Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació del Pla sectorial d’infraestructures energètiques d'ahir.
Un moment de la presentació del Pla sectorial d’infraestructures energètiques d'ahir.

La producció nacional d’energia solar fotovoltaica serà del 17% l’any 2030


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: SFGA

El Govern va donar a conèixer ahir el Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra. Aquest pla identifica els equipaments necessaris per augmentar la producció energètica fins al 33% de la demanda el 2030 i fins al 50% com a mínim el 2050. El pla és una eina urbanística que preveu la reserva de sòl, per al desplegament de la política energètica al país. En paraules de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, “el pla ha de permetre ordenar en el territori les infraestructures de producció d’energia elèctrica al país”. La Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns i el projecte de llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic n’han fet possible el desenvolupament. 
Pel que fa a les seves finalitats, Calvó en va destacar les d’identificar les potencialitats d’aprofitament en energies renovables, definir i preveure les infraestructures necessàries per al desplegament del nou model energètic nacional, assegurar un desplegament òptim i ordenat i garantir una planificació i una disponibilitat urbanística dels espais. A més, el cap de l’Oficina de l’energia i el canvi climàtic, Carles Miquel, va dir que l’increment de la producció s’assolirà prioritzant les energies renovables, de manera que el 2030 el 67,8% de la producció energètica sigui d’origen renovable i que les emissions de gasos d’efecte hivernacle es puguin reduir un 33%.
Si, en l’actualitat, Andorra importa el 83% de l’energia, l’objectiu és que l’any 2030  n’importi un 67%; és a dir, un 16% menys. I, a més, es vol que la producció energètica del país procedeixi sobretot de l’explotació de les energies renovables i que es diversifiquin, perquè “Andorra té un gran potencial en energies renovables”, ha dit Miquel. En aquest sentit, el pla  fa una aposta per l’energia fotovoltaica, que passaria d’una incidència gairebé inexistent a un 16,9% del total d’energia produïda a nivell nacional el 2030. Fins i tot, la producció d’aquesta energia solar estaria per sobre del percentatge de  l’obtinguda per les centrals hidràuliques, que també es reduiria respecte a l’actualitat. Si fins ara és del 14,4%, el 2030 seria del 13,4%. També augmentarà l’energia produïda per cogeneració, un 0,9%.  

Noves infraestructures
El Pla sectorial contempla la creació de dinou infraestructures energètiques. Es tracta de cinc centrals hidràuliques, una de les quals ja està en funcionament a Arcalís; tres instal·lacions d’energia fotovoltaica, una al Maià d’Encamp, una al Forn de Canillo i una a la Rabassa de Sant Julià de Lòria; tres centrals de cogeneració, la que ja funciona a Soldeu, una a la Comella i una al Pas de la Casa; una de producció de calor a Canillo; sis xarxes de calor, al Pas de la Casa, Canillo, Soldeu, Ordino, Escaldes-Engordany i a Andorra la Vella; i una de pretractament de biomassa, ubicada a Sant Julià de Lòria. 
Pel que fa al finançament per a la construcció d’aquestes infraestructures, Calvó ha remarcat que es podrà fer a través de societats participades majoritàriament per FEDA, o a través de concessions, perquè hi participi al màxim el sector privat, “ja que creiem que és important que el sector privat pugui participar en el projecte de canvi del model energètic”. Miquel va suggerir que els 30 milions d’euros l’any que actualment Andorra es gasta per a la compra d’energia a l’exterior es podrien invertir en l’execució d’aquestes noves infraestructures energètiques al país. 

energia solar fotovoltaica
17%
producció nacional
2030
any

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

2030 ?!!!! Potser que espavilem una mica més, no?
2030 ?!!!!! Potser que espavilem una mica més no?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte