Diari digital d'Andorra Bondia
 L’acusada va reconèixer ahir davant el Tribunal i amb llàgrimes el seu penediment per uns furts que se li van escapar de les mans.
L’acusada va reconèixer ahir davant el Tribunal i amb llàgrimes el seu penediment per uns furts que se li van escapar de les mans.

L’empleada d’una joieria que va robar: “Se’m va escapar de les mans”


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Era encarregada d’una de les botigues de Suïssa Joiers. Feia més de sis anys que treballava a l’empresa. En un viatge a Rússia, va cobrar alguna joia venuda i va tornar a Andorra amb un sobre amb uns 17.000 euros. Aquest sobre, però, es va perdre i,  en lloc de comunicar-ho a la propietària, va anar fent moviments durant uns mesos a les caixes de la joieria per cobrir aquell buit, fins que el novembre del 2013 es va descobrir tot. Aquesta és la versió de l’acusada, que, amb un llistat de joies venudes, va reconèixer quines havia venut i de quines es va apropiar per vendre-les a altres botigues, i quins imports no va ingressar a la caixa. Una quantia molt superior a la presumptament perduda en aquell sobre. Ella va reconèixer que aquella apropiació que volia fer “se’m va escapar de les mans”, va dir ahir davant el Tribunal de Corts. 
Fiscalia l’acusa de dos delictes majors continuats de furt i d’apropiació indeguda, tots dos amb abús de confiança i per una quantitat superior a 6.000 euros, i també un concurs medial pel delicte de falsificació de document (ja que va manipular la comptabilitat de l’empresa), pels quals reclama tres anys de presó condicional, i el pagament de la responsabilitat civil que reclami l’acusació particular. Aquesta part que representa la propietària de la joieria va quantificar en més de 80.000 euros el material i efectiu robats i es va adherir a la petició de pena sol·licitada per la fiscalia; això sí, la va condicionar al fet que la dona pagui durant quatre anys un mínim de 100 euros mensuals en concepte d’aquesta responsabilitat civil, que evitaria que ingressés a la presó, i que la resta que quedi després dels quatre anys també  l’haurà de pagar.
Quant a aquesta quantia, uns 5.000 euros, són d’unes peces a què, en l’inventari registrat per l’empresa, s’hi va posar el nom d’Irina. Es tracta d’una clienta de confiança de l’acusada a qui va atorgar rebaixes i condicions de venda sense que, per la política d’empresa (recollida en un protocol intern anomenat Llibre vermell), l’hi pogués atorgar faltant el consentiment de la propietària, però sí que ho va fer. L’acusació considera que aquestes peces no reconegudes per la processada s’han d’imputar com a càrrec en la responsabilitat civil, ja que es van vendre en unes condicions que desconeixia la propietària. 
Quan al novembre a l’empresa es van assabentar del robatori continuat, la processada va viatjar a Rússia en busca de la seva clienta per recuperar part dels diners que li devia, sense èxit. En tornar, davant de la secretària i de la mateixa propietària, va reconèixer de quines joies i quantitats de l’inventari s’havia apropiat. A casa seva, li van trobar almenys un anell robat. 
Per la seva banda, la defensa reconeix la qualificació dels dos delictes majors i de la falsificació de document, però reclama que es rebaixi la pena a un any i mig de presó condicional, i reconeix menys quantia en la responsabilitat civil. 
 
‘Modus operandi’   
Com a encarregada de la botiga, quan es feia l’inventari de l’estoc ella guardava les etiquetes de les joies de què s’havia apropiat o que havia venut en condicions especials i en cantava la referència com si estiguessin a l’aparador, mentre una altra empleada n’apuntava les referències. Així, a l’estoc, hi figuraven tot i que presencialment no hi eren. 
La processada és mare de dues filles i està embarassada d’un fill. Va demanar perdó a la propietària i va intentar que tot quedés en un deute personal, ara fa cinc anys, però la propietària ho va denunciar per la quantia de diners tan alta i de cara a la responsabilitat adquirida amb la resta del personal de l’empresa. 

empleada
joieriam se'm va escapar de les mans
robar
Comentaris: 1

Comentaris

volem sapigue el nom i la nacionalitat de la lladrona

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic