Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va exercir ahir de portaveu de l’executiu en absència de Jordi Cinca.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va exercir ahir de portaveu de l’executiu en absència de Jordi Cinca.

Disminueixen les sol·licituds d’ajuts a l’habitatge però se’n donen més


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern ha rebut aquest any fins a 1.143 sol·licituds d’ajuts per a l’habitatge de lloguer, un 10,8% menys que les que va rebre en la convocatòria del 2017, quan se’n van comptabilitzar 1.282. Així ho va posar de manifest ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va remarcar que tot i el descens del nombre de sol·licituds en aquesta convocatòria s’han incrementat un 5% les ajudes concedides.
I és que segons les dades fetes públiques pel ministre, fins a un 80% de les demandes rebudes, 915, es van considerar favorables davant les 872 ajudes que es van concedir en la convocatòria de l’any passat, i només el 20%, 228, es van denegar quan el 2017 les rebutjades van ser 410. Quant a l’import global de les ajudes concedides, ha ascendit fins als 1.653.132,99 euros, més de 330.000 euros en relació al global d’ajudes atorgades en la campanya anterior.
Espot, que va atribuir el fet que s’incrementin les sol·licituds d’ajuts acceptades a les diferents modificacions que s’han anat introduint al reglament per “flexibilitzar” els criteris per poder tenir accés a l’ajut, va fer una valoració “molt positiva” de les xifres d’aquesta convocatòria ja que posen de manifest que “no hi ha una necessitat creixent” de les ajudes a l’habitatge i sí en canvi “més possibilitats de tenir accés als ajuts”. 
Pel que fa a les sol·licituds que han estat rebutjades, Espot va precisar que la gran majoria, 137 (61%) ho han estat perquè el demandant superava el barem d’ingressos o el patrimonial, el 10% (23) per manca de la documentació acreditativa corresponent, un 8% (19 peticions) s’han desestimat perquè el possible beneficiari portava menys de cinc anys de residència al país, mentre un 7% (17 demandes) no s’han considerat favorables perquè se superava el preu de lloguer màxim establert. També s’han negat ajudes per discrepàncies entre les dades declarades i les administratives (6%), per superar el llindar d’estalvis màxims permès (5%) i per gaudir de l’habitatge per raons professionals i no residencials (1%), entre d’altres.
En el cas de les sol·licituds declarades favorables, el ministre va explicar que un 26% dels beneficiaris (239) són famílies monoparentals; un 19% (178) persones grans; un 8% (68) joves; un 6% (54) famílies nombroses; un 4% (40) persones amb discapacitat i un 3% (22) dones en situació desavantatjosa, mentre que l’altre 34% (314 sol·licituds) correspon a la resta de persones no incloses en cap d’aquests col·lectius.
Per nacionalitats dels demandants, s’han concedit 379 (el 33%) ajudes a ciutadans espanyols, 341 (30) a andorrans, 260 (23%) a residents portuguesos, 52 (5%) a nacionals marroquins, 22 (2%) a ciutadans francesos, mentre que el 7% restant (89 ajudes) ha estat per a persones d’altres nacionalitats.
Cal recordar que la convocatòria d’ajudes 2019 es va obrir el 22 d’octubre passat i té una dotació  d’1.813.161 euros.

Aprovat el calendari laboral pel 2019 amb 14 festius

El consell de ministres va acordar ahir el calendari laboral per a l’any 2019, que preveu 14 festius de compliment obligatori, retribuïts i no recuperables per als treballadors dels sectors de la construcció, les indústries en general, les oficines, els establiments bancaris, les perruqueries, el transport i la distribució de mercaderies i els serveis no relacionats directament amb el turisme. 
Concretament es tracta de l’1 i 6 de gener, el 4 i el 14 de març, 19 i 22 d’abril, 1 de maig, 10 de juny, 15 d’agost, 8 de setembre, 1 de novembre i 8, 25 i 26 de desembre.
En els cas dels treballadors de sectors relacionats directament amb el turisme també tindran 14 dies festius, retribuïts i no recuperables, si bé  les festes podran traslladar-se a qualsevol altre dia per acord de les parts, excepte Cap d’Any, Constitució, Meritxell i Nadal.

El salari mínim puja un 1,5% com a mínim

L’executiu va aprovar el decret de fixació del salari mínim d’horari interprofessional per a l’any 2019, que preveu que aquest augmenti segons l’IPC, estimat en l’1,7%, i en el cas que sigui inferior que com a mínim augmenti un 1,5%. Així, en aquest cas el salari mínim se situaria en els 1.033,07 euros mensuals. Si es compleixen les previsions de l’IPC, aleshores el salari mínim pel 2019 quedaria fixat en 1.034,76 euros.

Protecció per la caiguda de blocs rocosos

El Govern va acordar ahir l’adjudicació dels treballs de reposició d’una barrera intermèdia de protecció per la caiguda de blocs rocosos a la canal de Coll d’Eres a la solana d’Andorra la Vella a l’empresa Desplom per un import de 76.042,82 euros. Es tracta de la barrera que es va malmetre arran d’un despreniment de rocs aquest estiu passat. Tindrà 5 metres d’alçada i una longitud total de 35 metres.

Reforma de la il·luminació de Sant Climent

El consell de ministres va adjudicar ahir la reforma de la il·luminació interior i exterior de l’església de Sant Climent de Pal a l’empresa Pime SA, per un import de 73.880,29 euros. En concret es renovaran les actuals instal·lacions elèctriques, que amb el temps s’han malmès i han quedat obsoletes. També se sanegen els revestiments interiors i, un cop passades les instal·lacions, se’n reposen de nous executats i acabats de manera tradicional.

Habitatge
ajuts
sol·licituds
disminueixen
donen més

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si continuen apujant el preu dels lloguers un 40% cada cop que finalitza un contracte, farà falta més ajudes...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte