se solucioni per la via del diàleg”.
Finalment, la subsíndica general, Mònica Bonell, apel·lant a la prudència apuntada per Jover, va confirmar que el Consell General com a institució no farà cap acció ni es pronunciarà sobre els fets de Catalunya, tampoc sobre els que es van viure diumenge passat, ja que considera que els partits polítics representats en l’arc parlamentari ja s’han posicionat al respecte a través dels diferents comunicats.
Tot i això, Bonell, a títol personal, sí que va admetre que els fets de diumenge evidencien que hi ha un “trencament social” i que, com a andorrana amb sang catalana i també amb vincles familiars amb Madrid, tot el que passa li “produeix una gran tristesa”.

L’UdA mostra el rebuig a la violència i el compromís amb els drets humans

Els integrants de la Universitat d’Andorra (UdA) es van concentrar ahir a la plaça de la Germandat i van fer un minut de silenci per mostrar el rebuig a la violència per part dels cossos policials que es va viure diumenge a Catalunya i el compromís amb el respecte pels drets humans. Els esdeveniments succeïts durant el referèndum van deixar en “estat de xoc” la comunitat universitària, va dir un dels seus membres, Univers Bertrana, que va recordar que precisament ahir era el Dia internacional de la no-violència, declarat per les Nacions Unides. 
En el parlament que va precedir el minut de silenci es va recordar que en el primer redactat de la Declaració Universal dels Drets Humans, elaborat en el marc de la Revolució Francesa,  el dret a la resistència a l’opressió i a la tirania va ser considerat com a dret natural. Tot i que aquest punt no està recollit en la carta actual, segueix formant part del cos filosòfic original, van indicar. També es va esmentar John Stuart Mill, un dels pensadors del liberalisme, que en la seva obra va sentenciar que l’autoritat dels governs emana del consentiment dels ciutadans. Bertrana va remarcar que davant la reclamació de Catalunya de ser un Estat independent, Andorra no té per què posicionar-se tenint en compte que es tracta d’un afer “que no ens incumbeix” i que les autoritats andorranes han de respectar els altres estats. Amb tot, va declarar que “el que vam veure ahir ja sobrepassa aquest respecte a les bones maneres internacionals” i va afegir que “ara del que es tracta és de mostrar una mica de dignitat i de rebutjar tota mena de violència”. En aquest sentit va recordar que a tot el món diversos primers ministres i governs ja han mostrat el rebuig dels fets.

martí
posició comuna
'cas català'
grups
busca
UdA

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Em nego a que hi hagi violencia, però també em nego a que un grup radical m'imposi la seva ideologia. Andorra no és Catalunya, A Andorra som tots Francesos, Portuguesos, Sud-Americans, Anglesos, Catalans, Espanyols i molts més segur... Jo no faig part de Catalunya jo sóc Andorrana. Tenim una historia, petita cert, però historia. Cadascu és lluire de fer el que cregui convenient però no comparteixo les formes. No podem tallar carreteres, no podem privar de llibertat persones que no creguin igual, i menys si no han fet res i han respectat passivament el que la resta pensa. Senyors politics del Pais vei, Catalans i Espanyols dialogueu aquesta es la solució, PROU EXTREMISMES!!
Lo de hoy no tiene nombre Andorra Incomunicada sin poder ir a ponerme mi sesion de radioterapia a Barcelona

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte