Diari digital d'Andorra Bondia
Una dotzena de persones són voluntàries al centre penitenciari de la Comella
Una dotzena de persones són voluntàries al centre penitenciari de la Comella

El cinema uneix voluntaris i reclusos


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Des de fa aproximadament un any i mig 12 voluntaris comparteixen part del seu temps amb els reclusos del centre penitenciari de la Comella. És una de les accions de voluntariat que porta a terme Càritas Sant Julià. La idea es va gestar fa cosa d’uns dos anys i es van posar mans a l’obra per a organitzar-ho. Des de llavors, aquest grup que mai no pot ser inferior a tres persones, dediquen tres tardes al mes, generalment la tercera setmana, a veure una pel·lícula amb els presos i a fer petar la xerrada durant una estona a partir del que han vist. Així ho explica un d’aquests voluntaris experimentat, Francesc Badia. 
Les sessions s’acostumen a fer els dilluns, els dimarts i els dijous a les 16.30 hores. I tenen lloc per grups de reclusos, puntualitza Badia: “gent que comença comdemna, dones i preventius”. El nombre de presos que s’hi apleguen pot variar segons el mes, però Badia detalla que de dones n’hi ha poques, quatre i encara potser n’hi ha alguna que no pot venir. Pel que fa als penats, es reuneixen uns deu o dotze, i els preventius són uns catorze o quinze. 
Segons Francesc Badia, aquesta activitat de l’aula audiovisual ha tingut molt bona acollida per part de la direcció del centre, i als reclusos “els agrada molt” i, al seu parer, “s’estableix un clima de semi llibertat, de franquesa, d’afecte” durant l’estona que passen plegats, en la qual, d’altra banda, no hi ha guàrdies. “Ens sentim extraordinàriament bé”, manifesta.
Els reclusos poden suggerir les pel·lícules que volen veure. La darrera que van projectar va  ser Vértigo d’Alfred Hitchcock. El diàleg que s’estableix després Badia el qualifica de “canvi d’impressions, un moment de relax i de fer broma”. Molts dels reclusos són estrangers i això fa que no tinguin ningú que els vagi a visitar. Pels voluntaris de Càritas Sant Julià, es tracta d’una estona per a “compartir amb els presos”. “És com anar a veure a una persona que està en una situació molt greu”, diu Badia. En aquest sentit, recalca que és molt important aquest exercici de saber escoltar i és una de les actituds que es recomana als voluntaris de nova incorporació, a més de preguntar-se “per què hi anem i què anem a fer”. El “secret professional” és l’altre clau d’aquest voluntariat, no revelar el que els reclusos comparteixen en aquestes estones és essencial per a Francesc Badia, qui afirma que ha fet diversos voluntariats al llarg de la seva vida “i aquest és el que em reconforta més”. 
Aquest mes de març els voluntaris de Càritas Sant Julià aniran al centre penitenciari tres dies de Setmana Santa. Així, faran realitat els punts que recull la Guia del voluntari de Càritas: ser receptiu, acollidor i discret, respectant la diferència i la llibertat de l’altre.

Voluntariat
centre penitenciari
la Comella
cinema
Comentaris: 1

Comentaris

La pel·lícula que es va projectar últimament al C.P. va ser "El Desafio" i no pas "Vertigo"

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic