Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

El poder absolut desafia el ciutadà
Dimecres al vespre Xavier Espot i un miler de persones estaven al Centre de Congressos de la capital. Tota persona que ocupa un lloc de poder polític o econòmic hi estava present. Era el lloc i el moment per veure, i sobretot, per ser vist. Però que ningú s’equivoqui. Xavier Espot no va convocar el poder. El poder va convocar Xavier Espot. I Xavier Espot va complir amb allò que necessita el poder absolut. Un hereu de casa bona, ric, amb estudis, amb capacitat comunicativa, net i polit que va recitar perfectament una lliçó ben apresa. Com el bon minyó que a la festa de fi de curs fa el paper estel·lar de la funció teatral davant de tota la família. Un lluïment de la disciplina apresa.

El missatge ha quedat molt clar: el poder absolut està unit i té un candidat que garanteix la continuïtat del control de la classe dirigent.

De fet, el poder va fer pam i pipa i va entonar un elis elis als ciutadans corrents. Amb una luxosa posada en escena d’un poder unit que controla un candidat ensinistrat, mentre que el poble va perdut i es queda a casa entre avorrit, fastiguejat i mig atemorit.

El poder va demostrar que surt de casa i s’imposa quan vol i com vol. Que les institucions són seves, que el Centre de Congressos és seu, que els carrers són seus, que Andorra és seva.

I Xavier Espot ho va deixar molt car. Es va adreçar als presents per anunciar que el futur es dibuixarà entre tots. Entre tot el poder que estava al Centre de Congressos, evidentment.

Els comptadors de vots treien fum. DA es va presentar com l’opció guanyadora. Tots units i amb un candidat polit, endreçat i obedient que va fer un perfecte discurs de continuïtat garantida.

És impressionant el soroll que poden fer mil persones amb dret a vot i el silenci que poden patir les 26.000 persones restants amb dret a vot tancades a casa. Quan no tens el poder és molt difícil sortir de casa, no fos cas que et posin l’etiqueta de mal andorrà, que et treguin les hores extra, que no et contractin el fill a Govern, que et facin una inspecció abusiva del que sigui al negoci, que et posin problemes a la duana o que se’t quedin el negoci com ha passat a tants.

El missatge a Pere López i a Jordi Gallardo és molt clar. DA no està derrotada. Si voleu alguna cosa, haureu de derrotar tot el poder fàctic. El missatge a les candidatures parroquials amb aspiracions a candidatura nacional, és molt clar: a fora fa molt fred i dins de la pinya del poder fa caloreta. El missatge a la resta de les opcions polítiques és molt clar: no molesteu, que el poder el tenim nosaltres i el poble suposadament sobirà es queda a casa perquè ens tenen por.

I així estan les coses. El poder està unit i tenen un candidat controlat. El poble no està unit i el seu candidat es diu abstenció de primer cognom i es diu fins als nassos de segon cognom. Però aquest candidat no obté representació al Consell General i no mana. Personalment, felicito l’aparell organitzatiu de DA per la perfecta posada en escena de dimecres, i els estic molt agraït. Han evidenciat que DA no ha perdut, que en tot cas a DA se l’haurà de derrotar. Que DA és el poder absolut que controla totes les institucions, que tenen tots els recursos del poder, i que l’actual oposició haurà de picar pedra per guanyar-los.

Si els 26.000 que no estaven al Centre de Congressos volen deixar d’estar sota el destructiu poder absolut monopolitzat per aquells que estaven al Centre de Congressos, ja saben el que han de fer. S’hauran d’unir i hauran de tenir un candidat que no es digui abstenció. Un candidat aglutinador, ferm, innovador, amb visió àmplia i vocació unificadora. Missatge rebut i gràcies per posar-ho tan clar i gràcies per fer-ho amb prou antelació per tenir temps de revisar algunes coses.

Comentaris: 11

Comentaris

Molt bon article, Eusebi, clar i català.
O ens unim per les pròximes eleccions per fer-los fora, o ens tocarà 4 anys més de deriva absolutista!

Eusebi, el que dius té consistencia, té credibilitat... però no hi ha alternativa.
Andorra està encarada cap a una prolongació del sistema feudal fins que duri.
Tothom sap que la oposició no pot fer-hi res, no hi han líders que els facin ombra.
Eusebi, ens hem d'esperar uns anys. Ara cal que el peís el deixin ben endeutat i emmerdat.
Ja arrivarà l'hora d'administrar la reconstrucció amb visió empresarial, l'hora de l'ùnic personatge que podrà salvar els mobles. El Joan Viladomat.
Temps al temps.

No deuen de estar tant segurs quan els hi cal tanta comedia!
DA ha estat incapaç de fer les reformes que Andorra necessite per continuar creant riquesa, ha malgastat fons i ha fet que Andorra i la seva classe mitja siguin cada vegada mes pobres i desgraciats!
sigui com sigui, s'ha de votar cualsevol cosa menys algu que ha estat complice de la destrucció del pais dels pirineus...

Entenc que es critiqui un acte polític, tot i que no comparteixo el contingut de l'article.
Però és necessari insultar a la gent que dona suport a DA? De fet, el senyor Nomen sap fer propostes sense insultar? O és la seva marca de la casa?

No em consta que el Senyor Nomen estigui insultant... potser està éssent realista en els seus comentaris. I per cert, es tracta d'un acte polític abans de campanya d'un actual Ministre, un acte amb un clar objectiu intimidatori, un acte que està menystenint als partits de l'oposició, un acte que no respecta un "fair play" polític. No donem si us plau més mostres inconscients d'arrogància sobirana per intentar desviar la realitat en la que es viu a Andorra, ja cansa i sobretot indigna. No volem escoltar més falses promeses basades en principis de bona voluntat, sustentat pels cercles afins al poder. Prou.

Poc acustumats a una societat critica, a una classe intelectual que no aplaudeix les tonteries i els amiguismes....
Gracies Eusebi per ser tant critic i al mateix temps MAI deixar d'esser un senyor.

Moltes gràcies pels comentaris. Seria fantàstic que persones com en Joan agafessin la primera linia. Seria fantàstic. I em sap greu si algú s'ha sentit insultat per aquest article, ho sento, no és la meva intenció. Tots estimem Andorra!

feia molt de temps queno llegia cap dels teus articles, la veritat es que soc dels que ja fa dos eleccions hem quedo a casa i aquesta vegada sera igual. Entre tots heu lograt apartar molts ciutadans de la vida politica, i tu també ets culpable, sou tots uns lobistes, us amageu darrera la banca, els fabricants,els poders factics... cap de vosaltres sap d'on venim, o no el voleu saber!!! andorra us ho ha donat tot, i vosaltres per guardar privilegis que mai hauriem tingut amb andorrans com vosaltres, poseu en entredit tot l'ho que us molesta personalment, us moveu per enveja, per odi politic... i aixó no porta enlloc. tots contra DA!!! feu riure, us penseu que el poble es tonto que no te memoria, si Andorra esta on esta es perqué els lliberals van governar 10 anys, es perqué la gent de ND, de IDN.. van calcular malament el seu futur politic. Ara tenim DA, i tinc bons amics, que la veritat mai he entes com poden estar amb ex lliberals,ex ND, ex IDN... pero us serè francs no els voto peró reconec que son els menys dolents per Andorra. El Xavier ESPOT es el millor candidat que tenen, a les seves mans estara de fer neteja... i la veritat de tots els que estan a la palestra continuo pensant que es el menys dolent.de totes maneres que guanyi el que tingui més vots, que voldra dir el favorit del poble. un consell defensa obertament les LLISTES OBERTES i poser tindras més seguidors. el poble ja varem la tria i no caldria anar contra ninguí per guanyar.

Es molt trist que parlem d'un candidat dient que no hi altre opció, per mi es més insultant que cualsevol tuit metafóric. No entenc com hem arribat fins aqui.
Falta de talent i falta d'exigencia , llástima per un noi com el ministre, començar una carrera amb el slogan, voteu a Espot, (no hi ha ningú més...)
Si no hi ha ningú mes, doncs no anirem a votar...

El que falta es un líder amb dos collons ven posats y començar a fer neteja en aquesta política andorrana que es vol sembla ala paisos veins creiu que lo que esta pasan a frança no arribara aquí? I a españa com la cosa continui aixi deiixan manar a aquests rics amb negocis y que solament volen poder e interes propi per a ells i els seus cuatre amics, pero no la gent cada vegada sadona mes de tot i es hora de lluitar per un benestar comun i gaudir d’Andorra no d’aquest 4 empresaris politics no som esclaus i no estem per servirvos,al contrari fer política es un deure un saber fer per al ciutada i lo mes important pensar en els demes avans de en l’exit propi. Gracies

De menys dolents, res, han sigut el pitjor Govern d'Andorra, els que han arruinat a moltes families de classe mitja i ajudat als ''compis'' de DA.
Xavier es POT es una persona desconeguda per molts, pero lo que si es cert es que ha format part de la pandilla de DA, seria temerari i inconscient tornarlos a votar, si no hi ha algu altre dons no es vote i que governin amb els 1000 que van estar aplaudint!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic