Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Hèctor Pérez Marín

Hèctor Pérez Marín

Docent

 

 

Canòlich, música i valors
A dia d’avui no puc afirmar amb rotunditat  que soc creient. Pot ser que m’hagi tornat massa pràctic amb el temps. En veure que a cada part del món tenen les seves creences dogmàtiques i “veritables”, prefereixo ser un simple espectador de la religió i tractar d’analitzar amb èmfasi científic les diferents dimensions de l’espiritualitat, i mitjançant la raó, veure quines aporten amor i llibertat i quines por i control. Voler creure a cegues, sense un sentit hermenèutic o metafòric de les coses, és un error tan gran com voler destruir una entitat espiritual. La ciència i la teologia no han d’estar desvinculades. Al contrari! La religió aporta preguntes, i tracta de donar uns valors que ens permetin viure en pau i felicitat. Per un altre costat, la ciència es qüestiona constantment, no dona res per fet, i analitza les coses per tal de veure si són veritables o no. El meravellós és quan la ciència està oberta a donar respostes a les qüestions espirituals i quan la religió té la humilitat per reconèixer que es pot equivocar. Avui dia, la ciència ha demostrat, respecte a l’espiritualitat, que l’amor incondicional, el perdó, l’altruisme, la compassió, l’acceptació, l’agraïment… són emocions elevades que actuen principalment en la part més evolucionada del cervell i que aporten salut mental i física.
D’altra banda, els dogmes i el sentit de la culpabilitat o de càstig poden generar emocions molt negatives. Per això no crec en les religions, sinó en aquells missatges filosòfics que van donar els grans mestres i que ens poden fer millors persones. Però m’estic desviant del tema...
 Jo he rebut una educació catòlica de principi a fi, vaig estudiar a una escola salesiana a València, amb sagraments inclosos, i a la universitat vaig estudiar per ser mestre de religió. A la meva educació no totes les experiències van ser bones, perquè, com a tots els llocs, sempre hi ha algunes persones que fan les coses per la via del càstig i la por. Però sí que hi ha una experiència que recordaré, perquè gràcies a ella soc el músic que soc. A la meva escola es realitzaven activitats musicals, es creaven grups de música i es feien alguns concerts a l’escola. Un cop a l’any, es realitzava un festival anomenat Cors on podíem tenir contacte amb músics professionals i que, a més, tenien una vivència espiritual de la vida. Als 14 i 15 anys, motivat per aquestes propostes i activitats, vaig endinsar-me a la música amb amor i passió, en un moment de la vida on estava completament perdut. 
Curiosament, en aquella escola també va estudiar un personatge molt estimat d’aquest país, mossèn Pepe. Ell també va compartir moments en aquest festival i va comprendre el poder de canvi que té la música. Arran d’això, Pepe, amb un conjunt de persones que treballen de manera constant, van aixecar el Canòlich Music, un festival anual on els valors cristians i la música s’uneixen.
Què en puc dir, d’això? No puc veure-hi més que una iniciativa brutal, en la qual els joves que podrien estar descobrint els excessos de la vida o estar perduts, gaudeixen d’una festa sana, amb valors i música. Quan veig els joves, amb il·lusió, començant a descobrir la música, m’emociono, ja que recordo la meva experiència i m’hi veig reflectit. Sé que gràcies a aquestes propostes sortiran futurs músics. Gent que en un moment de la vida van descobrir l’autèntic poder de la música, l’amor, i com apropar-se al bon camí a través de la música.
Realment, no cal tenir cap ideologia religiosa per entendre, que la del Canòlich Music és una proposta carregada de salut, pau interior i gust per les arts: 100% comprovat científicament. La música vinculada a una espiritualitat que deixa de banda la culpabilitat i se centra en les bones emocions  és una combinació guanyadora. Personalment m’és igual si es fa en nom d’Al·là, Jahvé o Jesucrist, l’important és el fruit. Gràcies, Canòlich Music!

Comentaris: 1

Comentaris

Fantàstica iniciativa... a veure si es fa gran i un dia podem veure uns Stryper, o Neal Morse band en el festival...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic