Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de RPorta

Roser Porta

Filòloga

 

 

I ‘La república invisible’, quan?
Joan Peruga està eufòric. No és estrany, Últim estiu a Ordino compleix vint anys i es fa un lífting en la nova edició d’Editorial Andorra, amb una portada pintada per un descendent de la Sumta que, com ella, pinta aquarel·les. “Veus, així es tanca el cercle?”, comenta content. A més, la Sumta ara també parla castellà i aviat parlarà francès i estarà present en molts indrets de la vall d’Ordino. Tindrà ruta literària, teatralització i potser –segons va insinuar durant la presentació– fins i tot algun audiovisual. Sempre és bona idea treure la literatura al carrer, fer-la arribar a tots els racons, connectar-la amb la gent i donar-li vida més enllà del llibre.

Últim estiu a Ordino va començar la intensa relació de l’historiador amb la novel·la i també amb la saga dels Areny-Plandolit, li va permetre explotar com a escriptor el seu segle XIX. Li va valdre el premi Fiter i Rossell de novel·la en una època, el 1998, en què aquest premi tenia prestigi i difusió en tot el mercat editorial català i el publicaven els segells Proa i Columna.

Molts anys més tard, va tornar als nobles d’Ordino amb El museu de l’elefant, una obra que repassa tota la transformació d’Andorra durant el segle XX, amb Pau Xavier, el metge, taxidermista i mag al Paral·lel com a gran protagonista. Editorial Andorra va fer el 2014 una edició de luxe de les dues novel·les, amb unes magnífiques il·lustracions de Sergi Mas, i va recuperar així al mercat Últim estiu a Ordino.

Però enmig d’aquestes dues obres, el 2004 Peruga va publicar a Proa La república invisible, novel·la que no té cap protagonista Areny-Plandolit, però que es relaciona amb l’anterior per dos motius: per reflectir la transformació d’Andorra i perquè, com El museu de l’elefant, parla de la lluita entre els ideals romàntics, utòpics, i la dura realitat, entre les actuacions idealistes potser condemnades al fracàs o el pragmatisme per tirar endavant. Parla dels conflictes que provoca el progrés a Andorra, un tema de radical actualitat.

Peruga és un anarquista en el fons, com aquell Mariano que passa una temporada a Ordino, però un anarquista tranquil i romàntic, que analitza la transformació del país. La república invisible alterna un capítol per al segle XIX –amb unes viatgeres romàntiques d’aquelles que ha estudiat l’historiador– i un capítol per al segle XX, el del boom turístic i econòmic, el de l’urbanisme salvatge. Ho fa des de l’escepticisme, la ironia, però també des de la comprensió per a un territori de frontera, complex històricament i socialment.

És una novel·la breu, apta per al treball a les escoles i per al gran públic. Per què no reviu? La república, traduïda al romanès, ja no es troba a les llibreries. Quan sortirà al carrer i arribarà als racons d’Andorra com la Sumta?

Comentaris: 1

Comentaris

Ja veus Joan... t’hi has de posar... totalment d’acord amb la Roser

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic