Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la cerimònia inaugural del Congrés de Turisme de Neu i Muntanya, ahir.
Un moment de la cerimònia inaugural del Congrés de Turisme de Neu i Muntanya, ahir.

Martí defensa que el repte del sector turístic és créixer ara en qualitat


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Impulsar una estratègia que permeti al sector turístic créixer en qualitat més que en quantitat. Aquesta és l’aposta del Govern, segons va defensar el cap de l’executiu, Antoni Martí, en la inauguració del Congrés de Turisme de Neu i Muntanya. Martí va alertar dels riscos que comportaria seguir creixent en nombre de visitants, com ara problemes en la mobilitat interna, la degradació de les zones naturals o la manca d’oferta d’allotjament per als residents. Això caldrà gestionar-ho en bona mesura amb la Llei de l’allotjament turístic aprovada recentment i també a través de polítiques mediambientals i de mobilitat.
És aquesta oferta de més qualitat i un increment dels preus dels establiments el que ha de permetre no créixer tant en volum de visitants i atraure clients d’un poder adquisitiu més alt. “Això és el repte del país en els propers deu anys”, va dir el ministre de Turisme, Francesc Camp, que va remarcar que aquest canvi ha de ser progressiu, ja que avui Andorra és un destí molt competitiu en preu. I un dels aspectes a tenir en compte en aquest marc és l’increment de l’oferta d’apartaments turístics afavorida per les plataformes en línia, va destacar Martí. Aquests allotjaments han passat de representar 4.800 llits el 2010 a 12.000 l’any passat, un increment de quasi un 150% en set anys. El cap de Govern va destacar que l’executiu “no posa en dubte els allotjaments turístics, però el creixement s’ha de controlar per no distorsionar l’oferta”. En aquest sentit va remarcar que la proliferació d’apartaments pot comportar un abaratiment dels preus, una reducció dels pisos disponibles per als residents, i no afavoreix la renovació dels immobles. De fet, Camp va indicar que “si tenim massa oferta no pujaran els preus i, si no pugen els preus, no pugen els beneficis i, si no pugen els beneficis, no s’inverteix”. El ministre considera que cal convertir aquest “cercle viciós” en un “cercle virtuós” i fer que els preus puguin anar a l’alça i que tot plegat permeti fer inversions i incrementar salaris. Així mateix, el ministre va insistir que per tenir una oferta de primer nivell també cal comptar amb personal format i content, a banda de les infraestructures.
Camp va defensar que la Llei de l’allotjament turístic aprovada el juliol passat ha de regular de forma més equitativa el sector i reduir el creixement dels apartaments. El que no creu és que en pugui rebaixar el nombre. El ministre va afirmar que l’impacte de la normativa es veurà a mig termini i que hi ha mesures, com la potestat de la comunitat de propietaris de prohibir l’existència d’apartaments o el fet que els edificis amb més del 50% de la superfície dedicada a aquesta activitat hagin de passar a ús hoteler –obligant-los a invertir més–, que afavoriran que una part dels habitatges es mantinguin per a residents. En tot cas, va apuntar que el problema d’habitatge provocat pels apartaments turístics està molt acotat a Canillo i el Pas de la Casa. Camp també creu que el fet que la llei permeti a un propietari llogar directament fins a dos apartaments sense haver de recórrer a una empresa pot fer aflorar alguns pisos il·legals. Amb tot, va indicar que els negocis no declarats no representen un problema gaire important. L’any 2014 se’n van quantificar uns 400 sense legalitzar.
En la jornada d’ahir, el secretari general de l’Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili, va destacar que “Andorra és un dels millors exemples al món sobre com crear una destinació per a les quatre estacions”. En la seva intervenció, Camp també va destacar l’aposta del Principat per posicionar-se en els esdeveniments esportius (una de les ofertes que atrau visitants avui) i va remarcar el repte que suposa per al país el fet que les compres es facin cada vegada més per internet.

Un expert remarca que cal més diferenciació entre els establiments hotelers que hi ha al Principat

Albert Grau, director soci de Magma Hospitality Consulting, considera que l’oferta hotelera d’Andorra necessita “un punt de diferenciació”. En aquest sentit, va remarcar que tot els establiments són força similars i “tots estan treballant amb un mateix nínxol de mercat”. Els que han “fet els deures”, però, estan captant els clients d’alt poder adquisitiu o que busquen altres tipus d’experiències. “Crec que estem en un mercat madur i hem de replantejar-nos com reposicionem els actius hotelers”, va dir. Així mateix, va deixar clar que el reposicionament “no és només xapa i pintura” a l’hotel, sinó que cal parlar de gestió i de comercialització, entre altres aspectes. Grau va destacar que moltes destinacions turístiques tenen una planta hotelera que necessita diferenciació per ser més competitiva, tots els allotjaments són iguals i no estan aportant cap valor als clients,  que estan canviant les tendències. Per això considera que els hotels han de sortir de la zona de confort i analitzar per què el client, que està canviant la forma de fer vacances, opta per altres tipus d’allotjaments. També es va referir a les plataformes que ofereixen lloguers d’apartaments i va apuntar que, tot i que cal un marc legal perquè tothom jugui amb les mateixes cartes, els hotelers han d’analitzar els serveis que estan oferint i que el sector no és capaç de donar.

congrés de turisme de neu i muntanya
turisme

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si el ministre de turisme creu que NO es podrà rebaixar el nombre d'apartaments turístics no anem bé doncs si es dediquessin de valent a perseguir i fer tancar la gran quantitat que n'hi ha d'il.legals, quedarien resolts més d'un problema o si més no minimitzats (com per exemple la falta de pisos de lloguer). És vergonyós la quantitat d'apartaments turístics il.legals que hi ha a qui no es diu absolutament res doncs suposo que és massa feina fer la cacera de bruixes que caldria fer amb immediatesa!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte