Diari digital d'Andorra Bondia

Cap a la mel ecològica d’Andorra


Escrit per: 
M.M.


Des de fa més de 25 anys, cada temporada Júlio Rivas espera l’arribada de la primavera per desenvolupar la seva principal afició: l’apicultura. Durant uns sis mesos, s’envolta d’abelles i prepara els ruscos per poder recollir la preuada mel cap a finals d’agost.

Fa tres anys es va convertir en el primer apicultor ecològic d’Andorra, mentre que l’any passat ja eren sis els apicultors del país que seguien la normativa europea en la matèria. Amb l’arribada de la nova temporada, com a membre de la comissió de treball d’apicultura de l’Associació de Ramaders i Pagesos, Rivas vol impulsar els processos ecològics al país, una iniciativa que reforça la possibilitat d’obtenir en el futur una mel de qualitat oficialment reconeguda.
“Volem donar una empenta perquè la mel d’Andorra sigui ecològica”, afirma l’apicultor, que argumenta que el procés d’elaboració d’aquest tipus de mel “és més costós, però el segell també dóna més beneficis, ja que certifica l’elevada qualitat del producte”. No obstant, Rivas creu que l’apicultura ecològica s’ha de desenvolupar des de la consciència mediambiental i no per buscar un determinat benefici econòmic: “Després, la mel serà de més qualitat i es vendrà millor, però això ja vindria.” 

D’aquesta manera, el membre de la comissió de l’Associació de Ramaders i Pagesos entén que “la primera condició ha de ser estar convençut que ens estem carregant l’ecologia” i que aquest tipus de procés “hauria de ser buscat per l’apicultor des de la relació amb el medi i amb les abelles”. En aquest sentit, Rivas alerta que “les abelles estan desapareixent i s’està produint una situació molt greu a escala internacional”.
Després de comentar la voluntat de la comissió de treball amb alguns dels associats, un grup de vuit apicultors ja s’ha manifestat a favor de desenvolupar l’apicultura ecològica al Principat, així que l’entitat s’ha posat per objectiu donar a conèixer aquesta alternativa per sumar adeptes. Sobre aquesta qüestió, Rivas manté que “hi ha una gran tendència a tot el món cap a la mel ecològica i la demanda és cada cop més gran, sobretot a Itàlia, que és el principal productor mundial”.

La primera iniciativa que vol tirar endavant l’Associació de Ramaders i Pagesos gira a l’entorn de la formació. Després d’oferir un curs d’apicultura bàsica i un altre de patologies apícoles l’any passat, i d’impulsar un tercer curs per al març d’aquest any, la comissió de treball s’està movent per organitzar una formació sobre apicultura ecològica, amb la col·laboració del catedràtic català en botànica Jaume Cambra. Rivas ens avança que, si s’acaba tancant, el curs repassarà des dels tractaments biològics o el procés d’embassament fins a la normativa internacional actual”.

Normativa apícola
Més enllà de la formació, Rivas va reivindicar precisament el desenvolupament d’una normativa apícola al país: “Si el que volem és tenir una mel reconeguda oficialment, cal que el Govern aprovi la normativa necessària, ja que actualment hi ha un buit legal a Andorra.” Tot i així, el membre de la comissió creu que “com que som un grup petit i la producció també és petita, serà un camí molt llarg”.
Segons l’apicultor, actualment hi ha entre 30 i 35 persones al país que tenen ruscos, i la comissió està formada per una trentena de membres, una desena dels quals s’hi han incorporat recentment. “Es tracta d’una apicultura domèstica. N’hi ha dos o tres que fan un volum important, però no hi ha cap professional al país”, afirma Rivas, que afegeix que “en aquests moments al grup de treball no hi ha cap apicultor que tingui previst fer mel de quantitat per dedicar-se a la venda, però mai no se sap; és una possibilitat que pot sorgir en el futur”.

avaluar el potencial del paÍs
Tot i així, Rivas sosté que, abans de plantejar-se la comercialització del producte més enllà de les fronteres andorranes, cal “analitzar quina quantitat de mel pot produir Andorra”, un procés que, segons l’apicultor, requeriria la intervenció del departament de Patrimoni Natural, ja que “s’hauria de fer un estudi de la flora per veure quina és mel·lífera i quina no, i determinar així la potencialitat del país”.

Número de vots: 272
Comentaris: 1

Comentaris

Molta gracies www.miel-andorre.fr

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic