Diari digital d'Andorra Bondia
Cinca i Ripoll van presentar ahir l’actualització de la metodologia de càlcul de l’IPC.
Cinca i Ripoll van presentar ahir l’actualització de la metodologia de càlcul de l’IPC.

Estadística actualitza el càlcul de l’IPC i dobla els preus de referència


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amb la voluntat d’harmonitzar l’índex de preus al consum (IPC) amb el dels països de l’entorn, modernitzar-lo i poder disposar finalment de dades sobre la inflació del país “comparables” amb les dades dels Estats veïns i de la Unió Europea, el departament d’Estadística ha portat a terme una renovació de la metodologia utilitzada per calcular l’índex –el que es coneix com a canvi d’any base de l’IPC–, a la vegada que ha aprofitat per introduir-hi altres millores en els processos de recollida de preus.
Així ho van explicar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el coordinador del departament d’Estadística, Enric Ripoll, que van recordar que el canvi d’any base de l’IPC és una operació habitual en tots els sistemes estadístics per adaptar-se a les pautes de consum de les llars. En el cas del Principat,  el càlcul de l’índex es feia fins ara prenent de base l’any 2001, motiu pel qual era necessària aquesta actualització.
D’aquesta manera, segons va precisar Ripoll, s’ha portat a terme una actualització de la cistella de la compra, aquells béns i serveis consumits per les llars,  dels quals es mesuren els preus, a la vegada que també s’ha modificat la ponderació de cada grup en el pes total de la cistella.
Precisament, Ripoll va explicar que, amb el canvi, que permet adaptar-se a una classificació nova pel que fa a grups i subgrups (Classificació internacional del Consum Individual per Finalitats 2010), es creen dos grups nous i es passa de deu a dotze. I és que Begudes alcohòliques i tabac, anteriorment incloses al grup de l’Alimentació, passen a tenir grup propi, igual que també ho fa Comunicació, fins ara dins de Béns i serveis diversos. 
Un altre dels canvis destacats és l’ampliació dels preus que s’agafen de referència per calcular l’índex, que gairebé es dupliquen. En aquest sentit, Ripoll, que va precisar que passen de 4.696 a 8.139 preus, va destacar que aquesta mostra mensual permetrà disposar “d’una millor base informativa” que comportarà també una “major precisió” en la determinació de l’evolució de la inflació que no pas amb una mostra més reduïda. A més, aquest increment de referències fa que ja hi hagi base suficient per fer l’estimació mensual i que no es necessiti recórrer a estimacions trimestrals.
Quant a les millores en el procés de recollida de preus, Ripoll va explicar que l’observació dels  preus dels productes frescos es farà de forma setmanal i no un cop al mes com fins ara, mentre que en el cas dels carburants serà diària.

Frenada a la inflació
D’altra banda, Ripoll va aprofitar per fer públiques, ja sota els nous paràmetres de càlcul, les dades de l’IPC corresponents al mes de gener, així com un avançament de les de febrer, xifres que apunten a una frenada en l’augment de la inflació.
Així, el gener passat els preus van baixar un 0,6%, mentre que  la inflació anual es va situar en el 0,7%, lluny del 2,9% de l’índex el gener del 2017. Els grups que expliquen aquest comportament de l’IPC són Habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, Salut, Transport i Esbarjo, espectacles i cultura que, malgrat registrar increments, excepte el darrer dels grups, són molt inferiors als registrats el mateix mes de l’any passat.
Pel que fa a l’IPC avançat del mes de febrer, i sempre pendent de confirmar-se, els preus tornarien a davallar, en aquest cas, un 0,2%, i la inflació anual se situaria en el 0,4%.

IPC
estadística
preus
referència
dobla
actualitza
càlcul
Comentaris: 1

Comentaris

Solament amb el increment del preu de l'habitatge "lloguer o compra" aquest calcul de l' IPC no es real.Si no es posa remei moltes families ens tindrem que deixar de consumir per fer front a les despeses de l'habitatge"canvi de cotxe,mobles,viatges....... I tot per que els de sempre guanyin mes diners,pero sera un fre al consum intern......

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic