Diari digital d'Andorra Bondia
Els augments dels lloguers dels pisos afecten un nombre creixent de persones.
Els augments dels lloguers dels pisos afecten un nombre creixent de persones.

El preu dels lloguers, pels núvols


Escrit per: 
M.P.A/M.S./Foto: Jonathan Gil

Què farien si, de cop i volta, els apugessin en 400 euros el preu del lloguer? Intentar buscar un altre pis, diuen els afectats. Aquesta és una situació en què cada vegada es troben més persones. Un fenomen que es va començar a registrar a finals de l’any passat, segons expliquen des del Col·legi d’Advocats. Les consultes sobre aquesta qüestió tractades per l’entitat professional han patit un increment des de mitjans de setembre i fins avui. En total, ha comptabilitzat dos assessoraments setmanals (una trentena en aquest període). El cas és sempre el mateix. Després de cinc anys de contracte, els llogaters es troben amb “pujades desorbitades” a l’hora de renovar-lo. Així s’han detectat increments, tant per part de propietaris com d’immobiliàries, d’entre 200 i 600 euros mensuals. 
Des del Col·legi d’Advocats es remarca que no és estrany trobar-se amb pujades del preu del lloguer de 1.000 a 1.500 euros mensuals. Es tracta d’una realitat nova, tenint en compte que temps enrere les consultes relatives als arrendaments eren per diferències entre la immobiliària o el propietari; per exemple, en cas de desperfecte,  quina de les parts ho havia d’assumir.

Casos d’alguns afectats
Hi ha alguns denominadors en comú entre les famílies consultades afectades per aquesta situació. Després de cinc anys de lloguer del pis, i de produir-se la renovació automàtica del contracte durant dos anys més, al setè any de lloguer van rebre un preavís en el qual se’ls comunicava l’augment del preu. Un altre dels punts en comú és que es tracta d’un lloguer procedent directament de propietari i que fins al moment no havien patit cap pujada del lloguer dels pisos, ans al contrari, una de les afectades explica que durant la crisi, fins i tot, els havien reduït una mica el lloguer. Una altra de les característiques comunes és que es tracta de pisos de tres habitacions.
En un dels casos, explica una de les afectades que viu a la parròquia d’Escaldes-Engordany, la carta de preavís la va rebre amb gairebé un any d’antelació, concretament el mes de gener passat.  En l’escrit, se li comunicava que el lloguer del seu pis, que és de 650 euros mensuals, se li apujaria el desembre d’enguany fins a 900 o 1.000 euros. En expressar el seu desacord, el propietari va adduir que pisos nous amb prestacions similars s’estaven llogant per 1.400 euros. Però l’afectada remarca que en aquest cas el pis té més de 30 anys. La llogatera expressa que l’única solució que hi troba és buscar un altre pis i que això suposa una important despesa de mudança. D’altra banda, ha començat a buscar pis en una altra parròquia i ja s’ha trobat en dues ocasions que els propietaris li volen fer un lloguer per any “i això no és legal”, subratlla. També se li planteja el següent interrogant: “vam donar una fiança de 1.350 euros i ara em nego a pintar el pis, quan l’hagi de deixar, perdré aquests diners? I un neguit: “Suposa un canvi a la teva vida que no tenia previst”. En aquest cas, l’afectada va acudir fa quinze dies al raonador del ciutadà per exposar la seva situació i queixa. Aquesta llogatera ha estat convocada a una reunió per al proper mes d’abril perquè el propietari vol saber què han decidit: si afrontar el lloguer que els demanen o bé marxar de la vivenda.  
Una altra de les famílies amb qui hem parlat explica que van rebre la carta de preavís amb els tres mesos d’antelació preceptius abans d’acabar el contracte. El pis, en aquesta ocasió, està situat a la parròquia d’Andorra la Vella i l’augment del lloguer que s’ha comunicat als llogaters és de 200 euros. L’opció que se’ls planteja és buscar un altre habitatge, tot i que costa de trobar-ne un de similar a l’actual. En aquest cas, també els suposa un enrenou haver de fer la mudança. 

És difícil trobar lloguer
En la temporada d’hivern hi ha dificultat per trobar lloguer. Alguna de les immobiliàries ho reconeix en aquests termes, i és d’agrair: “Apreciat client, actualment i degut a l’inici de la temporada d’esquí, els nostres allotjaments de lloguer estan pràcticament esgotats”. Ara bé, si es fa un petit estudi de camp, i no es volen pagar preus cars, els pisos de lloguer assequibles són pocs. I els que es troben són cars. Sortint de les parròquies centrals, si es busca pis de lloguer a Encamp, per exemple, per internet o entrant a qualsevol de les immobiliàries d’aquesta parròquia o trucant per telèfon a les d’altres parròquies, la situació és aquesta: pràcticament no n’hi ha; o bé, per un pis d’una habitació s’està arribant a demanar 850 euros de lloguer. Per qui busca pis de dues o tres habitacions, els preus poden arribar a ser de fins a 1.700 euros. D’altra banda, hi ha la paradoxa que el 80% dels pisos que s’anuncien per internet ja no estan al mercat, quan es fa la consulta a les dades de contacte de l’anunciant corresponent. 

lloguer
Col·legi d'Advocats

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

A cada cerdo le llega su San Martín, los sueldos que se pagan en Andorra son una mierda comparado con el nivel de vida del país, esto lo tiene que controlar el gobierno, y encima el comercio está de capa caída, la gente de fuera no les compra por la mierda de diferencia de precio que hay y la gente del propio país compra en España porque con el taxfree les sale más barato, es una vergÜenza como se están cargando el país, en fin.........

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte