Diari digital d'Andorra Bondia
La vicepresidenta de la Internacional Socialista de Dones (ISD), Hella Ben Youssef.
La vicepresidenta de la Internacional Socialista de Dones (ISD), Hella Ben Youssef.

Hella Ben Youssef: “Portarem el missatge de les dones d’Andorra a totes les instàncies”


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La vicepresidenta de la Internacional Socialista de Dones (ISD), Hella Ben Youssef, participa aquesta tarda a la taula rodona Dones: política i drets, organitzada pel Partit Socialdemòcrata. En l’entrevista parla de la necessitat de despenalitzar l’avortament a Andorra i d’implementar quotes en política per assolir la igualtat entre homes i dones.

Avui parlarà sobre la legislació de l’avortament arreu del món. Quina és la situació?
Parlar de l’avortament és parlar del dret de la dona a disposar del seu cos. És també parlar d’un potencial futur d’un infant no desitjat i les conseqüències socials sobre aquest infant. Quan aquestes lleis existeixen, de vegades els professionals de la salut les buiden de contingut en emparar-se darrere l’objecció de consciència. A més, s’apliquen criteris que limiten aquest dret per reduir-ne l’abast. Aquests criteris difereixen d’un país a un altre. Fetus no viable, violació, integritat física de la mare són sovint els únics motius que autoritzen la interrupció de l’embaràs. El març passat, Metges del Món va aprofitar el dia dels drets de la dona per reivindicar el seu combat per un accés gratuït a la contracepció i a l’avortament per a totes les dones i arreu del món.

Els moviments de dones són més forts avui. Això ha permès avançar en la legalització de l’avortament?
Això és molt variable i depèn de la presa de consciència col·lectiva com a conseqüència de les lluites portades a terme pels moviments. Així, el 2018, les irlandeses han aconseguit la legalització d’aquest dret mentre que les argentines, alguns mesos més tard, han vist com se’ls refusava.

A Andorra, l’avortament és il·legal. Com qualificaria aquesta situació en el marc europeu i mundial?
El procés de reconeixement d’aquest dret segueix, generalment, quatre etapes necessàries per avançar vers un consens i posar aquest tema a sobre de la taula del legislador. Aquest procés es basa en la història del país i les lluites impulsades per la societat civil i la població així com les polítiques. Aquest procés és també una acceptació del nou rol de la dona en el seu entorn en tant que ésser lliure amb el seu cos i les seves decisions com tot ciutadà ho és en una democràcia. 

Com s’aconsegueix?
La lluita pel dret a l’avortament requereix una implicació de la societat i movilització social, presa de consciència i presència masculina en aquesta lluita. També és molt important que hi hagi una institucionalització (legislació, generalització de les estructures de presa en càrrec) que sigui la garant d’aquesta evolució i revolució. Les dones d’Andorra han de continuar aixecant els obstacles que s’oposen a la seva reivindicació legítima. La Internacional Socialista de les Dones és al costat de les dones en lluita.

El Govern diu que la despenalització de l’avortament podria fer abdicar el copríncep episcopal. Aquest argument és suficient perquè les dones no tinguin el dret d’avortar?
Em referiré a la Constitució andorrana, que diu que Andorra és un Estat de dret, independent, democràtic i social. I la Constitució proclama que l’Estat andorrà respecta i promou, en la seva acció, els principis de llibertat, igualtat, justícia, tolerància, de defensa dels drets de l’home, així com la dignitat de la persona. A més diu que l’Estat andorrà respecta els tractats i els acords internacionals. En segon lloc, remarcar que després del 1995, Joan Pau II va iniciar un diàleg per fer evolucionar les mentalitats. Després del 2013, l’Església pretén estar a l’escolta de les persones que pateixen, com recorden els bisbes, i admet l’avortament terapèutic, per salvar la vida de la mare o evitar danys greus i irreversibles en la seva salut. L’Església està, malgrat tot, per no endurir el diàleg i a l’escolta del patiment de les seves noies. Andorra no es podrà quedar a distància dels països veïns, sobretot França i Espanya, en l’atorgament a les seves ciutadanes d’un dret fonamental com és el de disposar del seu cos. És clar que nosaltres portarem el missatge de les dones d’Andorra a totes les instàncies internacionals perquè l’avortament sigui despenalitzat i per avançar cap a la legalització. 

Quines implicacions té la prohibició de l’avortament per a les dones?
N’hi ha diverses. Pot afectar la integritat física i mental de les dones que es troben en risc de posar la vida en perill amb l’avortament clandestí. També té implicacions socials i econòmiques greus que poden trasbalsar la vida d’aquestes dones.

També parlarà de la participació de les dones en política. Estem arribant a la paritat?
Hi ha diferències entre països o zones geogràfiques però el moviment d’emancipació sembla irreversible. Les dones voten arreu, són cada cop més presents a les assemblees deliberatives. Però elles no accedeixen encara a les més altes funcions polítiques. Per això està demostrat que una política de quotes, progressiva en el temps, pot fer avançar aquesta participació.

Amb quines dificultats es troben?
Són diverses i relacionades amb la situació social i els costums polítics. La credibilitat de les dones es conquereix amb una lluita important. Elles han de donar prova de les seves competències i saber fer reiteradament. També pesen els prejudicis ja que sovint es considera que les dones no estan suficientment preparades i no tenen les qualitats requerides per ser bones polítiques. I també hi ha les xarxes de poder, que resten inaccessibles als nouvinguts i les dones. Per això, la primera solució seria tenir arreu la implementació d’una política de quotes.

L’extrema dreta està creixent arreu. Això posa sobretot en perill els drets de les dones?
L’extrema dreta és perillosa per a totes les llibertats, també  per a les dones.  Hi ha exemples, però, de dones que donen suport a ideologies ultranacionalistes. Però també veiem l’arribada de dones en política que estan trencant el sostre de vidre. Els drets de les dones van íntimament lligats a aquells de la democràcia ciutadana efectiva.

Hella Ben Youssef: “Portarem el missatge de les dones d’Andorra a totes les instàncies”

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Encore une fois l'illustration qu'un pays dirigé par une autorité religieuse ne peut s'extraire de la doctrine lui est imposée. La lutte pour la liberté est un combat de tous les instants . L'engagement de Hella témoigne de cette volonté de faire bouger les lignes . Bravo

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte