Diari digital d'Andorra Bondia
Naudi i Bartumeu en una roda de premsa anterior.
Naudi i Bartumeu en una roda de premsa anterior.

SDP critica la inoperància del Govern per sortir de la llista grisa de la UE


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Després que es donés a conèixer que la Unió Europea (UE) manté Andorra a la llista grisa de paradisos fiscals, Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va denunciar ahir la “inoperància” del Govern per complir amb els compromisos internacionals. Així, el president de la formació, Jaume Bartumeu, va recordar que el 5 de desembre del 2017, l’Ecofin va adoptar unes conclusions sobre jurisdiccions no cooperants en qüestions fiscals. En aquesta relació hi figurava Andorra i s’assenyalava que hi havia el compromís d’aquest país d’abolir els sistemes fiscals qualificats per la UE com a competència deslleial i perjudicials per a l’àmbit general de l’activitat tributària. Bartumeu va indicar que el ministre de Finances, Jordi Cinca, va assegurar que s’estava treballant per sortir d’aquesta llista. Tot i així va lamentar que ha passat pràcticament un any i encara “no s’han fet els deures”.

És per aquest motiu que el president d’SDP va declarar que “el Govern haurà d’explicar què ha fet i què no ha fet”, tenint en compte que abans de la publicació de la darrera llista s’han fet tres revisions que han permès la sortida, per exemple, de Liechtenstein o el Perú mentre que “Andorra s’hi ha quedat”. Davant de tot plegat, Bartumeu no veu ni “voluntat ni ganes de fer la feina que s’ha de fer” ja que les mesures a adoptar considera que es podrien haver implementat amb un període més curt de temps. En aquest context va avisar que “a Brussel·les estan passant de la sensació al convenciment que el Govern d’Andorra no és seriós, no fa la feina quan l’hauria de fer, sempre va tard, i això va en detriment de la credibilitat ja no del Govern, que està sota mínims, sinó del país”.
El president d’SDP va recordar que la modificació de l’impost de societats és una peça necessària per sortir de la llista grisa i es va mostrar a l’espera que amb aquesta mesura n’hi hagi prou. Al mateix temps va remarcar que des de la formació sempre s’ha denunciat que el sistema fiscal promogut pels demòcrates “és assimilable al formatge gruyère” ja que “hi ha tantes escapatòries i tantes derogacions que la Unió Europea ens ha hagut de picar damunt de la taula”. 
Per altra banda, SDP també va anunciar el suport a la proposta de resolució presentada pel sanmarinès Marco Nicolini a l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa encaminada a evitar les influències que poden tenir els lobbies financers i oligàrquics en la presa de decisions públiques, tenint en compte que els petits Estats són més vulnerables a aquestes situacions.
Finalment, Bartumeu es va referir al lliurament de dades de Banco Madrid a Espanya sense control judicial. Va afirmar que “jo ja vaig denunciar fa un any” en un documental sobre les clavegueres de l’Estat espanyol “el que alguns ara acaben de descobrir” i va lamentar que “ningú ho havia volgut veure”. Bartumeu va explicar que en la projecció del treball en un cinema de Barcelona fins i tot s’hi va desplaçar una delegació de la Batllia.

 

SDP
Jaume Bartumeu
llista grisa
fiscal
BANCO MADRID
Comentaris: 1

Comentaris

Bastante tiene uno con que Andorra suena a gangsters y negocios turbios para que encima no consigan sacarlo de la lista gris.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic