Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la concentració de dilluns a l’avinguda Meritxell per reclamar una Andorra més social.
Un moment de la concentració de dilluns a l’avinguda Meritxell per reclamar una Andorra més social.

Govern veu amb respecte la protesta però manté que no ha fet retallades


Escrit per: 
M.S.C. / M.S. / Foto: Jonathan Gil

Les diferents formacions polítiques es van referir ahir a la concentració de protesta de dilluns amb termes com sorpresa i preocupació per la magnitud de manifestants, o com un exemple de la fractura del país o del fracàs de les polítiques socials d’un executiu de Demòcrates per Andorra, per a qui “un miler de persones és una presència significativa que no es pot menystenir i que mereix el màxim respecte”.
Així ho va destacar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, que després de deixar clar que a cap membre de DA “se li acudiria qualificar de borregos” els assistents a l’acte com sí que va fer un militant del PS en relació amb les persones que van assistir a la presentació pública del candidat taronja, va assegurar “poder entendre que la gent es manifestés”. Així mateix, Martí va destacar la “transversalitat” de la concentració i va remarcar que el Govern “és conscient que la gent protestava per temes ben diversos” com podien ser  les pensions, l’habitatge, l’avortament, la bretxa salarial o fins i tots els drets polítics dels residents, qüestions a les quals l’executiu “ha d’estar atent”.
Tot i això, Martí, que va admetre que la política “va canviant” i que els ciutadans “cada vegada seran més exigents amb els polítics”, es va mostrar convençut que es tracta d’un “malestar que s’acumula de moltes legislatures” i va defensar que l’executiu demòcrata no només “no ha fet polítiques de retallades” sinó que a més a més “ha estat al costat de les classes desafavorides”.
En aquesta línia, el líder de l’executiu, que com ja havia manifestat en alguna altra ocasió va insistir que possiblement ha estat “el cap de Govern que més crítiques ha rebut des del 1993”,  va recordar que aquesta darrera legislatura s’ha incrementat el salari mitjà a raó d’un 1,5% cada any de manera que els treballadors que el perceben han vist com se’ls incrementava el sou un 6%, per sobre de l’IPC. També va destacar l’equiparació dels LECS (llindar econòmic de cohesió social) amb el salari mínim i els canvis fets que han permès que més gent pogués accedir a prestacions socials, a les quals ha estat el Govern que “més diners hi ha destinat”.
Quant a la bretxa salarial, Martí va fer referència a la llei d’igualtat i no discriminació que és a tràmit parlamentari, on es troba també la llei òmnibus de mesures urgents per fer front a la problemàtica dels lloguers, un camp on tot i que “hi ha hagut abusos d’alguns propietaris, molts d’altres s’han sabut comportar”.
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM) el conseller general Joan Carles Camp va mostrar la “preocupació” de la formació per la “magnitud” de la manifestació, fet que “demostra que no s’estan fent bé les coses”. En aquest sentit, Camp, que va lamentar que “sovint s’actua d’esquena a la gent”, va incidir en la necessitat d’“establir quin model d’Estat volem i veure quins recursos són necessaris per complir amb els diferents compromisos i que tothom se’l pugui fer seu”.
Així mateix, el parlamentari d’UL-ILM, que també va destacar la transversalitat de les demandes de la societat civil, va remarcar que és evident que hi ha gent a qui costa arribar a final de mes si bé va destacar també que “ningú s’enganyi que també hi ha empresaris a qui costa arribar a final de mes i que per tant no poden pagar més els seus treballadors”. Per això, Camp va instar l’executiu a “fer plans de futur” per tal d’aconseguir que “l’economia millori, les empreses vagin més bé i així també que els empresaris puguin pagar més als treballadors”.
Per la seva part, el conseller general i president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va destacar el fet “inèdit” que suposa la concentració d’aquest dilluns passat, ja que “no en recordo una d’aquestes dimensions” i també per “la transversalitat de les demandes i queixes de molts àmbits”. Precisament, per al socialdemòcrata aquest fet “és un exemple claríssim de l’actual fractura que hi ha al nostre país”, una situació a la qual ha portat la política de Demòcrates per Andorra, “una política que fractura i divideix i que crea ciutadans de primera i ciutadans de tercera”.
Pel conseller de Cultura de Sant Julià de Lòria i candidat de Progressistes-SDP a cap de Govern, Josep Roig, el fet que “més de 1.000 persones” fessin sentir la seva veu “és l’expressió màxima del fracàs de DA amb les polítiques socials i el trist llegat que deixa Antoni Martí després d’haver transitat vuit anys com a cap de Govern”. 
Roig va argumentar que les condicions socials del país presenten un “panorama desolador” i en aquest sentit va citar l’Enquesta de condicions de vida (ECV), que assenyala, entre altres aspectes, que més d’un 40% de la població no pot fer front a una despesa imprevista de 950 euros. “Això són dos iPads”, va lamentar. Pel polític, les conclusions de l’estudi posen en evidència la fractura social existent al Principat i això el va portar a assenyalar que els demòcrates no han fet res per pal·liar la situació, i a finals del 2018 està pitjor que al 2011 “quan nosaltres vam sortir del Govern”. 
El candidat de Progressistes-SDP va destacar que, en un país com Andorra, congregar més d’un miler de persones un dilluns a la tarda i amb fred per manifestar el descontentament per les condicions laborals, l’habitatge o els salaris “costa moltíssim”. Així mateix es va referir a la preparació d’una nova mobilització pel 17 de gener, coincidint amb l’aprovació de la llei de la Funció Pública al Consell General. Sobre aquesta va exposar que és una reforma que descontenta tothom i va concloure que quan els canvis no es fan per la via del diàleg el resultat és una manifestació.

Govern
respecte
protesta
retallades
no ha fet
manifestants

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Per aquest home, pot ser una retallada seria que treballem gratis !!
Gràcies govern per donar l'esquena a més de la meitat de la població que no arriba practicament a final de mes amb aquests llogues que estan pels nuvols!
Que intentin viure ells amb 1.000 euros al mes. És que aquests polítics viuen en un altre món. Estem en un país on un quilo de tomàquets val 3 euros! Quants dels que hi ha al Consell General han de pagar un lloguer?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte