Diari digital d'Andorra Bondia
El sindicat demana que el Govern intervingui per frenar l’increment de preus que alguns propietaris apliquen en vèncer el contracte.
El sindicat demana que el Govern intervingui per frenar l’increment de preus que alguns propietaris apliquen en vèncer el contracte.

L’USdA exigeix a l’executiu una regulació dels preus dels lloguers


Escrit per: 
M.S. / M.S.C

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) ha demanat a l’executiu que reguli els lloguers dels habitatges de tal manera que el preu no pugui ser superior al 30% del salari mitjà. Així se sol·licita en la carta que el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va lliurar ahir al cap de Govern, Antoni Martí, en la qual es planteja també que es regulin “tots aquells complements que incrementen el lloguer de l’habitatge utilitzats pels seus propietaris”.
Amb el lliurament de la carta, Ubach compleix el compromís que va adquirir dimarts passat, quan ja va fer arribar la preocupació i la petició al cap de Govern perquè des de l’executiu s’intervingués de forma urgent per frenar l’increment de preus que alguns propietaris d’habitatges estan aplicant als llogaters aprofitant la finalització del contracte i que, tal com ja va denunciar aquest rotatiu, en alguns casos suposen un increment d’entre 200 i 600 euros.
En aquest sentit, el secretari general de l’USdA va remarcar que “és aberrant que a una persona que acaba el contracte després de cinc anys se li pugui incrementar el preu del lloguer el que el propietari vulgui i que, si no ho accepta, tingui dos mesos per abandonar el pis i ja t’espavilaràs”.
Davant d’aquesta situació, Ubach va recordar que l’habitatge “és un dret fonamental” i que, per tant, “el Govern dels millors d’Antoni Martí té l’obligació d’intervenir” i de fer-ho “de  forma urgent, ja que no és per d’aquí a una setmana o quinze dies”.
En la carta, l’USdA insisteix també en la necessitat de fer “un estudi meticulós” del cost de la vida al país per poder “adequar salaris i pensions”.
Pel que fa a la demanda d’entitats com l’Associació de Propietaris de Béns Immobles o el Col·legi professional d’agents i gestors immobiliaris (AGIA) de permetre contractes més curts, Ubach va considerar que “no es pot fer aquest pas deixant les coses com estan”, i va insistir  que “primer cal una regulació seriosa”, ja que una cosa és que “un propietari apugi un 10% el lloguer perquè ha hagut de fer una obra important” i una altra “que es passi de 400 a 800 euros de cop perquè això és un atracament a mà armada i el Govern de Martí ho està consentint”.

L’AGIA afirma que els increments del 30% i 40% en el preu són casos anecdòtics

El Col·legi professional d’agents i gestors immobiliaris (AGIA) assegura que els increments del 30% i 40% en el preu del lloguer a l’hora de renovar el contracte són casos anecdòtics, a excepció que el propietari aprofiti per fer una renovació important. Pel president de l’entitat, Jordi Galobardas, el que s’ha produït realment és una “bombolla informativa”, ja que els mitjans de comunicació han fet un ampli ressò de les pujades del preu de l’habitatge. Des del sector immobiliari,  es considera que això ha provocat un efecte pervers i els propietaris, en tenir la percepció que els lloguers estaven creixent, a l’hora de renovar els contractes, amb “prevenció”, han aprofitat per augmentar-los. L’AGIA té constància d’un “transvasament” (que s’està produint a poc a poc) des del mercat de lloguer al de venda, ja que aquest darrer té una cartera de productes “abundant i amb preus interessants”. Tot i així, Galobardas va negar que els increments de preus tinguin com a objectiu amagat que la gent compri. El president de l’entitat considera que per fer front a aquest creixement les mesures que es poden emprendre són tenir més dades per adaptar les polítiques a la situació real i introduir “més flexibilitat”, possibilitant contractes més curts. En aquest sentit va assegurar que reduir a la llei el termini de les relacions contractuals evitaria aquestes pujades brusques. L’AGIA, a més, es mostra contrària a limitar per llei els preus dels lloguers. D’una banda, argumenten que seria complicat trobar un sistema per fer-ho, perquè hi ha habitatges amb característiques diferents i, a més, podria tenir efectes indesitjables, com ara que es deixés de construir obra nova destinada al mercat de lloguer.

USdA
exigeix
executiu
regulació
preus
lloguers
Comentaris: 2

Comentaris

200 o 600? Per una casa de 450 metres, hem passat la família de 3000 euros l'any 2001, 5000 el 2006 a 9500 que ens demanaven fa 2 anys per renovar. Varem decidir marxar. Hem llogat una casa a 80 metres, igual per 3000 euros. Després de 2 anys buida l'anterior l'han llogada per 25.000 a l'any. Vergonya.
El meu pare va treballar tota la vida per comprar-se un pis per poguer lo llogar el dia de demà i així entre el que cobrava del lloguer i la pensió tindre un retiro decent. Després de molts anys ha pogut comprobar que entre les destrosses i els que no l hi pagaven no eren tans els beneficis. Ah el pis el llogava a 400 euros el mes. Una vergonya

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic