Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les càmeres que s’han instal·lat en un dels carrils de la duana de la Farga de Moles.
Una de les càmeres que s’han instal·lat en un dels carrils de la duana de la Farga de Moles.

La duana instal·la 22 càmeres de lectura automàtica de matrícules


Escrit per: 
Agències/Foto: Jonathan Gil

La duana de la Farga de Moles (les Valls de Valira) compta des d’ahir amb un nou lector automàtic de matrícules, la finalitat del qual és reforçar els mecanismes de control tradicionals. D’aquesta manera, a través de la instal·lació de 22 càmeres, s’analitzen de forma combinada els registres que s’obtenen dels més de 10.000 vehicles que passen diàriament per aquest punt fronterer amb Andorra i la informació que consta a les bases de dades de l’Agència Tributària. Un dels principals objectius de la implantació d’aquest sistema, en el qual s’han invertit uns 400.000 euros, és ajudar a detectar possibles infraccions, sobretot de moviments de divises sense declarar, contraban o tràfic d’estupefaents.
Una aplicació informàtica de l’Agència Tributària vincula de forma automàtica i en temps real les matrícules dels vehicles, que queden registrades a través de les càmeres instal·lades a diferents punts del pas fronterer de la Farga de Moles amb la informació sobre possibles casos de frau fiscal i duaner que hi puguin constar a les seves bases de dades. En cas de detectar-se alguna mena de “risc”, el semàfor del carril per on està circulant s’il·lumina de color vermell, el que obliga a aturar la marxa fins que els funcionaris duen a terme el control corresponent.
La directora del departament de Duanes i Impostos Especials de l’Agència Tributària, Pilar Jurado, va assegurar que la posada en marxa del nou sistema de lectura automàtica de matrícules permet agilitzar i reforçar les tasques de control, i per tant suposa un benefici per als viatgers i transportistes que travessen diàriament la frontera amb Andorra. En aquest sentit, va dir que per aquest punt passen uns 10.500 vehicles al dia de mitjana, xifra que pot arribar a superar els 15.000 en moments puntuals, com ara la temporada d’esquí o períodes de vacances estivals.
Jurado va explicar que les infraccions més habituals que es detecten en una duana tenen a veure amb els moviments de divises sense declarar, ja que és obligatori fer-ho quan es superen els 10.000 euros, així com amb el contraban, ja sigui de tabac, estupefaents, begudes alcohòliques o d’altres productes sobre els quals existeix una diferència de tributació.
El nou sistema implantat a la Farga de Moles, que ha suposat una inversió de 400.000 euros, també s’utilitza a la frontera amb Gibraltar, a més d’altres punts duaners marítims. Fora de l’Estat, també són freqüents, entre d’altres, als punts fronterers que hi ha a la zona de l’est d’Europa.

Duana
instal·la
22 càmeres
lectura automàtica
matrícules

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Está instalado hace ya mucho tiempo si acaso ahora entra en funcionamiento ahora

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte