Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern es va reunir amb els presidents de les associacions hoteleres per parlar sobre cursos adreçats al sector.
El Govern es va reunir amb els presidents de les associacions hoteleres per parlar sobre cursos adreçats al sector.

Govern i hotelers inicien converses per impulsar formacions per al sector


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern es va reunir la setmana passada amb la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) i Autèntics Hotels d’Andorra (AHA) per analitzar la posada en marxa de formacions per als empleats del sector hoteler. Segons van explicar des de les dues patronals, l’objectiu era tenir un retorn d’aquestes abans d’implementar cap mena de curs per així assegurar que respon a les necessitats reals. “El Govern vol copsar quina és la nostra principal preocupació i comptar amb nosaltres” en aquest procés, va dir el president de la UHA, Carles Ramos. És per això que en un termini breu de temps, les entitats li faran arribar unes propostes i el número d’assalariats que podrien estar interessats en les formacions per garantir que hi haurà un mínim d’assistència. 

Ramos va remarcar que es tracta d’analitzar quines necessitats de formació hi ha entre el personal base i els comandaments intermedis mentre que la presidenta de l’AHA, Cristina Canut, va afegir que els cursos haurien d’anar adreçats a persones que fa anys que treballen al sector per tal de posar-se al dia. En tot cas, Canut va recordar que aquesta oferta no ha d’entrar en competència amb la formació que imparteix el Liceu Comte de Foix sobre cuina i menjador i el centre Vatel i va apostar per “formacions puntutals” dirigides als diferents sectors d’un hotel per incentivar la millora de l’atenció al client. Pel president de la UHA, on caldrà fer més èmfasi també és en l’atenció al client, no només del personal que treballa de cara al públic sinó de tota la resta. La presidenta de l’AHA va coincidir que els esforços s’han de centrar en fer que les plantilles siguin més receptives amb el client, potenciar les habilitats comunicatives així com el “saber estar” i la presència, tot orientat a “millorar els processos de treball i la qualitat”. Canut va insistir, però, que abans d’impulsar cap curs cal assegurar que aquest serà eficaç. És per aquest motiu que va defensar que el que cal és una formació pràctica, estimulant, impartida per professionals del sector i integrada per cursos “molt concrets” i orientats a diferents professionals de l’hoteleria.

Quant al finançament de les formacions, de la trobada mantinguda amb els ministres d’Educació i Ensenyament Superior i de Turisme, Èric Jover i Francesc Camp, respectivament, se’n va extreure que el Govern estaria disposat a cobrir les despeses, tot i que potser no el cent per cent. L’executiu també va consultar als empresaris com veurien establir l’obligatorietat d’assistir als cursos en el cas que l’hotel no assolís un 8 en la reputació en línia. 

La trobada amb les patronals hoteleres es va dur a terme a iniciativa del Govern després que el sector hagi posat de manifest en diverses ocasions les mancances en formació. “Un dels problemes crònics és aquest”, va recordar Canut. És per aquest motiu que tant la UHA com l’AHA van valorar positivament el pas fet per l’executiu. Ramos va destacar que “si volem posar en valor el nostre parc hoteler cal atendre el capital humà” i es va mostrar satisfet de la voluntat del Govern de treballar conjuntament en aquest àmbit. En el mateix sentit, Canut va remarcar que “el gran problema és trobar gent formada i per això tot el que es pugui fer serà benvingut”. Tot i així, va apuntar que en alguns establiments el problema no és la formació, sinó la rotació del personal i la política d’empresa que impedeix que el servei es doni amb qualitat. Des de l’AHA, tot i celebrar la iniciativa, afegeixen que aquesta sembla una de les diverses “petites accions” impulsades pel Govern per “anar posant remei a les dificultats”, però sense actuar amb una visió global i atacar el problema de fons. És per això que demanen la definició d’una política turística a llarg termini, amb uns objectius clars i centrats en atraure clients de qualitat durant tot l’any, fugint del low cost. De fet, a les portes d’unes eleccions, temen que aquesta iniciativa no tingui continuïtat i tenen la sensació que és una forma d’avançar-se a les crítiques que es podrien produir si alguns establiments acaben perdent estrelles arran de la nova Llei de l’allotjament turístic.

Govern i hotelers inicien converses per impulsar formacions per al sector
Número de vots: 256
Comentaris: 1

Comentaris

L'obligada redimensió de la plaça hotelera serà proporcional a la seva qualitat i excel·lència. Sous i contractes dignificant i la fidelització de l'empleat a l'empresa fomentarà la fidelització de la clientela.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic