Diari digital d'Andorra Bondia
Ilja Janitskin continua en arrest domiciliari monitoritzat en un domicili a Fontaneda.
Ilja Janitskin continua en arrest domiciliari monitoritzat en un domicili a Fontaneda.

El Superior resol a favor de Fiscalia i aprova l’extradició del periodista finlandès


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Tribunal Superior ha acceptat el recurs presentat pel ministeri fiscal i ha resolt a favor de l’extradició del periodista finlandès Ilja Janitskin, reclamat per la justícia de Finlàndia per una quarantena de delictes, entre els quals el de discriminació i incitació a l’odi, calúmnia, amenaces no condicionals, violació de secrets en l’àmbit laboral i contra la propietat in-tel·lectual. Aquests són els cinc delictes que estan tipificats al Codi Penal andorrà i pels quals la Fiscalia va demanar a Corts l’extradició d’aquest exjugador d’hoquei i periodista a la publicació digital qualificada MV-lehti, considerada per molts antiimmigrants i anti-UE, i que aquest tribunal en primera instància li va denegar. Però la sala penal del Tribunal Superior va fer pública ahir la resolució per la qual revoca la sentència del 19 de desembre passat del Tribunal de Corts i diu sí a l’extradició demanada per les autoritats finlandeses. Paral·lelament, l’advocat de la defensa, Alfons Clavera, va explicar ahir que s’ha presentat “la primera petició d’asil polític que s’ha fet al Govern d’Andorra” i que, malgrat que els tribunals vulguin extradir-lo, l’executiu pot donar-li asil i esperen aquesta resposta, que crearà la primera línia de jurisprudència en aquest sentit. Aquesta part està disposada a anar fins a Estrasburg. 
Tal com ja va justificar la defensa de Janitskin, en la demanda d’extradició hi faltava documentació, així com la traducció de certs documents. La Fiscalia, però, va aportar aquesta documentació a Corts i, des de la defensa, consideren que això no respecta el dret al procés degut i el principi de legalitat perquè havia de ser el Govern qui havia de demanar aquest complement d’informació, i no que durant el procés judicial ho fes la Fiscalia. El ministeri públic, però, va reclamar respondre afirmativament a la demanda d’extradició perquè els delictes que se li imputen superen els tres anys de presó, i que eren els tribunals nòrdics els que tenien competència per jutjar-lo. Per la seva banda, la defensa va argumentar que els delictes que se li imputen són del 2015 i 2016 i que, segons la llei andorrana, haurien prescrit. Però la defensa té com a argument fort el risc que corre el periodista finlandès, ja que  afirma que està amenaçat per Estat Islàmic i grups d’ultradreta i ultraesquerra. Un fet que, segons Clavera, compleix amb els requisits d’atorgament de l’asil polític.

Propers moviments
Després de la resolució del Tribunal Superior d’ahir, ara, però, la defensa té previst formular un incident de nul·litat d’actuacions davant del Superior, mentre espera la resposta de la demanda administrativa de la petició d’asil polític. En aquest incident de nul·litat, segons va explicar ahir Clavera, es preveu argumentar que s’ha vulnerat el dret al procés degut i que s’ha infringit el principi de la legalitat. “Nosaltres creiem que s’ha vulnerat el dret a la jurisdicció, al procés degut i s’ha infringit el principi de legalitat processal”, va comentar Clavera. Segons la defensa, el que ha fet el Superior és una interpretació extensiva del Tractat d’extradició i de la Convenció europea d’extradició. “Nosaltres estàvem d’acord amb la valoració que va fer el Tribunal de Corts, que considerem que segueix la literalitat del tractat”, va comentar Clavera. 
Però, segons la resolució del Superior, el Tribunal de Corts va fer una interpretació “restrictiva” d’aquest acord i, per això, va revocar la sentència. 
Aquesta petició d’incident de nul·litat s’espera que sigui negativa, i aleshores la defensa té previst elevar el cas al Constitucional. En el cas que aquest tribunal consideri que no s’han vulnerat aquests drets i respongui afirmativament a la demanda d’extradició, la defensa diu que està disposada a arribar fins al Tribunal Europeu de Drets Humans. Això sí, l’home finlandès hauria d’extradir-se, sempre que la defensa reclami mesures cautelars, un procediment que podria durar anys. 
Sigui com sigui, Janitskin continuarà per ara en arrest domiciliari monitoritzat en una casa que resideix a Fontaneda, un règim que se li va atorgar l’octubre passat després d’haver estat diversos mesos a la presó de la Comella, i per la qual cosa el periodista finlandès va cridar que a “Andorra existeixen els Drets Humans”. Continua també en tractament d’un càncer que té  des de fa uns mesos. 

tribunal
recurs
finlandès
extradició

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Dear people of Andorra. Please don't send Ilja back home to facist DDR.. Finland. He will be jailed for lifetime.. just because of his opinions.. opposing EU and globalism. As a Russia neighbouring country Finland is a playground for globalist politics. Free speech is suppressed and civil rights are broken continuously. Ilja is not a criminal.. his problem is that he founded a website which became tremendously popular.. too loud voice opposing globalists. That is his crime.
Todos nosotros en Finlandia sabemos que el Sr. Janitskin es totalmente inocente y no tiene nada que ver con los falsos acusaciones del parte de los funcionarios Finlandeses.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte