Diari digital d'Andorra Bondia
Les immobiliàries de la Seu d’Urgell alerten d’una pujada de preus, però que no arribarà mai al preu d’Andorra.
Les immobiliàries de la Seu d’Urgell alerten d’una pujada de preus, però que no arribarà mai al preu d’Andorra.

El mercat de lloguer de la Seu arriba al límit d’ocupació i preveu encarir-se


Escrit per: 
Pepa Gallego / FOTO: Jorge Franganillo

L’emigració de població a la Seu d’Urgell per l’increment del preu de lloguer al Principat no es veu reflectida en les xifres oficials, ja que el cens de la Seu d’Urgell ha baixat en el darrer any en nombre d’habitants. Si mirem les xifres de permisos fronteres a Andorra sí que s’han incrementat, però des del Govern també informen que si en el que portem d’any es té registrat que 31 persones han tramitat el canvi de permís de residència i treball a permís fronterer, també afirmen que és la mateixa xifra que ho ha sol·licitat a l’inversa. Molts responsables d’immobiliàries de la Seu tenen constància que els qui baixen no tenen com a prioritat formalitzar el canvi de residència; ja tenen comptes bancaris a Espanya per fer-ho efectiu i prefereixen mantenir la residència i no perdre els anys d’antiguitat. Del que sí que es té contrastat és que el mercat de lloguer ja està gairebé al límit d’ocupació per aquesta arribada de residents d’Andorra del darrer mig any.  

El mercat immobiliari de la Seu assegura arribar ja a tenir tot l’habitatge de lloguer ocupat i això fa preveure un increment de preu “que mai serà com el d’Andorra perquè si aquí el metre quadrat costa cinc euros, és a dir, la meitat que a Andorra, com a molt pot pujar a 6,5 o 7”, va comentar Èric Obiols, de la immobiliària Estañol. Aquest increment s’espera que es pugui produir a finals d’aquest any. 
Obiols afirma que davant d’aquesta limitació d’oferta, ara els que baixen d’Andorra “també busquen a altres localitats com Montferrer o el Pla de Sant Tirs, perquè no els importa estar en un poble o un altre ja que han d’agafar igualment el cotxe per pujar a Andorra a treballar”, va dir Obiols. 
El principal motiu pel qual la gent d’Andorra baixa a la Seu o els voltants a viure “és perquè amb la finalització del contracte de lloguer els incrementen d’una manera desproporcionada el preu”, comenta Conxi Varas, de Finques Planes, que també assegura que alguns propietaris es plantegen un increment de preu però en consonància a l’increment de l’IPC o de nivell de vida, “no encara increments importants”.  “D’altres també aprofiten per comprar alguna caseta o pis perquè tenen uns estalvis” va  dir Varas.
“Altres persones que aconsegueixen una feina a Andorra ja no busquen aquí el lloguer i baixen directament a la Seu”. Així ho va manifestar Xavier Ferrer, de Finques Ferrer. 

LES XIFRES
Segons les xifres d’immigració del Govern, el nombre de fronterers ha anat creixent en els darrers dos anys però amb xifres encara moderades.  Al desembre del 2015 hi havia registrats 1.436 fronterers. Aquesta xifra va baixar fins als 1.355 l’any següent. A desembre del 2017 ja es va notar un increment de 74 fronterers més i es va arribar a la xifra total de 1.429, i al juliol d’aquest any ascendien a 1.485 fronterers. Unes xifres que denoten una tendència creixent. 
D’altra banda, el cens de la Seu d’Urgell es manté en una xifra que ronda els 12.200 habitants. Així, si al 2016 el cens comptava un total de 12.284 empadronaments, al 2017 van ser 12.158 i al juny del 2018 se’n tenien registrats 12.117, asseguren des de l’ajuntament urgellenc. 

 

Seu d'Urgell
Habitatge
lloguer
Comentaris: 1

Comentaris

I l’AGIA té els nassos de negar que la gent està marxant? Si la immbiliaria no estigues cartelitzada els preus no haguessin tocat tan alt.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic