Diari digital d'Andorra Bondia
Rosa Gili, Pere López i Gerard Alís van presentar ahir les esmenes parcials al projecte de pressupost.
Rosa Gili, Pere López i Gerard Alís van presentar ahir les esmenes parcials al projecte de pressupost.

El PS vol suprimir la partida per a l’ETR de l’Aldosa del pressupost


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata han presentat fins a 60 esmenes parcials al projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2018, entre les quals una de destinada a suprimir la partida a la construcció d’una Estació Transformadora i Repartidora d’energia (ETR) a la zona de la Gonarda, projecte que compta “amb una forta oposició veïnal”.
Així ho va explicar ahir la consellera general del PS, Rosa Gili, que va manifestar que la formació “té dubtes” sobre la idoneïtat de la ubicació triada per a aquesta infraestructura, que “es va plantejar en un moment en què no hi havia construccions properes” i “ara sí que hi són”. 
En aquest sentit, Gili, que va recordar que la plataforma Aldosa Veïns ha proposat un terreny alternatiu a la zona de les Paulelles, a la carretera de Beixalís, es va mostrar partidària que s’estudiï la viabilitat d’aquesta ubicació plantejada per fer-hi l’ETR, que a més a més es trobaria “en un terreny propietat del Comú”. Per això, la parlamentària socialdemòcrata considera que, davant l’“esforç” fet pels veïns de cercar una alternativa, “FEDA i el Govern tenen l’obligació d’estudiar la nova ubicació que es proposa”.
Així mateix, i com ja s’havia fet en exercicis precedents, Gili va explicar que en una altra esmena es proposa la supressió de la partida de 8,2 milions d’euros del pressupost d’Andorra Telecom destinada al projecte de l’edifici The Cloud. La parlamentària va justificar l’esmena i va assegurar que es tracta d’un “projecte buit i poc treballat”, que també genera oposició.
De la dotació de l’edifici, la formació preveu que 4,2 milions es puguin destinar a incrementar altres partides com la de maquinària i instal·lacions, i així destinar-los a millorar el servei que s’ofereix perquè “hi ha força queixes”, segons va apuntar Gili. Els quatre milions restants servirien per rebaixar endeutament.
Precisament, i encara amb relació a Andorra Telecom, però també en el cas de FEDA, el conseller general del PS Pere López va explicar que s’han presentat dues esmenes per reduir els beneficis de les dues societats que es transfereixen al Govern. López, que va considerar “excessiva” la quantitat de 27 milions d’euros prevista al pressupost per a aquest exercici, va lamentar que siguin els ciutadans els que “estiguin pagant aquest sobrecost”.
I és que els socialdemòcrates estan d’“acord que hi hagi unes tarifes que permetin mantenir uns serveis determinats”, va remarcar López, que va destacar, però, que “uns beneficis tan importants són la mostra que només hi ha l’afany recaptatori de Govern”.
López va explicar també que s’han presentat una sèrie d’esmenes amb relació a les noves contractacions previstes per a organismes com l’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), el Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ), l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) o Andorra Telecom, entre d’altres.
En aquesta línia, el parlamentari socialdemòcrata va lamentar la “proliferació” d’entitats i organismes que ha marcat les dues legislatures de Demòcrates per Andorra, òrgans que només han comportat una “duplicitat” d’alguns serveis i la necessitat de contractar més personal i proveir càrrecs.
Un altre conjunt d’esmenes va dirigit a rebaixar els 21 milions d’euros que es preveuen destinar a la via pública, enquitranaments i altres projectes genèrics, una inversió que López considera “excessiva” tenint en compte l’“estat en què es troba la xarxa viària”.
Així, els imports que es proposa retallar es destinarien a accions per millorar l’accessibilitat i acabar amb les barreres arquitectòniques, a la creació d’un parc tecnològic o a la construcció d’una planta de compostatge, entre d’altres.
Finalment, el conseller general Gerard Alís va explicar el conjunt d’esmenes encaminades a rebaixar les despeses financeres, bàsicament comissions bancàries, del Fons de Reserva de Jubilació. Alís, que va precisar que la proposta és rebaixar aquesta partida en 1,2 milions d’euros, va remarcar que “caldria fer un esforç de negociació amb les entitats per mirar de reduir les comissions”.
Així mateix, el parlamentari, que va recordar l’esmena encaminada a congelar l’increment de l’IPC als lloguers, va explicar que també s’han presentat dues esmenes que busquen modificar la Llei d’arrendaments de finques urbanes per rebaixar a 30 dies el termini de preavís que l’arrendatari ha de donar a l’arrendador per renunciar unilateralment al contracte, termini que seria de tres mesos en el cas de locals comercials.

A l’espera d’un calendari de treball per al reglament

Els consellers generals del PS no han pogut analitzar encara la proposta per modificar el reglament del Consell General que el síndic ha fet arribar als diferents grups parlamentaris. No obstant això, Gili, que va recordar que la legislatura passada ja van tenir lloc algunes reunions per tractar la qüestió, però que finalment van quedar en “no res”, va lamentar que no hi ha una proposta ni de calendari ni de la metodologia de treball que caldrà seguir per mirar de trobar un consens per a la modificació del reglament de la cambra. Amb tot, la consellera del PS va assegurar que “en el moment que se’ns convoqui per treballar això hi serem”.
D’altra banda, el conseller general Pere López va explicar que la seva formació no té cap informació amb  relació a un possible replantejament de la proposta que va fer el cap de Govern perquè els presidents del grup parlamentari formessin part de la delegació negociadora de l’acord d’associació. Tot i això, López va insistir que més enllà de la composició de la delegació l’“important és que Andorra negociï bé, que hi hagi una línia clara i que les coses es facin bé”. En aquest sentit, López va recordar el caràcter “positiu” que ha tingut sempre el PS respecte de l’acord d’associació a “diferència d’altres grups”.

PS
suprimir
partida
pressupost
ETR
Aldosa
Comentaris: 1

Comentaris

L'alternativa de l'ETR a la Gonarda és la zona de les Paulelles. No és una zona residencial, no s'ha de fer cap desmunt, no s'ha de deforestar cap bosc, hi ha a prop l'abocador que permet de no travessar cap poble, de no transitar per la carretera i no alentir la circulació. Tot just el contrari de la Gonarda !

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic