Diari digital d'Andorra Bondia
Francesc Zamora és representant dels empresaris i autònoms al consell d’administració de la CASS.
Francesc Zamora és representant dels empresaris i autònoms al consell d’administració de la CASS.

Zamora: “Els treballadors han de cotitzar més pel seu propi benefici”


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El representant dels empresaris i dels autònoms al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Francesc Zamora, s’ha marcat unes primeres línies a seguir en un termini curt de temps. La primera serà la de demanar al consell d’administració quin és l’impacte econòmic que suposa cada mesura que l’estudi actuarial proposa per fer el sistema més sostenible. Segons Zamora, s’hauria de començar per aquelles amb un impacte superior. Per altra banda, el representant dels empresaris té clar com s’haurien d’aplicar algunes d’aquestes mesures. Proposa regular l’increment de l’edat de jubilació per sectors, i que els que tenen més risc no l’assumeixin. A més,  també considera que els treballadors han de pagar cotitzacions més altes “perquè és una prestació que els reverteix directament”.
A finals d’aquest mes es reunirà el primer consell d’administració renovat i Zamora té previst fer aquesta demanda perquè els responsables expliquin quin impacte econòmic pot tenir cada mesura que proposa l’acta actuarial. Segons Zamora, els estudis actuarials “posen la por al cos i es fa demagògia, però el que s’ha de fer és fixar un rumb i agafar el timó”, va comentar.
Segons el representant dels empresaris a la CASS, aquest consell d’administració “ha d’anar per feina i no pot esperar més a aplicar certes mesures”, però per això s’ha de mirar l’ordre en què s’estableixen, i Zamora considera que s’ha de començar per aquelles que tinguin una repercussió més gran en els comptes de la seguretat social. 
Entre les mesures que es proposen en aquesta acta, es parla d’incrementar les cotitzacions. Per Zamora, “la sostenibilitat del sistema és o hauria de ser més important per als treballadors”. Segons el representant de la patronal, els empresaris solen tenir més poder adquisitiu per assegurar-se el futur, “i són els treballadors els que han de donar més per al seu benefici i això s’aconsegueix amb la recaptació directa”. Zamora va manifestar que l’increment de les cotitzacions per part dels assalariats repercutirà en un futur en les seves pensions, “per tant, és una prestació que reverteix directament en el treballador”, va comentar. 
Segons Zamora, si ara les cotitzacions les paguen un 75% l’empresari i un 25% el treballador, “aquesta diferència s’hauria de reduir amb una tendència cap a l’equilibri”, va comentar. Segons ell, si no es vol un 50% per a cada part, almenys que l’empresari pagui un 60% o 55% de les cotitzacions, i el treballador, un 40% o un 45% .

Més anys de jubilació
Des de la patronal veuen positiu que s’incrementi l’edat de jubilació, però proposen que es faci per sectors. “Totes aquelles professions que tinguin certs riscos no poden incrementar l’edat de jubilació, però sí que ho poden fer aquelles on l’experiència és un valor afegit”, va comentar Zamora.
Per tot això, des del sector empresarial de la CASS consideren que l’increment de l’edat de jubilació, que també és una de les mesures que contempla l’estudi actuarial, no s’apliqui i s’estudiï de manera generalitzada sinó per sectors, perquè entenen que, per exemple, a la construcció, i segons el lloc, pot suposar un risc que un treballador als 67 anys pugi a una bastida.
Una les qüestions que més es parla i que hauria de tenir una repercussió per a l’eficiència del sistema és l’aplicació de la tan anunciada reforma sanitària. Segons Zamora, el sistema sanitari actual “és relativament caòtic” i s’ha de començar per reformar-lo perquè, malgrat que la població hagi baixat la despesa, a la branca sanitària continua pujant. 
“És cert que aquesta reforma sanitària ja s’ha dit que s’ha estudiat i es disposa de certs indicadors de la CASS, però no arriba”, va advertir Zamora. El representant dels empresaris i dels autònoms considera que un dels punts prioritaris  de la reforma és el del metge referent, per posar més ordre en el sistema sanitari i generar menys despesa. 
Zamora, que va presentar candidatura conjunta amb Xavier Altimir i van guanyar el mes passat les eleccions de la CASS a l’altra candidatura del sector empresarial, representada per Josep Baliellas i Raquel Beatriz, pretén donar empenta al consell d’administració perquè, sense cap més retard, s’abordin aquelles mesures que han de sanejar la seguretat social. 

Zamora
treballadors
cotitzar
més
propi
benefici
Comentaris: 1

Comentaris

Si hem de cotitzar més, que sigui perquè ens hagin augmentat el sou. Els treballadors no podem pagar més a la cass i arribar a finals de mes. I poder estalviar i també tenim dret a fer vacances. I ara, a veura a quin preu retorna la cass els punts a l'hora de jubilar-se !!!!!! Que l'empresari s'impliqui més, i pagui més al treballadors. Altres paísos ho han fet, i en tres anys han remontat el país. No ens vulgueu enganyar, sisplau.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic