Diari digital d'Andorra Bondia
Els veïns presenten un recurs contra el projecte de l’ETR a la Gonarda

Els veïns presenten un recurs contra el projecte de l’ETR a la Gonarda


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La plataforma Aldosa Veïns va presentar ahir un recurs al Govern contra la declaració d’interès nacional de l’Estació Transformadora i Repartidora d’energia (ETR) que es vol construir a la Gonarda, a la parròquia de la Massana. Amb aquesta actuació es pretén deixar palès de forma “oficial” que la població d’aquella zona no està d’acord amb el projecte i persegueix aconseguir un canvi d’ubicació. Encara que fins ara les respostes que han rebut de les administracions no han estat gaire encoratjadores, la plataforma té esperances que el recurs pugui prosperar. 

Aquest recurs es basa fonamentalment en les observacions que l’entitat ha anat presentant en els darrers mesos. Les principals són sis. La primera és que els veïns entenen que l’ETR no s’ha de fer obligatòriament en la parcel·la que s’ha elegit i que es pot emplaçar en un altre indret. També assenyalen que, tot i que hi ha un acord entre el Govern, el Comú de la Massana i FEDA, de l’any 1991, per construir l’estació en aquests terrenys, res diu que no es pugui desfer. Així mateix, consideren que no s’ha fet una avaluació profunda de la ubicació alternativa que la plataforma va proposar, a les Paulelles. En aquest sentit, indiquen que només s’ha analitzat el cost econòmic, però no s’ha tingut en compte l’aspecte “humà i de veïnat”. El portaveu de l’entitat, Javier Iriarte, va recordar que aquest terreny és proper al cablejat elèctric aeri i, a més, ja és una zona “desvalorada”, tenint en compte que hi ha un abocador de runes. Precisament, un dels aspectes que s’ha inclòs en el recurs és el fet que l’ETR es projecta construir en una zona residencial i que aquesta instal·lació desvalorarà els habitatges que hi hagi. Un altre element exposat és el fet que l’estació estarà ubicada a prop de cases i això pot suposar un perjudici per a la salut. I la darrera qüestió recollida al recurs és que a cent metres de l’ETR, l’any 1993 hi va haver una forta esllavissada i, per tant, això és un fet a tenir en compte a l’hora d’avaluar altres ubicacions.

La plataforma va afirmar que el silenci dels darrers dies s’ha degut al fet que estaven analitzant les diferents opcions després de la declaració d’interès nacional, però que en cap cas vol dir que estiguin d’acord amb la ubicació ni que hagin participat en el disseny. Per això, la intenció dels veïns és anar fins al final. Fins i tot a la Batllia, si cal, una possibilitat que té molts punts.

 

Reunió amb el grup parlamentari mixt amb poques expectatives i cap resposta dels demòcrates

La plataforma Aldosa Veïns es va reunir amb el grup parlamentari mixt per analitzar la inquietud que genera entre la població l’ETR. La resposta, però, va ser poc esperançadora, ja que els consellers generals no veuen cap possibilitat d’aturar el projecte un cop està declarat d’interès nacional. Amb tot, es van comprometre a oferir-los ajuda, que fonamentalment passarà per sol·licitar informació al Govern sobre la iniciativa. De fet, la plataforma remarca que la manca dinformació segueix sent una constant. “Només tenim un plànol de la base del que es pretén fer i ja està”, va dir Iriarte. L’entitat havia demanat reunir-se amb tots els grups parlamentaris. Amb els liberals ja va mantenir una trobada i els demòcrates no han donat cap resposta. Quant a la reunió de poble que es projectava convocar, s’ha decidit ajornar, tenint en compte que finalitzava el termini per presentar el recurs al Govern.

 

ETR
Gonarda
Aldosa Veïns
Número de vots: 389
Comentaris: 1

Comentaris

Seguim dient no a la ETR a l'Aldosa !

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic