Diari digital d'Andorra Bondia
Un autobús que cobreix les línies nacionals de transport públic.
Un autobús que cobreix les línies nacionals de transport públic.

Les companyies de bus demanen una apujada de tarifes d’entre el 2% i 3%


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les companyies que cobreixen el servei de transport públic intern ja han traslladat al Govern la petició per revisar les tarifes de cara a l’any que ve. L’increment del preu proposat per aquestes empreses és d’entre el 2% i el 3%. Segons va explicar el president de la Cooperativa Interurbana Andorrana, Gabriel Dallerès, aquesta pujada respon a l’evolució dels costos, principalment el preu del gasoil i també el personal a banda de la inversió en tecnologia. En aquest sentit, el gerent de la Hispano Andorrana, Jordi Troguet, va destacar que l’encariment del carburant ha estat “molt important”, d’un 20% aproximadament.

L’any passat, les tarifes de les línies nacionals d’autobús es van incrementar per sota de l’IPC amb l’argument que es venia d’índexs negatius. Amb tot, Dallerès va posar en relleu que en el moment en què el Govern publica l’IPC, els costos s’actualitzen segons la variació d’aquest. A més va apuntar que el fet que hi hagi més oferta de feina que no pas demanda fa que hi hagi una mobilitat de personal entre empreses important. A tot això s’hi afegeix el cost de la tecnologia, que en aquest cas la Cooperativa Interurbana Andorrana ha adoptat per informar del pas del pròxim bus.

La petició de revisió de tarifes per al 2019 es va fer fa un mes i mig i la pretensió de les companyies és que aquests nous preus es puguin aplicar a partir de l’1 de gener, a diferència d’aquest any, que van ser efectives amb certa tardança, el 8 de febrer. Aquestes tarifes han de permetre arribar amb les mateixes condicions fins al setembre, moment en què entraran en vigor les noves concessions de les línies de transport públic. Cal recordar que el plec de bases ja estableix uns preus per als diferents títols de transport que seran d’aplicació el mes de setembre. Troguet va assenyalar que si bé es podria emprar des de principis d’any la tarifa del bitllet senzill prevista al concurs, la dels abonaments no seria possible atès que s’ha plantejat una rebaixa del preu d’aquests, fet que requeriria d’una subvenció pública.

De la seva banda, el president de l’Associació de Taxistes d’Andorra (ATA), Carlos Felipe Cunha Ferreira, va anunciar que no proposaran cap canvi de tarifes. Tenint en compte que el Govern té la intenció de rebaixar el preu de l’autobús, aposten per tenir el dels taxis congelat. 

La Hispano alerta del risc que suposa el concurs per a les línies

El gerent de la Hispano Andorrana, Jordi Troguet, va alertar del risc que pot suposar el fet que el plec de bases del concurs per a les noves línies d’autobús no fixi cap sostre en relació a la possibilitat de fer una aportació econòmica a compte o a favor del Govern. Troguet va remarcar que a l’hora de presentar una oferta es pot indicar que no es requereix cap ajuda pública,  però al cap d’uns anys es pot constatar que el funcionament del servei no és rendible. Considera que això pot ser “un problema de país si no surten bé els números”, ja que es podria donar el cas que la companyia deixés de fer el servei. Per altra banda, Troguet va exposar que el temps que tenen les empreses per presentar una oferta és massa breu. Aquests terminis han vingut donats per la durada de la legislatura. És per això que Troguet va lamentar que “el calendari polític hagi passat per davant de l’interès de país”.

companyies
bus
apujada
tarifes
2%
3%
Comentaris: 3

Comentaris

És una vergonya que vulguin pujar les tarifes quan ja el preu del bitllet és força elevat en un país on el carburant és més barat i les distàncies són més curtes. Es volen tots pujar al carro de l'elevació de preus com en els habitatges? El que haurien d'exigir a Govern és una baixada dels carburants. Així la gent del país ve a treballar en pau sense la sensació que li estiguin robant contínuament.
Així aconseguiran que la gent l'agafi més. Quina vergonya!
La veritat que ja és un abús, un servei terrible, amb unes freqüències i itenineraris absurds, canvis d'itineraris per obres.... Sense informar a cap usuari, el preu ja és excessiu!! i a sobre el volen pujar? que es plantegin primer com millorar el servei existent i que faci que valgui la pena pels que paguem cada dia!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic