Diari digital d'Andorra Bondia
Es preveu que la nova formació s’ofereixi durant aquest curs escolar.
Es preveu que la nova formació s’ofereixi durant aquest curs escolar.

Educació i Interior creen un curs per obtenir la nacionalitat andorrana


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Obtenir la nacionalitat andorrana per naturalització si es compleixen els requisits legals es podrà fer properament per dues vies. O bé, com fins ara, presentant-se a l’examen oral per acreditar els coneixements andorrans requerits, o bé assistint a un nou curs. Els ministeris d’Educació i d’Interior estan treballant actualment per oferir un suport formatiu per a les persones que volen accedir a la nacionalitat per naturalització. Es tracta de l’oferta d’un nou curs que oferirà tots els coneixements que fins ara s’han exigit per a l’examen o prova però en format de formació. 
Aquest curs s’oferirà com a alternativa a l’entrevista o examen que es fan actualment per obtenir la nacionalitat. La persona podrà triar aquestes dues vies. 
Ara per ara, una part del procés per obtenir la nacionalitat és una entrevista, un examen,  sobre coneixements històrics, geogràfics i socials del país que es pot preparar accedint a la bibliografia que es recomana des del Govern. Des de l’executiu asseguren que “per donar una alternativa més actualitzada i àgil als ciutadans que volen accedir a la nacionalitat, s’està treballant en una formació que es vol engegar durant aquest mateix curs escolar”. 
Això però suposarà una modificació dels textos legals, ja que el reglament per a l’apreciació de la suficient integració a Andorra, del maig del 1996, exposa que per obtenir la nacionalitat andorrana cal superar, un cop acreditats els vint anys de residència, un examen d’integració “que s’organitza entorn del coneixement de la llengua i de les institucions d’Andorra, alhora que es permet aportar altres elements que demostrin l’arrelament de la persona sol·licitant”.
Al 2016, un total de 198 persones van superar l’examen per aconseguir la nacionalitat. Les dades d’aprovats són inferiors a les de l’any anterior, quan van ser 220.
Les darreres dades estadístiques apunten una davallada de residents que sol·liciten la nacionalitat. L’any 2017, un total de 980 persones residents van sol·licitar la nacionalitat andorrana, un 10,5% menys que l’any 2016 i un 51,0% menys que fa deu anys. Del total de sol·licituds presentades, 627 van ser atorgades amb plenitud de drets (64%) i 353 van ser resoltes amb el reconeixement del dret d’adquisició de la nacionalitat a títol provisional (36%) en espera que la persona interessada, en el termini legalment establert, acredités la pèrdua de la o les nacionalitats d’origen. 

educació
Interior
curs
nacionalitat
andorrana
obtenir
Comentaris: 1

Comentaris

Bones, S'ha publicat aquest canvi al Bopa o no? (quin butlletí?) Gràcies per la vostra resposta. GNG

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic