Diari digital d'Andorra Bondia
Pifarré, Pons i Servera van presentar ahir el projecte ‘Moviment Jove’ que es desenvoluparà fins al juny del 2019.
Pifarré, Pons i Servera van presentar ahir el projecte ‘Moviment Jove’ que es desenvoluparà fins al juny del 2019.

Procés participatiu entre els joves per saber què volen i respondre-hi


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

Quines són les necessitats, les expectatives i els vincles dels joves del país? Què volen? Què esperen de les administracions en àmbits com ara l’educació, el treball, la salut, l’habitatge, el lleure, la cultura, l’associacionisme i la mobilitat internacional? Aquestes són algunes de les preguntes que  serviran de punt de partida del projecte participatiu Moviment Jove impulsat pel Govern, els set comuns, el Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra (FNJA) i l’Associació Carnet Jove Andorra. D’una banda, “l’objectiu és obtenir un coneixement exhaustiu i detallat de la realitat actual en l’àmbit de la joventut a Andorra” que serveixi “per definir i impulsar les polítiques de joventut al país”, segons va explicar el president de l’Associació Carnet Jove, Marc Pons. La iniciativa va destinada als joves d’entre els 12 i els 30 anys i el cost és d’uns 60.000 euros aportats  a parts iguals per tots els organismes que la impulsen. 
El projecte es portarà a terme en tres grans fases, va detallar el coordinador de polítiques de joventut i voluntariat del Govern, Agustí Pifarré. La primera consistirà en el disseny del mateix i quedarà tancada aquest mes. En la segona, de caràcter qualitatiu, s’entrevistarà 25 o 30 agents rellevants de l’àmbit del jovent per tenir la seva visió i valoració de les problemàtiques de la joventut. Seran persones vinculades als serveis públics, a entitats privades que ofereixen serveis als joves i a associacions juvenils. Aquesta fase es portarà a terme els mesos de desembre i gener del 2019. 
En la tercera, s’organitzaran cinc tallers de coneixement col·laboratiu per edats, tres a Andorra, un a Tolosa i un altre a Barcelona, perquè hi participin els joves que estan fora del país. La finalitat és extreure propostes concretes i realitzables, “de manera espontània, per això parlem de procés participatiu obert i transparent”, va subratllar la directora del Carnet Jove, Mònica Sala. Es faran del 18 al 28 de febrer i comptaran amb una cinquantena de participants en total. Després s’obrirà una enquesta de participació digital de l’11 de març fins al 5 d’abril amb l’objectiu d’ampliar, valorar i prioritzar les propostes. “Volem que arribi com a mínim a 800 joves”, va remarcar Pifarré. Paral·lelament, es crearà un microsite que serà el canal principal de referència del projecte. Llavors, a partir de totes les dades  i les propostes recollides s’elevarà un informe sobre la joventut, cap al mes de juny. “La idea de l’informe és donar resposta a aquestes propostes”, sempre que siguin viables i depenent dels recursos amb els quals es compti, va dir Sala. 
Per la seva banda, el president de l’FNJA, Oriol Servera, va considerar “necessari” aquest estudi de la joventut. “És necessari que ens coneguem a nosaltres mateixos per poder arribar als prop de 12.000 joves amb els quals compta el Fòrum”. Un nombre, va dir, que acabarà ampliant-se fins a 16.000 si s’hi inclouen també els joves de 12 a 15 anys. 
L’últim estudi sobre la realitat dels joves del país es va fer el 2006, i el 2010 es va desplegar el Pla nacional de joventut. La realitat canviant de la joventut i de la societat en general el fa necessari, van remarcar tant Pons com Servera. 

 

procés
participatiu
joves
saber
volen
respondre-hi

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Volem lloguers dignes!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte